רוב הזמרים היוצרים מחלקים את העשייה היצירתית שלהם לשתי תקופות: כשיש מוזה, ובמסגרת תקופת המוזה הזאת הם יכתבו את רוב החומרים שלהם, וכשאין, ושם קיימת נטייה לא להתעסק הרבה עם המוזיקה ככלל. אנחנו כאן כדי לומר: גם בתקופות שבהן אין לכם “מוזה”, אפשר להמשיך לכתוב ולשמור על יצירה טובה לא פחות מהתקופות בהן אתם מרגישים מלאי השראה. במאמר זה נעבור על דרכים לשמור על המוזה, גם כשהיא לא באמת שם.
רוצים ללמוד פיתוח קול, יצירה ופרפורמנס? לפרטים המלאים על המסלול המקיף לזמרים-יוצרים במכללת BPM
התמדה ביצירה היא מילת המפתח
בכל הקשור ליצירה אומנותית, גם בתחומים שאינם מוזיקליים כלל, המפתח הוא התמדה. אם יש דבר אחד שמשותף לכל האנשים שכתבו את המוזיקה האהובה עלינו, היא שבשלב כזה או אחר בקריירה הם הקדישו תקופות ארוכות בהן התעסקו בכתיבה שלהם, גם אם היא בתור התחלה לא הגיעה לאוזני ההמונים.
אם אתם מתחילים בתחום הכתיבה והיצירה, חשוב בתור התחלה להנמיך ציפיות – יצירת המופת שתסחף את לבבות הקהל ככל הנראה לא תיכתב בשלבי ההתחלה שלכם. למען האמת, יכול להיות שבחודשים הראשונים לא תכתבו אפילו משהו שתהיו לחלוטין שלמים איתו. אך בסופו של דבר, אחרי שתלמדו להעריך את ההישגים הקטנים, אתם מובטחים להגיע למקום טוב יותר בכתיבה שלכם. גם אם זה אומר בתור התחלה להתמקד בכמות היצירות שאתם כותבים, ולא באיכות של כל אחת מהן.
טיפ לזמרים יוצרים: היצירה היא שריר
זיכרו – יצירה היא שריר לכל דבר, ויש לאמן אותה באופן קבוע גם אם התוצאות לא תמיד יוצאות לטעמכם. גם האמנים הגדולים ביותר התחילו בקטן עם שירים ללא קהל. קחו לדוגמה את קורט קוביין (Kurt Cobain), סולנה של Nirvana האגדית. הרבה לפני שהתפרסם, היה מקליט בביתו רעיונות לשירים שלו על אחד מכשיר הקלטה של 4-ערוצים. לאחר האזנה לשיר למטה, אפשר לומר כי במקרה הטוב העיד על הפוטנציאל של קוביין לעתיד ככותב, אך לא עם סיכוי רב להצליח כמו הלהיטים האל-מותיים שהיה עתיד לכתוב לאחר מכן.
שמרו על המוזה עם תיעוד
מכירים את זה שאתם נמצאים בסיטואציה יומיומית כמו עבודה, ופתאום עולה לכם רעיון לשיר, מנגינה או טקסט? הרבה אנשים נוטים לזלזל ברעיונות הקטנים הללו, אך לעיתים חלק מאותם רעיונות הופכים להיות מה שעשרות אלפי מעריצים מדקלמים בהופעת ענק.
איך מוציאים את המיטב מהרעיונות הקטנים?
חשוב לדעת לא לזלזל בשום רעיון שצץ בראש שלכם. אל תתביישו להוציא מכשיר הקלטה ולשיר, גם אם הוא באיכות גרועה – העיקר שיצית את הרעיון מחדש ברגע האמת. בנוסף, מומלץ תמיד לשמור מחברת קטנה בה אתם רושמים את כל הרעיונות שלכם לטקסטים. גם אם מה שאתם כותבים נראה לכם בנאלי בתור התחלה, יכול להיות שהחיבור הסנטימנטלי שלכם למילים יביא לכם השראה ליצירה חדשה כשתשבו עם כלי הנגינה שלכם במטרה לכתוב שיר.
קחו כדוגמה את קווין פארקר מ-Tame Impala. יום אחד בשעה 6 לפנות בוקר הוא השקה את הדשא בחצר ביתו, אחרי שבעל הבית נזף בו שהדשא מתייבש ומאבד מהצבע הירוק שלו. במהלך ההשקייה עלה לקווין רעיון לשיר, שבאותו רגע החליט קווין לעזוב את הכל ולרוץ להקליט סקיצה שלו שיישמור לאחר כך. אותו שיר הפך להיות אחד הלהיטים הגדולים ביותר של הלהקה עד היום: Feels Like We Only Go Backwards. האזינו לסקיצה הראשונית שהוקלטה באותו בוקר:
כשאין מוזה הקדישו את זמני היובש לצד הטכני
אומרים כי המוח האנושי שלנו מחולק ל-2 חלקים: יצירתי וטכני. לאורך הזמן, מאזן הכוחות בין הצדדים הללו של המוח משתנה והנטייה הטבעית שלנו להתאים את עצמנו ואת הצורה בה אנחנו פועלים לפי אותה נטייה מוחית. האיזון בין שני הצדדים של המוח הכרחי גם בגימור יצירה, שכן מעבר לצד היצירתי שכותב את המלודיות ואת הטקסטים, קיים גם צד טכני שהכרחי לפרטים יותר יבשים כמו הקלטות, עריכות, ארגון ועוד…
איך זה משמש אותנו לשמירה על יצירתיות?
כאשר אתם מרגישים שאתם לא במצב רוח יצירתי, אל תקחו זאת כסימן להזניח את המוזיקה בכלל! השקיעו את הזמן של היובש היצירתי להתעסקות בצדדים הטכניים שקשורים למוזיקה שלכם: סדרו את הטקסטים שלכם, תקליטו את היצירות הקיימות בצורה קצת יותר מקצועית, תעבדו על הביצועים שלכם, וכל מה שאתם יכולים לחשוב בכדי להמשיך להשקיע זמן ומחשבה במוזיקה שלכם שלא מחייב שימוש בצד היצירתי שלכם.
השמירה על האיזון בין הצד הטכני ליצירתי היא מה שיגרום לכם להמשיך לקחת את המוזיקה ברצינות, גם אם המנועים היצירתיים שלכם לא פועלים באותו רגע. בלי שתשימו לב, ההחלטה להתעסק גם בצד שעל פניו מרגיש פחות יפה במוזיקה, הוא חלק ממה שיפתור את המשבר היצירתי שאתם נמצאים בו. הרי בסופו של דבר, כתיבת שיר היא הרבה פעמים תלויה בקבלת החלטה, ולא בהמתנה למוזה. שימו לב להדגמה של אלדד ציטרין:
מעוניינים בלימודי פיתוח קול, יצירה ופרפורמנס מקצועיים? לפרטים המלאים על המסלול המקיף לזמרים-יוצרים במכללת BPM
לקריאת מדריכים נוספים לזמרים יוצרים:
מה חשוב לדעת כמוזיקאי יוצר? מיומנויות חשובות לזמרים ויוצרים
מדריך הרמוניה, איך לכתוב אקורדים למנגינה
איך לבחור ולעבוד עם מפיק מוזיקלי? טיפים לזמרים ויוצרים
שיטות הלחנה ויצירה שיעזרו לך לצאת מהקופסא
מדריך לזמרים-יוצרים, איך לשמור על פוריות יצירתית?