הפקת רוק ופופ באולפן ההקלטות הביתי

עם התקדמות הטכנולוגיה וההחלפה הכמעט מוחלטת של אולפן ההקלטות האנלוגי ע”י המחשב, כל אחד מאיתנו (עם תקציב לא גדול במיוחד) יכול להפיק דיסק, ועם ידע נכון גם ברמת הפקה גבוהה, וכתוצאה מכך המוזיקה השתנתה ללא הכר. הטכנולוגיה שינתה את פני המוזיקה, וסאונד והפקה הפכו להיות חלק בלתי נפרד מכל הסיגנונות המוזיקליים, כאשר חלק מהז’אנרים הושפעו יותר מאחרים.

אז בהתאם לכך, יכולת וידע בהפקה מהווים יתרון עצום לכל מוזיקאי מודרני שרוצה להתפתח ולהצליח בעולם המוזיקה של היום. במאמר זה נתמקד בשני יסודות חשובים ביותר בהפקת רוק ופופ.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לחצו כאן לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית

 

הפקת תופים לרוק ופופ באולפן הביתי

הפקת תופים באולפן - מכללת BPM

 

תופים לפופ ורוק מצריכים נגינת עקבית ומאוזנת

הערה זו נכונה לגבי כל חברי הלהקה, אך יותר מכל למתופף, המהווה את הבסיס ועמוד השדרה של השיר.

חשוב מאוד לנגן בעוצמה עיקבית כך שלא יהיו הבדלים משמעותיים בין מכה למכה, ובין קטע לקטע. כמובן שמומלץ לשמור על דינאמיות, אך בהתאם למקצועיות הנגן, הניסיון לנגן בצורה עקבית ייצור טווח דינאמי רחב למדי, כך שכשחוק כללי מומלץ לשאוף לעקביות יותר מאשר לדינאמיות.

 

סאונד תופים לפופ ורוק, טיפול בקיק דראם

הטיפול בקיק מתחיל ב-EQ. חשוב לדעת שלקיק יש שני איזורי תדרים חשובים – האחד בתדרים הנמוכים בין 65-120 הרץ, ואחראי לטווח התדרים הנמוך של הקיק, ושני בין 3 ל-5 קילוהרץ, המאפיין את העור העליון האחראי לאופי הקיצבי של הקיק, הביטר (Beater). באופן כללי כדאי קודם למצוא את אזורי התדרים שאותם נרצה לסנן לפני האזורים שנרצה להבליט.

כשנשתמש בקומפרסור על הקיק, נעשה זאת עם Attack איטי על מנת להדגיש את הפאנצ’יות ואת הקצב.

 

מיקס תופים לרוק ופופ, טיפול בסנייר

גם לסנר שני איזורים מרכזיים: האחד בין 120-260 הרץ האחראי ל”גוף” הסנייר, והשני מ2 קילו-הרץ ומעלה (יכול להגיע עד 20 קילוהרץ) ואחראי בעיקר על הגוון של הסנייר.

על מנת לייצג את הצליל הפתוח האופייני לסנר, מומלץ להקליטו ע”י כמה מיקרופונים. כאשר נשתמש בקומפרסור, מטרת קימפרוס הסנר היא הגבלת דינמיקה והבלטת הקיצביות.

 

ריוורב לתופים במיקס פופ ורוק

לתופים מומלץ לפתוח ריוורב ייחודי משלהם. רצוי Reverb קונבולוציה או Room עדין, בצורה עדינה כך שלא נוכל לשמוע אותו, אך כשנורידו נרגיש מיד בחסרונו.

בתור התחלה, נשלח כמות קטנה של הקיק לריוורב. יותר מידי שליחה תגרום לסאונד עמום, וחוסר ריוורב יגרום לקיק להישמע לא אחיד עם שאר מערכת התופים. כמו כן רצוי גם לשלוח מעט מערוץ הבאס לערוץ אפקט הריוורב על מנת לקשר בין האלמנטים.

 

הכפלת ערוצים לסאונד תופים איכותי יותר

בטיפול בערוצי תופים, טכניקה שיכולה להיות אפקטיבית היא ליצור שני ערוצים של אותו אלמנט, כמו סנר או קיק ע”י הכפלת הערוץ, ולטפל בכל אחד מהם בצורה קצת אחרת ולשלבם ביחד.

לדוגמא, אם נעבד שני ערוצים של הקיק את אחד מהם נחתוך מרעשי הרקע ונקמפרס בצורה קיצונית ואת השני נשאיר כמו שהוא עם הדליפות מיתר כלי מערכת התופים (סנר,מצילות כו’) ואז נשלב את שני הערוצים ביחד ונקבל קיק פאנצ’י שלא נפגע בעיבוד.

 

רוצים ללמוד איך להפיק סאונד תופים לרוק כבד ומטאל? צפו במדריך שלנו עם איתי שטיינגולד להפקת תופים למטאל

 

סאונד והפקת שירה לרוק ופופ

רצוי מאוד להימנע מהגישה שאם בשלב ההקלטות נתקלנו בבעיות, אז ניתן לסדר במיקס. המיקס יכול לשפר פלאים את איכות ההפקה, אך כאשר מתעסקים עם תפקיד שהוקלט בצורה לא איכותית, הירידה ברמת ההפקה היא קרוב לוודאית.

 

סאונד ועיצוב שירה בהפקות פופ

Waves Q10 EQ - מכללת BPM

רצוי להשתמש בפילטרים כבר בשלב ההקלטה (כמו הפילטר המובנה של המיקרופון או הפרה-אמפ, במידה ויש) בכדי לחתוך תדרים נמוכים במיוחד, מה שנעשה גם בשלב המיקס עם EQ.

חשוב למצוא את התדרים האחראים על ה”חום” של הקול, והבנת הטונאליות והתדרים המוסיפים “אוויר” ו”בהירות” (בערך בסביבות ה12 קילוהרץ).

 

קומפרסור שירה בפופ ורוק

הקומפרסור של Ableton Live - מכללת BPM

בד”כ לאחר ה-EQ, יגיע הטיפול בטווח הדינאמי. יש לבחון את ההקלטה למאפיינים כמו הבדלים משמעותיים בעוצמות. במידה וכן, רצוי לתקן זאת באופן ידני, אך כאשר העוצמה פחות או יותר אחידה נשתמש בקומפרסור בכדי לפתור את חוסר האיזון הדינאמי ברמת המיקרו אשר לא ניתן לפתור באופן ידני.

בשלב זה חשוב לדעת שככל שנקמפרס יותר, כך נגביה את עוצמת הקטעים החלשים יותר מבחינת עוצמה, אך יחד איתם יתווספו גם רעשי הרקע כדוגמת דליפת אוזניות. לכן כדאי לנקות את הערוץ לכל אורכו ע”י חיתוך ומחיקת הקטעים הקטעים בהם אין שירה.

 

ריוורב לווקאל בפופ ורוק

ריוורב (Reverb), מדריך למתחילים - מכללת BPM

ליצירת תחושת חלל (שבד”כ תהיה חסרה עקב הקלטה אולפנית יבשה) נוסיף Reverb, עם האפשרות להוספה של מספר סוגים שונים של ריוורב לטובת יצירת תחושת חלל, אפקט אומנותי ועוד. ניתן לקחת בחשבון כי המגמה הנוכחית בהפקות המודרניות נוטה לסאונד יותר יבש, לכן רצוי שימוש מבוקר ומתון באפקט.