במאמר זה נדבר על מהו סאונד, ומה זה אומר ללמוד אותו בצורה מקצועית. סאונד הוא אחד מהתחומים המתפתחים והפופולאריים ביותר בשנים האחרונות, אולי בגלל השילוב המיוחד שהוא מציג בין מדע וידע טכני לבין יצירתיות ואומנותיות, או כי האמצעים השונים להתעסקות ולמידה מעמיקה שלו הפכו לנגישים וזולים בהרבה בשנים האחרונות לעומת שלבים מוקדמים יותר בהיסטוריה.
מה זה סאונד?
סאונד הוא התחום המקצועי שעוסק בכל הקשור להקלטה, עריכה, עיבוד ועיצוב של קול. המתעסקים בסאונד לרוב יעבדו עם אודיו בהקשרים השונים בהם הוא יכול להופיע: מוזיקה אולפנית, הופעות חיות, אודיו למדיה ויזואלית, פוסט-פרודקשן, מיקס ומאסטרינג, הפקה מוזיקלית ועוד רבים.
מי שמתמקצע בתחום הסאונד יכול לעסוק במגוון רחב של מקצועות בעתיד: מפיק מוזיקלי, טכנאי מיקס ו/או מאסטרינג, טכנאי הקלטה, עורך אודיו למדיה ויזואלית (פרסומות, סרטים, סדרות וכו’), מעצב סאונד למשחקי וידאו, טכנאי הופעות חיות (סאונדמן) ועוד רבים.
רוצים ללמוד סאונד ברמה הכי מקצועית? לפרטים על לימודי סאונד במכללת BPM
סאונד, הזווית המדעית
תחום הסאונד מתבסס בשורשיו על ההבנה היסודית של מהו צליל, כיצד הוא עובד, איך הוא משפיע לנו על המוח ועוד. צליל הוא למעשה שינוי בלחץ האוויר, שכאשר הוא קורה בתדירות מסוימת, בעוצמה מסוימת ובאופן מחזורי, מגיע לעור התוף שבמערכת השמע שלנו, מרטיט אותו ובכך ממיר את האנרגיה לאותות חשמליים אשר נשלחים למוח ומתפרשים אצלנו כקול.
קיימים המון פרמטרים אשר משפיעים על הצליל: החומר שמפיק אותו, החלל בו הוא מופק על תכונותיו האקוסטיות השונות, החומרים דרכם הוא עובר בדרך לאוזן שלנו ועוד רבים.
מהו סאונד? הזווית האולפנית
אז איך סאונד הופך למשהו שניתן לעצב ולשלוט בו? בין אם באמצעים אנלוגיים כפי שנעשה בהם שימוש עד שנות ה-80, או באמצעים הדיגיטליים שהפכו לרווחים במיוחד החל משנות ה-80, את הקול שאנו שומעים ניתן להמיר למידע שמכשירים בהם נשתמש יודעים לקרוא ולהשמיע חזרה, וכהמשך לכך גם לבצע בו מגוון רחב של שינויים שדרכם ניתן להשפיע עליו.
שינויים אלה ישפיעו על מאפיינים שונים של הסאונד, בין אם עוצמה, גוון, דינמיקה, ושאר מובנים טכניים, אל מול מובנים שהם יותר מופשטים ואומנותיים כמו “חום”, “רוחב”, “יובש” אל מול “רטיבות” ועוד מושגים רבים בהם משתמשים על מנת לתאר סאונד בצורה מדויקת המאפשרת יצירה ושחזור של תוצאות איכותיות ומקצועיות בצורות שונות שהוכיחו עצמן כסטנדרט לאורך ההיסטוריה.
מה לומדים בלימודי סאונד?
ללימודי סאונד גישות רבות ומגוונות, כך שלמרות שהבסיס עליו הלימודים יושתתו יהיו לרוב זהה ברוב סוגי הלימודים, הצורה בה יעמיקו הלימודים ויוכוונו ליישומים המעשיים שלהם בעולם המקצועי ישתנו מאוד בהתאם לתחום הספציפי בתוך עולם הסאונד אותו נלמד.
סוג הלימודים הפופולאריים ביותר בתחום הם כלל נראה לימודי סאונד באולפן, ובהם תוכלו ללמוד מספר דברים:
לימודי תורת הצליל
אבן היסוד ללמידה מעמיקה של סאונד מתחילה בהבנה של צליל מהו. כפי שפירטנו מוקדם יותר בכתבה, סאונד הוא תחום מדעי ובעיקר סובב סביב הפרשנות של המוח האנושי אותו. בלימודי תורת הצליל נבין לעומק כיצד צליל נוצר, אילו חלקים בגוף האדם אחראיים לקליטתו במוח שלנו, באילו אמצעים משתמשים כדי לתעד אותו (הקלטה עם מיקרופונים, לדוגמה), ונלמד על עקרונות פסיכו-אקוסטיים, כלומר צורות ומגבלות שונות אשר משפיעות על הצורה בה המוח שלנו יפרש אותו.
בנוסף, בלימודי תורת הצליל נבין אילו תדרים האדם הממוצע יכול לשמוע ואילו לא, ונבין את המאפיינים הבסיסיים השונים של הצליל שדרכם אנו יודעים לפענח צליל מסוים ולתרגם אותו למובנים מוזיקליים בהם ניתקל בסביבת אולפן ההקלטות המקצועי, דוגמת תכולת תדרים, הרמוניות, משרעת (אמפליטודה), ונעשה סדר בבלבול סביב מדד העוצמה, הדציבל.
