לא משנה כמה זמן נבלה באולפן או חדר החזרות כדי להוציא את המוסיקה הכי טובה שנמצאת בתוכנו, זה לא אומר הרבה אם בהופעה לא נישמע טוב. כל הכסף שהוצאנו על אפקטים, מיתרים או מחשבי על, לא ישנה הרבה אם המיקס באולם ההופעות נשמע לא מכוון.
איש או אשת הסאונד הוא המרכיב הכי חשוב בהופעה שלך ורוב האמנים פשוט לא חושבים או מודעים לעניין. לסאונדמן יש את הכח לגרום להופעה להשמע טוב או רע. איש סאונד מוצלח יכול להפוך הרכב עם סאונד בינוני להרכב עם סאונד איכותי. אז, האחריות היא עלינו בתור הרכב לגרום לסאונדמן להיות חלק מה”קבוצה” שלנו בפרק זמן קצר מאוד, ולגרום לו לרצות לעזור לנו להגיע לתוצאה הסופית שאליה אנחנו שואפים – הופעה מוצלחת עם סאונד איכותי. איך עושים את זה? קבלו תשעה טיפים שיביאו לכם תוצאות מיידיות. (תרגום מאנגלית : אייל גולדמן)
רוצים ללמוד מוזיקה, סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM לחצו כאן
היכרות עם הסאונדמן
הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות הוא להציג את עצמכם לסאונדמן ולשאול לשמו (גם אם שמעתם איך קוראים לו – נימוס בסיסי) כאשר אתם מגיעים. לחיצת יד ומבט בעיניים שיאשר לו שאתם מכבדים אותו מהרגע הראשון. תזכרו את השם שלו – אתם כנראה הולכים להגיד אותו הרבה פעמים באותו לילה ואולי כמה פעמים דרך המיקרופון במהלך ההופעה. אם אתם מתחילים את “מערכת היחסים” בצורה מכבדת ומקצועית, סביר מאוד להניח שזה יהיה הדדי ותקבלו יחס דומה בחזרה.
תפקיד הסאונדמן
הכווינו את הסאונדמן
סביר להניח שהסאונדמן הוא מוסיקאי בעצמו. לא משנה מה הוא מנגן או אוהב לשמוע בבית, הוא יכול לעשות סאונד למגוון רחב מאוד של סגנונות. רובם יעדיפו שתתנו להם קווים מנחים לאיזה כיוון בסאונד אתם שואפים להגיע. אל תתביישו להיות ספציפים – “בלי ריוורב בכלל על האקוסטית ודיליי קטן על השירה” או “אנחנו אוהבים בייס דראם גדול במוניטורים” יביאו להבנה שלו במה אתם מחפשים ויהיה לו יותר קל למצוא את הכיוון מהר יותר. אם הוא אכן מוסיקאי – סביר להניח שהוא גם יבין מונחים מוסיקלים ולא רק ענייני סאונד. אל תהססו לדבר איתו בצורה מוסיקלית כמו “במעבר לפני הפזמון צריך לפתוח ריוורב על השירה ולסגור בחזרה בבית”.
אל תתחילו לנגן עד שהסאונדמן מוכן
תעלו על הבמה, תסדרו את כל הכלים, המגברים והאפקטים. אין טעם להתחיל לעשות דאווינים או סתם להראות שאתם נגנים מדהימים בזמן שהוא מכוון מיקרופונים. האוזניים שלו מן הסתם רגישות וכל שנייה של שקט תעשה לו טוב. האחריות היא עליכם להגיע מספיק מוקדם לעשות סאונדצ’ק ורק אז להרגיש את החלל (ולא יזיק לכוון את התופים בהתאם לסאונד הכללי של החדר).
הכינו רשימת חיווט כניסות מסודרת
אם אתם מתכננים להופיע עם יותר מגיטרה אקוסטית ושירה, רצוי שתכינו מראש רשימה מסודרת של מה יש על הבמה מבחינת כלים – צרכים מיוחדים מבחינת חשמל, איזה מגברים ומה גודל מערכת התופים (בעיקר במקומות גדולים. במקומות קטנים לרוב יהיה סט תופים של המקום שניתן להשתמש בו). עם קצת מזל תוכלו לשלוח מראש את מפת הבמה שלכם במייל וכשתגיעו חלק מהבמה כבר יהיה מסודר לפי הצרכים שלכם.
איך לא להתנהל מול סאונדמן
“יו אחינו, זה נשמע רע” הוא משפט לא מקצועי. זה גם עניין של טעם וחלל – יכול להיות שהסאונד שלכם פחות מתאים לחלל, וזה הסאונד הכי קרוב שאפשר להוציא כרגע. מן הסתם לסאונדמן יש יותר נסיון בתחום, כמישהו שעובד קבוע במקום מסויים ויודע מה היתרונות והחסרונות שלו. לסיכום – אם אתם לא יודעים להסביר בדיוק מה לא נשמע טוב, סייג לחוכמה-שתיקה.
הכירו את הציוד שלכם
אם משהו לא נשמע טוב, יש סיכוי שמשהו לא מכוון אצלכם נכון. אל תרוצו עם אצבע מאשימה קודם כל לסאונדמן. תכירו את הציוד ברמה כזאת שאתם יודעים מה עושה כל כפתור וכפתור ולמה הוא עושה את זה. אל תגידו “השירה מכאיבה לי בצלילים הגבוהים”. אפשר פשוט לומר “אפשר להוריד קצת גבוהים בשירה?”. זה יותר מכבד ומקצועי.
הסאונדמן הוא חלק מהמקום
בדיוק כמו השומר, הברמן או המנקה, הסאונדמן הוא עובד של המקום. כולם חיים ביחד לכמה שעות טובות במהלך היום והלילה ומן הסתם בקשרים חברתיים. לכן, תתייחסו אליהם באותו כבוד שאתם כבר מתייחסים אליו. אם תדברו בצורה לא מכובדת לברמן שבסה”כ מנסה לסדר שתייה במקרר בזמן שאתם מרעישים לו, המידע הזה יגיע מהר מאוד לסאונדמן על “הפלצנים האלה שמנגנים פה היום את המוסיקה המשעממת שלהם”. נסו להשיג סאונד טוב כשהבחור מאחורי המיקסר מגיע עם דעה שלילית עליכם מראש…
כולם רוצים שתהיה הופעה טובה
תאמינו או לא, הסאונדמן רוצה שההופעה שלכם תהיה מדהימה לא פחות ממה שאתם רוצים. הופעה טובה שלכם היא גם הופעה טובה שלו. תעשו את העבודה שלו קלה – תגיעו מוכנים! הוא “נולד מוכן”. יש לו מאות ואלפי שעות על המיקסר בחלל שאתם כרגע אורחים בו. אל תבואו בגישה של “יהיה בסדר, נאלתר”. את זה תשמרו לחדר החזרות.
ודבר אחרון – יש חוק אחד בסיסי – תהיו נחמדים אל אחרים, והם יהיו נחמדים בחזרה. תעבדו עם הסאונדמן ואל תהיו נגדו. זאת הדרך להגיע להופעה מוצלחת.