ריוורב ודיליי (Reverb & Delay) הם מבין האפקטים הנפוצים ביותר, שסביר להניח כי תשמעו אותם בכל שיר. אך עם כוח גדול באה אחריות גדולה, וקל מאוד ללכת לאיבוד בעת השימוש באפקטים הללו. במאמר זה ניתן דרכים לשימוש נכון ויצירתי בשני האפקטים הללו בשביל להוסיף אנרגיה וגוונים מיוחדים להפקות וליצירות שלכם.
מתעניינים בלימודי סאונד מקצועיים במכללת BPM? כנסו והתרשמו ממגוון האפשרויות העומדות בפניכם…
איך ריוורב ודיליי עובדים?
כדי להבין שימוש נכון באפקטים הללו, מומלץ גם לדעת איך הם עובדים ומה הם בעצם עושים.
הריוורב (Reverb) מטרתו לתת לסאונד תחושה כי הוא נמצא בתוך חלל מסוים. המשמעות היא שאם תיקחו סאונד “יבש” לחלוטין ותשימו עליו ריוורב, שימוש נכון באפקט הזה ייתן לסאונד תחושה כי המידע נוגן\בוצע במקום מסוים, אפילו אם מדובר בחדר רגיל לחלוטין. הוא עושה זאת דרך העברת המידע דרך אלגוריתם אשר מבצע החזרים (Reflections) והדהודים (Reverbations) אשר מדמים את השרשרת אותה עובר סאונד בעולם האמיתי כאשר נשמע בחדר.
הדיליי (Delay) לעומת זאת מדמה את האפקט של החזרים. בדומה לאפקט שנקבל כאשר נצעק לתוך מנהרה, הדיליי מטרתו ליצור החזרים ישירים בריתמיקה מסוימת. למרות שהדיליי גם כן יכול לסייע לתחושת חדר, בהרבה מקרים הדיליי ישמש לאפקטים אומנותיים של תחושת “גודל” ו”עומק” במיקס. ניתן לומר שהדיליי הוא כמו ריוורב איטי, או יותר מדויק לומר שההפך.
ריוורב ודיליי, איך נשמע שימוש נכון?
בשימוש נכון בשני האפקטים הללו המיקס יקבל תחושה של “עומק”, כלומר בדומה להבדלי ווליום, יהיה הבדל ברור בין סאונדים שנשמעים פרונטאליים ולבין סאונדים שנשמעים (יחסית) מרוחקים. אך בנוסף לעומק הרצוי, עם השנים התווספו המון שימושים אומנותיים שמשמשים לתוספת אנרגיה ודינאמיקה.
ריוורב ודיליי, שימוש נכון בהפקה
אחת הטעויות הנפוצות ביותר בקרב יוצרים ומפיקים רציניים היא שימוש מוגזם באפקטים הללו. דבר שבד”כ מוביל לכך היא עריכה במצב סולו (Solo). באפקטים באופן כללי ובאפקטי ריוורב ודיליי במיוחד, חשוב לערוך כאשר כל המיקס מתנגן ומבינים כמה האפקט שנוצר מהשימוש בהם הופך להומוגני במיקס. בשימוש נכון ניתן לשים ריוורב על כל ערוץ במיקס כדי שייקבל את תחושת החלל הזאת!
דיליי וריוורב בשליחה
קו מנחה נוסף לשימוש נכון הוא שימוש בערוצי שליחה (Send) כדי לשים את האפקטים הללו, ולהשתמש באינסרט (Insert) אך ורק כאשר אנחנו מודעים ומחפשים לגמרי את האפקט הקיצוני (בדומה לטיפולי שירה בז’אנרים כדוגמת האינדי – Psychedelic, Shoegaze, Ambient וכו’…). מומלץ, במידה ויש אפשרות, לשלוח מספר אלמנטים במיקס לאותו ריוורב (עם רמות שליחה שונות ע”פ צורך) כדי ליצור גוון אחיד בין גורמים שונים, ולא לבלבל את האוזן עם זמני זנב שונים. הדבר גם מעולה לחיסכון בכוח עיבוד (CPU) במידה וזה בעייתי אצלכם.
השימוש בשליחה פותח לכם גם אפשרות של הכנת ערוצי שליחה עם ריוורבים ודיליים ארוכים במיוחד, אשר בחלקים בשיר אתם יכולים לבצע אוטומצייה של שליחה רגעית לאורך מילה או הברה, מה שיכול לתת ניגודיות מעולה למיקס יבש יחסית.