לימודי אולפן
בחלק האולפני של הלימודים נלמד להכיר מקרוב את המרכיבים השונים שחשוב למצוא באולפן הקלטות מקצועי. נבין אילו כלים לאורך ההיסטוריה שימשו את העוסקים בתחום על מנת לתעד ולערוך אותו, מהי המכניקה מאחורי אותם אמצעים, וכיצד הכלים הללו עברו אבולוציה לאורך השנים מאז תחילת ההקלטות הראשונות בהיסטוריה ועד האמצעים המודרניים שמשמשים אולפנים בכל העולם כיום.
בלימודי האולפן נלמד להכיר לעומק כלים חשובים כמו האיקוולייזר, שעוזר לנו לשלוט בעוצמת התדרים השונים המרכיבים סאונד או קבוצת סאונדים, או הקומפרסור, שעוזר לנו לשלוט בשינויי העוצמה (הדינמיקה) שיש לנו באלמנטים השונים. בנוסף, נכיר פתרונות שונים שטכנאי סאונד לאורך השנים עיצבו ובנו על מנת לדמות אפקטים שונים מהחיים האמיתיים (כמו ריוורב, המדמה הדהוד של חלל), והצורות השונות שהשתמשו באותם פתרונות על מנת ליצור סאונד מציאותי יותר, או דווקא סאונד שבלתי אפשרי להשיג מחוץ לסביבת האולפן.
לצד האפקטים השונים, נכיר גם את התוכנות ופריטי הציוד שחשוב שיהיו בכל אולפן הקלטות, דוגמת תוכנות DAW לסאונד והפקה כמו קיובייס ואבלטון, כרטיס קול מקצועי, מוניטורים אולפניים, מקלדת שליטה (מקלדת MIDI), ונכיר עקרונות בסיסיים בטיפול אקוסטי לחלל אולפני, מה האיזון אליו ננסה להגיע איתו והאמצעים שנמצאים לרשותנו כדי לעשות זאת.
לימודי הקלטות
בלימודי הקלטות נלמד להכיר מקרוב את האמצעים והכלים השונים המאפשרים תיעוד איכותי של סאונד, בין אם הוא מגיע מזמר/ת, כלי נגינה, תזמורת שלמה, מהטבע ועוד רבים. נבין כיצד אמצעים כמו המיקרופון עובדים והופכים צליל שאנו שומעים באופן פיזי ומשחזרים אותו בדרכים שונות אשר ניתנות לנגינה מחדש, ועיצוב. נכיר גם סוגים שונים של מיקרופונים, נבין מה ההבדלים ביניהם, מה מאפיין כל אחד מהם, ואיך מתחשבים באותם הבדלים כאשר בוחרים מיקרופון להקלטה.
בנוסף, בלימודי הקלטות נכיר טכניקות שונות ומגוונות להקלטה, בין אם כאלו שנמצאות בשימוש שנים רבות או כאלו שפותחו בשנים האחרונות, ונבין כיצד משתמשים בהם ליצירת סט-אפ הקלטה מיטבי למה שנרצה להקליט, ונבין מה הדרכים הכי טובות ליצור הקלטה שנשמעת טבעית, בריאה ואיכותית. נלמד גם להכיר את ההבדלים הבסיסיים בין מונו לסטריאו, וכיצד הבדלים אלו יבואו לידי ביטוי בתצורות ההקלטה השונות, כמו הקלטת מידסייד, Spaced Pair ועוד טכניקות רבות.
לימודי מיקס ומאסטרינג
בלימודי מיקס ומאסטרינג נלמד איך לוקחים עיבודים מוזיקליים (או לא מוזיקליים) שונים, בין אם מעוטי-כלים או מרובי-כלים, אקוסטיים או אלקטרוניים (או מה שביניהם), ונבין כיצד גורמים לשילוב ביניהם בתוצאה הסופית להרגיש כחטיבה אחת ומתפקדת, בה כל אלמנט בא לידי ביטוי בצורה שעוזרת מצד אחד להביא אותו לצורה האומנותית הטובה ביותר בא הוא יכול, ומצד שני גם בצורה שתואמת טכנית את המגבלות השונות שמוצגות לנו ע”י תצורות האזנה שונות.
הלימודים כוללים היכרות עם הגישות השונות למיקס, דרכים מיטביות לסדר את הפרויקט ואת אופן העבודה, הכלים השונים המשמשים אותנו לעיצוב גוון, דינמיקה וחלל במיקס, טכניקות עיבוד שונות כמו עיבוד מקבילי, ולבסוף מאסטרינג, מטרותיו והדרישות הטכניות שחשוב להכיר בשלב האחרון בתהליך שיצירה עוברת.
לימודי סאונד, איפה הכי כדאי ללמוד?
מכללת BPM היא המכללה המובילה ללימודי מקצועות הסאונד וההפקה המוזיקלית מאז 2003, עם אלפי סטודנטים וסטודנטיות שעוברים אצלנו מדי שנה, ולאורך השנים הפכו לחלק מרכזי בתעשיית המוזיקה המקומית ואף הבינלאומית. מבין הבוגרים שלמדו אצלנו סאונד תמצאו אנשים כמו מתן דרור, שמפיק כיום מוזיקה לאמנים המובילים בפופ הישראלי והים-תיכוני, כרמל דה פיצ’וטו, שמבצעת את המאסטרינג למוזיקה המקורית של הסטארט-אפ הישראלי המצליח Artlist, או עומר לוז, שתחת השם Peter Spacey מציג את יצירות האומנות המשלבות סאונד וטכנולוגיה במוזיאונים מובילים בכל העולם.
חולמים גם ללמוד איך לעשות סאונד שיקח את הקריירה שלכם הכי רחוק שאפשר? הכירו את לימודי הסאונד של מכללת BPM מקרוב!