מה זה DJ?
בוא נתחיל קודם כל מהפשט – DJ – ראשי תיבות לביטוי דיסק ג’וקי, בלעז – הרוכב על הדיסק. המונח הגיע מתחום הרדיו, שבו השדרנים היו מדברים אל המאזינים על רקע המוסיקה המושמעת מהתקליט (שנקרא פעם בפשטות דיסק, ולכן לעיגול הכסוף והקטן קראו קומפקט דיסק), ולמעשה “רכב” על המוסיקה על המילים שלהם. במדינה אחת בעולם המונח מתייחס למי שמחזיק את המיקרופון, ג’מייקה, ולמי שבוחר את התקליטים קוראים סלקטור (והוא לא עומד בכניסה למועדון…).
לכל הפרטים על קורס דיג’יי במכללת BPM – הקורס המקיף והמעשי ביותר בישראל בתחום התקליטנות.
מה תפקידו של הDJ?
אז אחרי שעשינו קצת סדר בראש, מה זה באמת DJ ? DJ (ומעכשיו נקרא לו פשוט “תקליטן”) שם קטע מוסיקלי לקהל שנמצא איתו באותו החלל. עכשיו, אם השיר מתאים למצב הרוח של הקהל, התזמון שלו במסיבה מתאים מבחינת סדר השירים, סביר מאוד להניח שהתגובה שתתקבל תהיה חיובית מאוד מצד הקהל. אם לא….
הפעולה הפשוטה הזאת נכונה לכל סוגי התקליטנים, מהיפ הופ לטראנס, דאבסטאפ למזרחית, אנדרגראונד לחתונות. אנחנו שם כדי לעשות טוב ושמח לאנשים (אבל לא בכל מחיר – זה ממש לא כיף לנגן מוסיקה שאנחנו לא אוהבים, גם אם הקהל עף עליה).
כיום ניתן להפריד בין שני סוגי תקליטנים – תקליטן רגיל ותקליטן יוצר\מפיק. תקליטן רגיל מנגן מוסיקה שהוא אוסף, תקליטן יוצר הוא לרוב מפיק שמנגן את החומרים האישיים שלו (וגם של אחרים), והתקלוט מספק תחליף להופעה חיה שלו. אבל הקווים היום מטשטשים די בקלות – תקלטין רגיל יכול לעשות היום מאוד בקלות אדיט או רמיקס פשוט לכל שיר בתוכנה כמו אבלטון ולנגן את הגרסה “שלו”, וכך לייחד את עצמו מול אחרים. הוא גם יכול להשתמש ביכולות התקלוט המתקדמות של תוכנה כמו טרקטור ולעבוד עם רמיקס דקס או סטם דקס, ולייצר רמיקס תוך כדי תקלוט, משהו חד פעמי שיהיה קיים רק בזיכרון של הרוקדים….
מה עוד? התקליטן צריך לשרת את הקהל, אבל לא להיות העבד שלו – אנחנו שם כדי לבדר אותו, לא לחנך אותו – אבל אנחנו גם לא ג’וקבוקס אנושי שאמור לשנות את הקו המוסיקלי לפי גחמה או בקשה שהוא מקבל ממישהו. תקליטן טוב הוא איש מקצוע, וככזה הוא יודע מה לעשות (הרי לא תגידו לרופא השיניים שלכם איך לעקור לכם את השן, או לשף במסעדה יוקרתית איך להכין לכם ארוחה) – והאחריות שלנו כתקליטנים היא להיות מוכנים לכל מצב, חברתי או מוסיקלי, ולהגיב בהתאם.
באיזה ציוד DJ משתמש?
בואו וננפץ טעות נפוצה – תקליטן צריך מוסיקה, לא ציוד. אנחנו מנגנים מוסיקה על ציוד מכל מיני סוגים, והדבר היחיד שנשאר קבוע הוא המוסיקה עצמה. עכשיו שהבנו את החלק החשוב הזה, אפשר להמשיך הלאה.
ציוד התקלוט היום מתחלק לשני חלקים – תקלוט מבוסס מחשב או תקלוט מבוסס מדיה –
תקלוט מבוסס מחשב הוא למעשה מצב שבו המוסיקה נמצאת במחשב, ואנחנו גורמים לה להתנגן בכל מיני דרכים ותוכנות שונות – קונטרולר, מערכת טיים קוד עם תקליטים מיוחדים, נגן רגיל במחשב וכו’.
תקלוט מבוסס מדיה תלוי במדיה שבה נשתמש, תקליט, דיסק או התקן USB, ועליהם תמצא המוסיקה שאותה נרצה לנגן.
