כתיבת שירים והלחנה – טיפים לכתיבת שירים ויצירתיות

כתיבת שירים והלחנתם זה העיסוק האהוב עלי, אין הרבה דברים הדומים לתחושת הסיפוק והמשמעות המתקבלים בזמן העשייה ובסופה. הנה כמה תובנות שרכשתי בעיניין.

 

 

תנאים הכרחיים לכתיבת שירים:

המתנה לזמן שבו נהיה בסביבה מבודדת לפרק זמן מספיק ארוך עלולה לצמצם את כמות הזמן הזמין לכם ליצירה. גם שעה שעתיים פנויות הן זמן יקר, ככל שתדעו לנצל אותן, תוכלו לעשות את הסוויץ’ בין ענייני היום יום לכניסה למוד יצירתי יותר מהר. ודאו שהכלים הנדרשים לכם לכתיבה נמצאים בסביבה הקרובה אליכם, אם הגיטרה הקלידים או המחשב נמצאים במקום אחר, אתם מפסידים שפע הזדמנויות ליצירה. השאיפה היא להגיע למצב שבו אתם לא צריכים להתנתק לגמרי כדי ליצור, ולהיות מסוגלים להמשיך לפתח רעיונות מוזיקליים וטקסטואליים גם בזמן התעסקות בדברים אחרים ( אלא אם אתם בדיוק מנתחים מישהו או מנחיתים מטוס נוסעים).
לעיתים צצים זנבות של רעיונות דווקא כשאתם עסוקים או מוקפים באנשים, עצרו לרגע להקליט או לכתוב את הרעיון וחיזרו לעיסוקכם, בצורה כזו אתם עשויים להגיע לשעת הכושר כשיש לכם בנק של רעיונות שבא לכם לפתח.

 

התנעת העבודה, בניית הפיגומים:

עשו ויש מהיר על האופציות האלו, יכול להיות שיש לכם זנב של רעיון שתוכלו לזרום איתו: רעיונות גולמיים שיושבים בראש, בחירה מתוך בנק קיים של סקיצות, משפטים שבא לכם להלחין, דברים שבא לכם להגיד, גרובים שאתם רוצים לייצר מהם שיר, קטעי מנגינות שאתם רוצים לפתח.. ישנם אלפי שירים מעולים שיושבים על רצפי אקורדים שעשויים להתפס כבנאליים, מכאן שהיטענותו של שיר באנרגיה ייחודית לו, קורית בשלב מתקדם יותר שבו נוצר חיבור בין המילים למנגינה, (השלב שבו המילים מושרות על מלודיה מסויימת ועל משקל מסויים). *מובן שאפשר להלחין טקסט קיים, אצלי בד”כ המוזיקה באה קודם.

 

צפו בסדנת טיפים לכתיבת שירים עם עומר נצר

 

גישה לא ליניארית:

פעמים רבות אנו ניגשים למשימה של הלחנת שיר בידיעה שעם סימון “וי” על מטלה אחת נוכל להתקדם לבאה. כתיבת שיר היא יופי של דרך לשכלל גישה אחרת לביצוע משימה. העיקרון הוא לתפוס “זנב” של רעיון ולהתקדם ממנו, גם אם המשפט היחיד שעולה לכם כרגע מתאים לבית השלישי שורה שנייה, אין בעיה להתחיל איתו ומשם לקדם את כתיבת השיר אפילו ברוורס.. בצורה זו תוכלו לקדם את המשימה כמו בהרכבת פאזל, איפה שנוצר מומנטום שם משקיעים את האנרגיה, נוסף על כך יש רעיונות יצירתיים שמגיעים בזכות היכולת להסתכל על היצירה “ממעוף הציפור” ולהבין מה המיקום האידיאלי של משפט בשיר.

