מדריך ווקודר Vocoder למתחילים, 3 ווקודרים חינמיים להורדה

כולנו מכירים את הקולות הרובוטיים, שלוקחים חלק נכבד מאוד בחלק מהיצירות האהובות עלינו בשנים האחרונות. בין אם זה Daft Punk, Bruno Mars או Stevie Wonder – לאורך כל העשורים האחרונים במוזיקה נעשה שימוש בגוון הקול הזה. הווקודר (Vocoder) הוא אחד מתוך דרכים רבות לייצר את הגוון הזה, והחדשות הטובות הן שאפשר בקלות לייצר גוונים דומים לכך בהפקות שלכם!

 

איך עובד הווקודר?

תאמינו או לא, הטכנולוגיה בה עושה הווקודר שימוש הומצאה ונעשה בה שימוש כבר בשנות ה-30. בשימוש ההיסטורי, נעשתה על מנת לתקשר טלפונית, דרך פיענוח גלי הקול של הדיבור האנושי ופיצוחו לקוד שניתן להעביר בין מכשירים, אך השימוש שאנחנו מדברים עליו עובד בצורה קצת שונה. הווקודר מצריך שימוש ב-2 מקורות מידע : הגל הנשא (Carrier), והגל המאפנן (Modulator).

במילים פשוטות יותר – ישנו גל שמהווה מקור הסאונד, וישנו גל אשר ישנה את הצורה בה אנו נשמע בסופו של דבר את המקור. בשימוש המוזיקלי המוכר לכולנו, את התפקידים יתפסו סינת’יסייזר – הגל הנשא אשר את הגוון שלו אנו שומעים. הקול האנושי יהווה כמאפנן – שמשנה את הסאונד של הסינת’יסייזר לפי תנועות הפה של הזמר.

 

אז איך נשתמש בווקודר בעצמנו?

כיום מוצעים לכם מספר לא קטן של פלאג-אינים של ווקודר חינמיים, חלקם גם יגיעו עם תוכנות הסאונד וההפקה שלכם. כמו שאמרנו מקודם – נצטרך גל נשא וגל מאפנן. את התפקיד של הגל הנשא יכול לקחת כל סינת’יסייזר שיש ברשותכם. יש לציין כי המקור יכול להיות גם סינת’יסייזר מפלאג-אין, פלאג-אין של כלי אחר או אפילו פיסת אודיו מוקלטת. מומלץ כי הסאונד של הגל הנשא יהיה סאונד סטטי וללא ריתמיקה בולטת, על מנת שהריתמיקה תבוא מהגל המאפנן (הדיבור\שירה שלכם). בנוסף, מומלץ שתשתמשו בצורות גל עשירות הרמונית, בכדי שתוכלו לשמוע בקלות את התוצאה המופקת.

את תפקיד הגל המאפנן כמובן, אתם יכולים לקחת. כל מה שתצטרכו זה לחבר מיקרופון ולהשתמש בשירה\דיבור שלכם בכדי לאפנן את המידע שיוצא מהסינת’יסייזר. אם אין ברשותכם מיקרופון, ביכולתכם להשתמש בחתיכות אודיו מוכנות של קטעי שירה.

 

ווקודרים חינמיים מומלצים

 

TAL-Vocoder

פלאגין ווקודר חינמי #1
וקוודר חינמי מעולה מבית יצרנית הסינת’ים החינמיים המעולה TAL – שמציעה גם סימולציות של סינת’ים אנלוגיים מעולים כדוגמת ה-Roland Juno 60. ה-TAL Vocoder מדמה ווקודרים אנלוגיים וינטג’ משנות ה-80, כולל בתוכו סינת’ פנימי (אשר ישמש לכם כגל נשא), אפשרות לקבלת גל נשא מסינת’ חיצוני, וקליל מאוד על ה-CPU.

לעמוד ההורדה לחצו כאן (קיים בגרסת 32 ביט לווינדוס ומאק)

 

g200kg Vocovee

פלאג אין ווקודר חינמי #2

ווקודר שנוצר על ידי קהילת KVR-Audio שנחשבת לאחת מקהילות האודיו הפופולאריות בעולם. ה-Vocovee כולל בתוכו EQ גרפי של 6-בנדים, סינת’ עם פוליפוניה של עד 8 קולות, 3 אוסילטורים ו-2 LFO, וכולל בתוכו גם אפקטים מובנים כמו ריוורב ודיליי.

לעמוד ההורדה לחצו כאן (קיים בגרסת ווינדוס)

 

MDA Vocoder

ווקודר שמגיע כחלק מחבילת פלאג-אינים חינמיים עשירה מבית חברת MDA, אשר כוללת יחד עם הווקודר 30 פלאג-אינים! מדובר בווקודר פשוט אך בעל פוטנציאל לתוצאות מעניינות במיוחד אם משקיעים זמן בלהבין אותו.

לעמוד ההורדה לחצו כאן

 

טיפ כללי לשימוש בווקודרים

השימוש בווקודרים הוא טכנית יחסית פשוט, אך הוצאת סאונדים מעניינים וחדשניים ממנו היא אומנות בפני עצמה. אם פתחתם פלאג-אין ווקודר חדש וראיתם כי התוצאות אליהן הגעתם לא מדהימות במיוחד, זכרו – אלה שהוציאו מהווקודר תוצאות טובות עבדו על כך המון זמן. התנסו עם הווקודר המון, ובסבלנות. גוונו עם הסינת’ים וסוגי הסאונד בהם אתם משתמשים. אולי בסוף תגיעו לסאונד ייחודי משלכם אשר יאפיין את ההפקות שלכם!

 

כנסו למידע ופרטים על לימודי סאונד והפקה במכללת BPM – הקורסים המקיפים והמעשיים ביותר בתעשיית המוסיקה.