בהתאם לסוג התקלוט, נבחר את הציוד שנדרש לנו – קונטרולר משולב כרטיס קול כמו S5 של נייטיב אינסטרומנס או SX של Pioneer DJ; מיקסר אנלוגי וזוג פטיפונים לטובת תקלוט היפ הופ משולב בסקראצ’ים; קונטרולרים מתקדמים מותאמים אישית לטובת נגינה מתקדמת בREMIX DECKS של טרקטור, ועוד ועוד…
כמובן שקיימות בכל קטגוריה רמות שונות של ציוד, שהמחיר משפיע בדרך כלל על טיב המוצר מבחינת רמת הגימור שלו, וכמובן על מה קיים בציוד – אי אפשר להשוות מה אפשר לעשות עם קונטרולר פשוט של שני ערוצים למה אפשר לעשות עם קונטרולר ארבע ערוצים עם יכולות שליטה גבוהה יותר בתוכנה;
מן הסתם, ציוד יקר יותר גם שומר על הערך שלו לאורך שנים,גם מבחינת רמת התקלות והבלאי, וגם מבחינת שווי הציוד בשוק היד השנייה.
דרכי מחשבה בעת קניית ציוד דיג’יי בפעם הראשונה
קניית ציוד DJ הטוב ביותר אפשרי
הכוונה לקנות את הטוב ביותר בהתאם לצורך שלי (כמובן מתבטא גם במחיר), ולדעת שאנחנו מעודכנים ברמה הטכנולוגית, ואין מה לעשות – זה ממש מגניב להעלות תמונות בפייסבוק עם הציוד הכי עדכני שיש.
קניית ציוד די ג’יי הכי טוב במסגרת התקציב
זה מה שיש ועם זה ננצח לא לכולנו יש אופציה תקציבית או רצון להשקיע בציוד הקצה הטוב ביותר. יכול להיות שאנחנו עדיין מגששים את דרכנו בתחום, ולא רוצים לקנות ציוד יקר מידיי. הסירו דאגה מליבכם – גם הציוד הפשוט היום יביא לכם תוצאות טובות ומקצועיות. תמו היום של ציוד זול ומתפרק בידיים, כל עוד קונים מוצר של חברה מוכרת מחנות אמינה).
מה עדיף לקנות – ציוד DJ יד שניה או חדש?
יד ראשונה או יד שנייה? עניין תקציבי ומחשבתי! ציוד חדש תמיד יגיע עם אחריות יצרן ותמיכה טכנית מהחנות בה קניתם את המוצר. ציוד יד שנייה יהיה זול יותר, אבל בתקלה הראשונה תצטרכו להסדתר לבד… באותה נשימה, נצצין שקניית ציוד בחו”ל יכולה להיות זולה על הנייר, אבל המיסים אותם נשלם פלוס חוסר בתמיכה ואחריות הופכים את ההפרש במחיר ללא כדאי בעליל.
למה ללמוד בקורס DJ ולא לבד?
“מה הבעיה, הכל נמצא היום ביוטיוב, מה אני צריך לשבת בכיתה וללמוד?” אז כדאי שתדעו – קורס DJ במכללת BPM הוא הרבה מעבר לזה.
ציוד DJ חדיש במכללת BPM
לרובנו אין את האופציה לקנות ציוד ורק אז לראות אם מתאים לנו לתקלט – בקורס מתרגלים על כל סוגי הציוד, וכך מבינים איזה ציוד וסוג פלטפורמה מתאים לנו, הקמפוס של מכללת BPM בנוי מ 4 קומות המלאות באולפנים והציוד הכי חדשני ואיכותי בתעשייה, כך שתוכלו להנות מהמון שעות של תרגול על ציוד קצה עליון
תרגול מעשי ומתרגל אישי אחד על אחד:
במכללת BPM תוכלו לתאם בעצמכם במערכת ניהול האולפנים שלנו את שעות התרגול שלכם ולהנות מ 3 תרגולים אישיים מחוץ לתרגול העצמי ושעות הכתה לחיזוק טכניקות מסויימות בהם תרצו חיזוק. המתרגלים שלנו הם תקליטנים עובדים ובוגרי המכללה!
ללמוד תקלוט ממרצים מלאי ניסיון בשטח וניסיון אדיר בהוראה
קל יותר להתקדם בסביבה אנושית תומכת – כי אם לא מבינים משהו ביוטיוב, הוא לא עונה לנו מייד בחזרה… מורה או חבר לכיתה יכולים לתת לנו מענה מידיי. אין לנו באמת מושג מי יודע מה – אם חבר מסביר לנו משהו, האם אנחנו בטוחים שהוא באמת יודע על מה הוא מדבר? למה לא ללמוד ממורה שצבר ניסיון רב, גם בתקלוט וגם בלימוד תקלוט לא כל תקליטן יודע ללמד תקלוט….
למידע על קורסי דיג’יי במכללת BPM