 

פופיות:

ישנם אלמנטים מסוימים ששילובם בשיר, עוזר למאזין להתחבר ליצירה שלכם, טיפול מסוים בטקסט ובלחן יגרמו לשיר להיות קליט יותר, לדוגמא:
חזרה על מילים – ישנם שירים רבים שמילה או צירוף מילים חוזר על עצמו פעמיים. ( רעש לבן רעש לבן, עננים עננים .. משיח משיח.. וכו’)

  • מוטיב – כתיבת שיר שאין לו מכנה משותף החוזר על עצמו מקשה לעיתים על המאזין להתחבר לשיר, נסו לכתוב פזמון חוזר המכיל בתוכו את המסר של השיר או מבטא רגש אוניברסלי הקשור ליצירה.
  • פאטרנים/תבניתיות – קל לזמזם שיר שיש חזרתיות באופן שבו המילים מושרות (מבחינת הפרייזינג) ושיש לו מלודיה פשוטה החוזרת על עצמה.
  • תמצות – נסו לראות אילו מילים אפשר להחסיר מהטקסט ועדיין לשמור על הרעיון והמסר, זה בד”כ מביא לתוצאות מפתיעות.
  • פשטות – ככל שכותבים יותר, משכללים את היכולת למקם את המסר שלנו במקום הנכון, מבלי להיגרר לבנאליות מצד אחד או תחכום יתר מצד שני.

 

השראה:

הנעת תהליך כתיבת שיר כשההשראה נופלת עליכם היא קלה יחסית, מפני שהיא מטעינה את התהליך בדרייב ובחזון, שני דברים חשובים בתהליך כתיבת שיר, עם זאת המתנה להשראה תייצר מעט שירים ביחס למה שניתן לעשות כשתהליך הכתיבה הוא מובנה, מה גם שהשראה היא כלל לא ערובה לאיכות השיר אלא רק לידיעה הברורה שאתה מעוניין ליצור משהו כאן ועכשיו.

 

יצירתיות:

שילוב המילים יצירתיות ותהליך כתיבה מובנה נשמעים כמו שני דברים שלא יכולים לחיות יחד, אבל הרעיון הוא לייצר למוח קרקע פורייה שעליה אפשר יהיה להטמיע רעיונות שחלקם עולים באופן מודע וחלקם תת מודע. אנשים רבים שיתבקשו להעלות רעיון במיידי עשויים להיתקל בבלק אאוט, מפני שכביכול יש אין סוף אפשרויות אבל אפס הקשרים אסוציאטיביים. כך גם עבור מלחין או כותב שירים, מרגע שהוגדרו גבולות גזרה ליצירה הוא יכול להתחיל לעוף. התהליך המובנה בא לייצר פלטפורמה שעליה אפשר להניח את הרעיונות המוזיקליים והטקסטואליים שלנו. זכרו שיצירות אדירות נכתבו בהזמנה מראש מהמלחין (כמו גם שירים רבים).

 

התמודדות עם ביקורת עצמית:

ככל שתחזרו על התהליך יותר פעמים, תיווצר כמות של רעיונות שתשחרר את התחושה המעיקה שכל שיר הוא ראש חץ של העשייה האומנותית שלכם. אתם לא כותבים את התנ”ך וזה לא עניין של חיים ומוות זה בסך הכל כתיבת שירים, חלק מהשירים הכי משמעותיים החלו כבדיחה מוזיקלית (yesterday= scramble age). התייחסו בהומור לרעיונות שלכם, הומור יכול לחיות בשלום גם עם שירים עצובים. אל תחבקו חזק מדיי את היצירה שלכם אף שהיא בחיתולים שלה, להיפך התייעצו עם אנשים לגבי אלמנטים ביצירה (מה זה עושה לכם?, יש כאן אלמנטים משעממים?, איזה מילה היית משתמש במקום? חסר לי משפט כדי להשלים את הבית תראה אם עולה לך משהו, הפרטנרים שלכם לא חייבים להיות כותבי שירים מקצועיים כדי לבוא עם רעיון טוב). גם אם נראה שהשיר לא מתקדם לכיוון הסגנון המוזיקלי שהתכוונתם, תזרמו אתו, אולי תגיעו למקומות מפתיעים, חוץ מזה רוב הסיכויים שאפשר יהיה לעבד את שיר אחרי שהוא ייכתב באופן התואם את הסגנון שלכם. לעיתים תהליך היצירה נהיה מהנה וזורם דווקא בגלל ששחררתם את הצורך להתאים את היצירה לסגנון שלכם, או בגלל שאתם אומרים לעצמכם, אין סיכוי שזה יכנס לאלבום שלי.

