המוניטורים הם אחד מהמרכיבים המרכזיים ביותר באולפן שלנו, בין אם ביתי או מסחרי. אז מה התפקיד של רמקול אולפני וכיצד הוא שונה מרמקול ביתי? אילו מוניטורים הכי יתאימו לאולפן שלנו? במאמר נסביר על המוניטור האולפני ונערוך השוואה בין כמה מהדגמים הפופולאריים ביותר ברמה ההתחלתית.
מוניטורים אולפניים, הקדמה
מוניטורים אולפניים הם רמקולים מוגברים אשר נותנים חוויה שמיעה כמה שיותר מדויקת וניטרלית, זאת בשונה מרמקולים ביתיים להאזנות ביתיות אשר מתמקדים בהגברת הנאת המאזין ולרוב תיצור סאונד שחורג מהסאונד המקורי של הקטע כפי שיצא מהאולפן. החשיבות של מוניטורים מדויקים היא לשרת את אחת מהמטרות החשובות ביותר של תהליך המיקס, והיא היכולת ליצור סאונד שמיתרגם בצורה טובה בין מערכות שמע שונות – ללא היכולת להבין בצורה מיטבית את הסאונד שאנו שומעים, לא נוכל לטפל בו בצורה מדויקת.
המוניטור האולפני הבסיסי יהיה מורכב משני חלקים מרכזיים: ממברנת הוופר (Woofer), שמפיקה את הטווח הנמוך יותר של התדרים (החל מהסאבים), והטוויטר (Tweeter), שיפיק את התדרים הגבוהים במיוחד.
רוב דגמי המוניטורים השונים יתייחסו בעיקר לגודל הוופר, שכן ממברנה גדולה יותר לרוב תוכל להפיק תדרים נמוכים יותר, אך לעיתים מלווה בעוצמה גדולה יותר שעלולה להרגיש עמוסה במיוחד בחללים קטנים יותר. ברוב המקרים, באולפן הביתי נרצה מוניטור עם וופר בגודל שבין 5″ ל-7″ (אינץ’), כאשר לרוב נשאף לממברנה הגדולה ביותר שהחדר מאפשר לנו בהתאם לגודל שלו.
הרבה מוניטורים עומדים בקריטריונים שלהם נזדקק באולפן הביתי הממוצע, לכן נערוך השוואה בין כמה מהפופולאריים ביותר שבהם.
רמקולים לאולפן הביתי, השוואה
KRK ROKIT 7 G4
KRK, חברה וותיקה בתחום הרמקולים, היא מותג מוניטורים פופולארי בקרב דיג’יים ומפיקים אלקטרוניים שונים, אליהם פונה החברה. חברת האם שלה היא לא פחות מאשר חברת גיבסון המוכרת לנו מעולם הגיטרות. לאחרונה שחררה החברה את הדור הרביעי לסדרת המוניטורים הוותיקה שלה, ה-Rokit, בהם היא הציגה שיפורים מרשימים במיוחד.
תגובת התדר של המוניטור היא מרשימה ביותר, ועומדת על הטווח של 42hz-40khz. המוניטור יודע להפיק אוקטבה מעל טווח השמיעה האנושית (שמגיעה ל-20khz). זוהי תגובה מרשימה ביותר מכיוון שככל שהמוניטור יודע להפיק תדר גבוה יותר, ככה הדיסטורשן / העיוות בתדרים הגבוהים בטווח השמיעה שלנו הוא קטן יותר. בנוסף, החידוש המרכזי במוניטור הזה הוא מסך ה-LCD בצידו האחורי שלו. המסך נותן אפשרויות כיוון רבות, כמו EQ מדויק אשר יתאים לחדר בו הוא נמצא, ואף קיימת אפליקציה ייעודית למוניטורים אשר עוזרת במציאת הכיוון המדויק בהתאם לחלל.
על אף שהמוניטור לא מגיע לתדר הכי נמוך ברשימה, הוא מאד מתאים למוזיקה אלקטרונית עם תגובת בסים מצוינת. לרמקול כניסת קומבו מאוזנת ל-XLR ו PL TRS.
