גל פדה מעניק לכם 10 טיפים להפקת שירה

מאת : גל פדה

לקראת סדנת הפקה שירה עם גל פדה ביקשנו מגל פדה (מרצה לBSP360) לתת לנו עשרה טיפים לפני שניגשים להפקת שירה. הנה מה שהיה לו לומר:

הפקת שירה בעיני היא האומנות האולטימטיבית של מפיק ומעבד מוסיקלי. בניגוד להלקטות של כלי נגינה, בהפקת שירה קיים מיסתורין אחר, שקשה לפצחו. כל ניסון ללמד את תורת הפקת השירה לכל הג׳אנרים, שירים, סגנונות וזמרים שונים
הוא מטלה בלתי אפשרית, למרות זאת אי אפשר להתעלם מהעובדה שהפקת שירה, במיוחד בימים אלה באנחנו מופצצים בזמרים בכל מדיה פופולרית, זה הדבר שמקבל את הפוקוס ואמנות שכל מפיק חייב למקצע.
בסדנת אמן שתתקיים ביום שלישי נעמיק לתוך עולם הפקת השירה. עד אז קבלו את עשרת הטיפים שלי:

1. עיבוד השיר:

סאונד שירה טוב מתחיל דבר ראשון מהשיר ומהעיבוד שלו. זה נשמע ברור באופן מצחיק, אבל שיר טוב תמיד ישמע יותר טוב משיר לא טוב. כמו כן העיבוד של השיר ישאיר או לא ישאיר מקום לזמר. – יש לקחת בחשבון את טווח התדרים שמייצר הזמר שלנו כשהוא שר, ולפנות להם מקום.

2. אינטיליגנציה ריגשית:

לדעתי זה הדבר החשוב ביותר! האומן – הזמר – חייב להרגיש בנוח. לרוב, הזמר שלנו הוא גם האומן היוצר/מבצע והוא נמצא במקום מאוד רגיש וחסוף. אנחנו יושבים בסביבה הבטוחה שלנו בתור מפיקים – באולפן שלנו- האומן שלנו לא. אנחנו חייבים לייצר לו תחושה שזה המקום הבטוח גם שלו. כאן נכנסת לתמונה האינטיליגנציה הריגשית של המפיק. המפיק נדרש לשים לב לכל פרט קטן אצל הזמר כדי להבין מה הוא לא אומר, מה הוא צריך ואיך לתת לו את זה. המערכת יחסים שנרקמת בין המפיק לאומן מתחילה משיחת ההכרות, ותלווה אותכם לאורך כל התהליך.

Setting the Mood :The Vibe .3

בתחילת דרכי עבדתי אצל גורדון וויליאמס, מפיק אמריקאי בניו יורק בעל חמישה פרסי גרמי על הפקה וסאונד. מר וויליאמס תמיד אמר לי שהנר ששמים ליד הזמר חשוב לסאונד הרבה יותר מהמקרופון. ממנו למדתי שכאשר יש לי סשן שירה אני חייב להכין את האולפן בהתאם. אם זה אור כחול, נר, שטיחים על הקיר או בעצם כל דבר שיוצר אווירה נעימה
ובייתית.

4. סאונד:

תשקיעו עוד קצת זמן גם לסאונד שירה, וגם למיקס שהזמר מקבל באזניות. קול של זמר הוא דבר מאוד ייחודי, ומגיב בצורה שונה לציוד. בסשן הראשון שאתם עושים עם הזמר, תבדקו כמה סט-אפים שונים של מיקרופונים ופראמפים. תקליטו בית ופזמון עם כמה אופציות שונות ואז תשבו עם הזמר שיגיד מה הכי נשמע לו ומה הכי הרגיש לו נח.
לאחר שבחרתם את הסט-אפ שלכם, תעברו איתן על המיקס אזניות. ככל השזמר ירגיש יותר בנח וישמע את מה שהוא צריך, כך הביצוע יהיה יותר טוב.

5. תלמדו את השיר!!!

תמיד תדעו מה אתם רוצים להפיק. תשבו עם עצמכם לבד לפני הסשן ותעברו על השיר, תכינו לכם בראש מה בדיוק אתם רוצים לשמוע, איזה הרמוניות אתם רוצים להוציא, כמה קולות, כמה הכפלות אתם רוצים. תלמדו להדריך את הזמר שלכם
בעדינות אך ביטחון. הביטחון שאתם תקרינו יגרמו לאמן לסמוך עליכם ולהרגיש בטוח.

6. אם הסשן לא ״קורה״- תלמדו לשחרר:

הדבר הכי נורא לזמר זה שהוא מגיע להקלטת שירות ולא הולך לו. הרגשת כישלון, עצבים ואכזבה זה הדבר הכי נורא להקלטת שירות. לכל זמר יש את הימים שלו ואם זה לא הולך, תעצרו את ההקלטה, תסבירו לזמר שזה קורה ושעדיף
לעשות את ההקלטה ביום אחר שיותר טוב לו.

Record lead vocals and Backing vocals on separate days .7

אל תעמיסו בסשן יותר מידי דברים. החוק שלי הוא שסשן שירה לא יעלה על שלוש שעות. הזמן הזה הוא טווח ריכוז מקסימלי של רוב הזמרים. אם יש לכם שיר שדורש עבודת קולות נרחבת, תפצלו את הימים. סשן אחד של שירה מובילה, ועוד סשן אחר לקולות.

8. לא לערוך בסוף!!!

סיימתם הקלטת שירות, תערכו את הטייקים שאתם רוצים לטייק אחד, תסדרו אותו
תכוונו את הפיטצ׳ ורק אז תמשיכו להלקיט. עריכה זה שלב קריטי למפיק. לפעמים יש כל כך הרבה אנפורמציה ובלגן שקשה לדעת אם יש לנו את מה שאנחנו צריכים או לא. תעשו סדר במה שיש, תראו שקיבלתם את מה שאתם צריכים ורק אז תתקדמו.

9. להתלהב ולשמוח עם האומן שלכם!

האני מאמין שלי הוא שאני לא יכול להפיק אמן שאני לא חושב שיש לו סיכוי להצליח. ברור לי שהדרך קשה וההצלחה לא תמיד תגיע, אבל אם אני לא מאמין באמן – איך אוכל לשכנע אחרים?
תהיו חלק מהדרך, תהנו ותלהיבו אחד את השני אחרת מה הטעם?
התעשיה שלנו, והעולם בכלל הוא מקום קשה ואכזרי. תהליך ההקלטה הוא המקום שבו האמן צריך להרגיש טוב. להרגיש שהוא יכול לכבוש את העולם, ואת החלומות שלו. תפקיד המפיק הוא לאפשר את זה. אז תתנו לאמנים שלכם את הביטחון שהם יכולים להצליח, ושהחלום שלהם יכול להתגשם.

10 . נסיון מעל הכל – אל תפחדו לטעות, ולנסות גם אם זה לא הולך. אין חכם כבעל נסיון

בהצלחה!!!