 

איך כותבים שיר? צפו בסדנת אמן עם תומר ישעיהו

 

מעורבות רגשית ביצירה:

כשמספר רעיונות מתאחדים לכדי יצירה חדשה ומרגשת זה כיף אדיר ונותן דרייב לקדם את היצירה עד לסיומה, עם זאת בזמן העבודה עשויים לקרות דברים נוספים. טחינת ההקלטה או או ביצועה עד השלב בו היא לא מגניבה אותנו יותר, כדאי לזהות את השלב הזה לפני שהוא קורה ולהשאיר את היצירה במקום שעדיין מרגיש לנו רענן. לעיתים כשיש “בלוק יצירתי” התחושה היא שאנחנו הולכים עם “הראש בקיר”, רצוי להיות מודעים למקום הזה ולא להיכנס לתסכול, אם לא הולך דרך הדלת כנסו מהחלון, מקסימום אם לא הולך, שחררו את השיר וחזרו לאליו שוב. ה”התאהבות ברעיון” עוצרת לעיתים את המשך התהליך כי גורמת לנוקשות יצירתית, תהיו בבאלאנס בין התאהבות ברעיון שלכם לשמירה על פאסון.

 

גמישות מחשבתית:

היכולת לעבוד עם חזון מצד אחד ומצד שני האומץ לשחרר אותו כשהיצירה פונה לכיוון אחר. לעיתים תוך כדי עבודה, על אף שיש לכם ויז’ן לאן השיר צריך ללכת, קורים דברים שמושכים לכיוונים מפתיעים ופחות מוכרים, תרשו לעצמכם לרדת ולחקור את דרכי העפר האלו, היכולת שלכם לטייל למקומות חדשים במוזיקה תיצור מכנה משותף רחב יותר לעשייה שלכם ואתם תרכשו כלי עבודה חדשים לארגז.

 

ביקורת חיצונית:

ביקורת היא הכרחית אם אתם מעוניינים שהשירים שלכם ייגעו באנשים, התייחסו לעניין כחלק בלתי נפרד מהכתיבה, כל עוד אתם לא יוצרים אוונגרד, היכולת שלכם לזקק רעיון ולכוון אותו אל הקהל שלכם קשור ליכולת להתיר את העניין הרגשי.

כשבאים להציג יצירה מוגמרת, רצוי להיות קולים, לא להסתנוור מביקורת חיובית ולא להיתבעס מדיי מביקורת פושרת. אל תפחדו להציג את היצירה שלכם גם לאנשים שאינם קרובים שלכם, כך תקבלו מושג אמיתי לגבי מה חושבים על העשייה שלכם, אפשר להשתפר המון אם מסוגלים לקבל ביקורת מכל סוג שהוא. השמיעו את השירים שלכם גם למוזיקאים וגם לחובבי מוזיקה, אחרי הכל הם רוב צרכני המוזיקה. אפשר לקבל אחלה טיפים דווקא מאנשים שהפידבקים שלהם לא באים מתוך הבנה מוזיקלית. (לדוגמה האם בבית שאחרי הפזמון הם עדיין מקשיבים או שאתה מקבל מהם את התחושה שהם הבינו/מיצו את העניין).

 

חסמים שמונעים מאתנו להיות יצירתיים:

זה לא מספיק טוב
חשש להיחשף
קושי להעלות רעיונות באופן אינטואיטיבי ואסוציאטיבי.
חוסר ריכוז
קושי לעבוד לבד
קושי לעבוד בשיתוף
חוסר התמצאות בתהליך
איך לחבר בין שכל לרגש

הכרה באחד החסמים הנ”ל יכולה לעזור בשחרור פלונטרים, בעזרת הנחייה ותרגול ניתן לבטל אותם לגמרי.

 

איפה מומלץ ללמוד כתיבת שירים?

מכללת BPM מציעה את המסלול המקיף לזמרים יוצרים: מסלול מקיף וממוקד באורך שנה בו תלמדו הכל על כתיבת שירים יצירתית, פרפורמנס מרגש שסוחף את הקהל שלכם, מציאת הפרסונה הבימתית שלכם, למידת שפת המוזיקה בצורה מקצועית והתמקצעות על תוכנת קיובייס לטובת יצירת סקיצות באופן עצמאי וללא הסתמכות על אולפנים חיצוניים!