מומלץ מאד ליוצרי מוזיקה אלקטרונית שרוצים להרגיש את הבסים שלהם בצורה טובה, כמו גם למוזיקאים שצריכים את המוניטור שלהם בנוי היטב. ה-Rokit G4 בנוי בצורה קשיחה מאד, אשר מאפשרת לנייד אותו ממקום למקום ללא חשש.
לרכישת המוניטור במחיר הזול בארץ היכנסו לעמוד המוצר של KRK Rokit 7 G4 ב-BPMSHOP!
ADAM T7V
אדם אודיו היא חברת מוניטורים גרמנית אשר מתהדרת במוניטורים קצה-עליון שהיא מייצרת לאולפנים רבים ברחבי העולם. גרסת ה-T החדשה הוא הניסיון הראשון והמוצלח של החברה להיכנס לשוק האולפנים הביתיים, עם רמקוליםים מעולים במחיר מצוין.
חברת אדם מתהדרת בטוויטר המיוחד אותו פיתחה. טוויטר בתצורת סרט (Ribbon, בדומה למיקרופונים מסוג זה) ולא ככיפה סטנדרטית, אשר גורם למוניטור להגיב בצורה מדויקת ביותר לתדרים הגבוהים. בסדרת ה-T אדם לא חסכו ועיצבו את שקע אלמנט הטוויטר כמו בדגם הקצה-עליון שלהם, דגמי ה-S. בכך, אדם גרמו למוניטור להתנהג כמו דגמי הקצה העליון שלהם בתחום התדרים הגבוהים. הפירוט והדיוק בסאונד מורגשים ביותר בזכות בחירה זו.
תגובת התדר של המוניטור היא 39hz-25khz. יתרון נוסף של המוניטור הוא עמידתו המצוינת בעוצמת ווליום. ניתן לשמוע בהם בווליום חזק והמוניטור ימשיך לשמור על אותה הפאנצ’יות. לרמקול יש בנוסף לכניסת ה- XLR המאוזנת וגם כניסת RCA לא מאוזנת.
המוניטור מומלץ למי שהדיוק בתדרים הגבוהים חשוב לו ולא רוצה להתפשר על עייפות האוזניים. למוניטורים יש חיבור RCA, במידה ותרצו לחבר את המוניטורים לפלטת DJ או למערכת קולנוע ביתית.
לרכישת המוניטור במחיר הזול בארץ היכנסו לעמוד המוצר של Adam T7V ב-BPMSHOP!
Yamaha HS7
שמה של סדרת ה-HS של ימאהה הולך לפנייה – המוניטורים מאד מפורטים, ונותנים תגובה אחידה לאורך כל טווח התדרים. זהו מוניטור סולידי אשר יכול להתאים לכל אחד. ה-HS7 מדויקים מאד לאורך כל הספקטרום ומתאימים מאד לעבודת מיקס.
בזכות היכולת שלהם להגיע עד 30khz, ניתן לעשות מיקס בצורה קלה ומדויקת. מנגד בצד הנמוך של ספקטרום התדרים, הם מגיעים רק ל-43hz בתדרים הנמוכים שלהם. ה-HS7 מצויד בשתי כניסות שונות ומאוזנות XLR ו-PL TRS.
למי שרוצה להפיק סגנונות שונים, מרוק ועד אלקטרוני ולמי שמתעניין בעבודת מיקס – ה-HS7 יכולים להיות אופציה מאד טובה לשקול.
לרכישת המוניטור במחיר הזול בארץ היכנסו לעמוד המוצר של Yamaha HS7 ב-BPMSHOP!
JBL 306P
חברת JBL מוכרת בזכות מוצרי סאונד מעולים, וה-306P לא שונה. יתרונו הבולט של המוניטור הוא בצורת שקע הטוויטר המיוחד שלו – צורה זו מאפשרת פיזור של התדרים הגבוהים על טווח סטריאופוני יותר רחב. לרוב, תדרים גבוהים נוטים להיפלט בכיוון ישר מהטוויטר ללא התפזרות רחבה לצדדים, מה שמקשה על מציאת המיקום המדויק בו הרמקולים נשמעים במיטבם בחדר.
צורת שקע הטוויטר של JBL היא פשוט פנטסטית, ומבטלת את הבעיה הזאת. ניתן לשמוע את התדרים הגבוהים באופן ברור, גם כאשר המאזין לא יושב בנקודה אחד סטטית ומדויקת, מה שמהווה יתרון גדול.
אחד הדברים שהמוניטור הזה מאפשר הוא ישיבה יחסית קרובה למוניטורים ללא אובדן באיכות הסאונד. ה-306P מתאים מאוד למי שאין מקום לסטנדים ומתכוון להניח אותם על השולחן וקרוב אליו. גם במצב זה, המוניטורים יגיבו בצורה מעולה. יתרונות נוספים של הרמקול המצוין ש-JBL ייצרו הוא “שקיפותם” המצוינת ותמונת סטראו מדויקת להפליא.
בנוסף מחוג כיוון הווליום שלו מאחורה אינו נע בצורה חלקה, אלא עם קליקים אשר מאפשרים לו לכוון את שני המוניטורים לאותה העוצמה בדיוק ביתר קלות. למוניטור יש כניסות XLR ו-PL TRS ותגובת התדרים שלו היא 39hz-24khz.
מומלץ למי שיש סביבת עבודה קטנה ורוצה ולא רוצה לאבד את הפוקוס מהתדרים הגבוהים וחשוב לו להבחין ביתר קלות ובדיוק מירבי בתמונה הסטריאופונית.
לרכישת המוניטור במחיר הזול בארץ היכנסו לעמוד המוצר של JBL 306P MKii ב-BPMSHOP!
Genelec 8030C
החברה הפינית ג’נלק ידועה בזכות המוניטורים האיכותיים שהיא מייצרת – מוניטורים מדויקים ויציבים, אשר מאפשרים לזהות כל פרט קטן במיקס. אל תתנו לתגובת התדר ה”סטנדרטית” שלו, שעומדת על הטווח של 47hz-25khz, להטעות אתכם, הרמקול עדין ומדויק מאד בתדרים הגבוהים. הוא מאפשר למשתמש שעות רבות של עבודה ללא התעייפות.
אומנם זהו מוניטור 5 אינץ’ היחיד ברשימה הזאת, אך יש לזה סיבה – ה-8030C יודעים להפיק תדרים נמוכים מדויקים ומפורטים. פרט נוסף שכדאי לשקול, המוניטורים של ג’נלק מגיעים עם סטנדים ייעודיים המאפשרים כיוונון מדויק של הרמקול, והטוויטר בפרט, בצורה מדויקת לכיוון האוזן. הסטנדים גם מקלים על ההתניידות עם המוניטורים, במקרה של הופעה למשל. הכניסה היחידה למוניטור היא בתצורת XLR בלבד.
ג’נלק מתאימים למי שרוצה שהמוניטור שלו יעשה את העבודה בצורה הטובה ביותר. הם מהמדויקים והעמידים ביותר בשוק.
לרכישת המוניטור במחיר הזול בארץ היכנסו לעמוד המוצר של Genelec 8030C ב-BPMSHOP!
איך בוחרים את המוניטור המתאים? סיכום
יש המון דברים טכניים שניתן להגיד על כל מוניטור ומוניטור. צריך קודם להבין את הצורך האישי שלכם, ואם המוניטור שאנחנו מחפשים מתאים לאותו צורך. בנוסף ולא פחות חשוב, מומלץ מאד לשמוע את המוניטורים. ע”י שמיעה אנחנו יכולים להבין אם אנחנו אוהבים ומבינים לעומק את איך שהרמקול מציג את הסאונד, הרי כל מוניטור הוא שקוף בדרכו שלו. אם התדרים הגבוהים שלו מעייפים את השמיעה שלנו או שהם דווקא נעימים ומפורטים. יכול להיות שמוניטור שלפי הפרטים הטכניים שלו הוא מתאים מאוד, אך בפועל הסאונד לא ירשים אותך. שאלות אלו ורבות אחרות באות לידי ביטוי כאשר אנו ניגשים לבחור מוניטור לאולפן הביתי שלנו. דבר אחד בטוח הוא שמוניטור ישדרג את חוויית השמיעה גם אם החדר לא מטופל אקוסטית בצורה מלאה, גם אם טיפול אקוסטי נחשב מאוד הכרחי להבנת הסאונד הנפלט בחלל העבודה שלנו.