שימו לב איך מתבצעת שליחה לריוורב רק על המשפט “Look what you’ve done” (ב-1:38)
ריתמיקה בדיליי
חשוב בעת שימוש בדיליי גם לשים לב לריתמיקה שלו (Delay Time). ברוב המקרים, כאשר הדיליי לא יהיה מסונכרן לטמפו פרויקט, הדבר יכול ליצור בלאגן לא ברור במיקס. כדי לוודא זאת, ברוב אפקטי הדיליי תמצאו אפשרות Sync ליד הדיליי טיים אשר יסנכרנו את הפרמטר עם טמפו הפרויקט והערכים יעברו ממילי-שניות/milliseconds/ms. לערכים ריתמיים של רבע, שמינית וכו’…
יצירת דינמיקה במיקס עם ריוורב ודיליי
אפשרות נוספת ליצירת דינמיקה במיקס היא לבצע אוטומציה על זמן ההדהוד (Reverb Time/Decay) בריוורב כך שבפזמון יהיה ארוך יותר ויהיה בולט יותר לאוזן.
טיפ נוסף הוא שימוש באפקטי ריוורב ודיליי בשליחה יחד עם קומפרסור (על ערוץ האפקט) שמקבל שרשור-צידי להנחתה (Side-Chain/Ducking Compression) מהסיגנל המקורי, כך שנשמע את ההחזרים אך ורק כאשר הסיגנל המקורי מפסיק להתנגן.
בשיר הבא תוכלו לשמוע איך הריוורב נשמע רק כשהזמרת מסיימת משפט (1:05)
דיליי וריוורב, שימושים אומנותיים
מעבר לשימושים ההפקתיים הסטנדרטיים שיש לאפקטים הללו, קיימים גם המון שימושים אומנותיים שיכולים לסייע לכם בהוספת גוונים מיוחדים, דינמיקה ואנרגיה להפקה שלכם.
עיבודי אודיו באוף-ליין (Offline Audio Processing)
מרגע שניכנס לעולם עריכות האודיו, ניפתחים לנו המון אפשרויות לגבי השימוש באפקטי ריוורב ודיליי בצורה לא שגרתית. (כנסו ללינק להסברים נוספים!)
אוהבים גוון של סאונד מסוים עם ריוורב מוגזם אך לא רוצים את כל הזנב? בצעו Render לאודיו עם ריוורב מוגזם עליו, ותחתכו את הזנב ידנית!
רוצים ליצור דינמיקה ותוספת אנרגיה לקראת מעבר בחלק מסוים בשיר? קחו הברה של הזמר, מכה של תוף\מצילה או כל כלי עם אופי פרקסיבי (ווליום שמתחיל חזק ודועך) ובצעו לו Render עם זנב ריוורב\דיליי ארוך, ולקראת הגעת הקטע שברצונכם לחזק בצעו לזנב פרוסס של רוורס (Reverse).
דיליי בסטריאו (Stereo Delay) וריבוי אפקטים
דיליי יכול לעזור גם לעיבוי מאוד יצירתי של סאונדים מסוימים. נסו להשתמש בכמה דיליים שונים באופיים, כאשר ההחזרים שלהם מצודדים באופן שונה בתמונת המיקס הסטריאופונית שלכם. קיימים אפקטים שיעשו זאת באופן אוטומטי עם פריסטים מוכנים, כדוגמת Ping-Pong Delay ו-Stereo Delay שתוכלו למצוא ברוב ה-DAW השונות.
דוגמה מעולה לשימוש בדיליי סטריאופוני ליצירת תמונת סטריאו מעניינת
בנוסף, קיימים היום המון אפקטי דיליי אשר מאפשרים לכם להוסיף גוון או מניפולציה מסוימת להחזרים של הדיליי. נסו להשתמש בכלים כמו Filter Delay, אשר מעביר כל החזר יעבור דרך פילטר לבחירתכם, או לקיצוניים מביניכם – השתמשו בדיליי גרנולרי (Grain Delay), אשר יכול לשחק עם מספר רב של פרמטרים על כל החזר, כמו פיץ’, פיזור סטריאופוני ועוד רבים שיביאו תוצאות מעניינות.
וכמובן אחרון חביב – השילוב בין ריוורב ודיליי! נסו לשים אותם בווריאציות שונות אחד אחרי השני כדי לקבל אפקטים מעניינים מאוד כמו החזרי דיליי של זנב ריוורב שיוצרים אמביאנס מדהים ועוד…
מתעניינים בלימודי סאונד מקצועיים במכללת BPM? כנסו והתרשמו ממגוון הקורסים בתחום הסאונד שלנו.
למדריכים נוספים על אפקטים:
מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים
אפקטים ומעבדים בעולם הסאונד, מבוא
EQ (איקוולייזר), מדריך למתחילים
ריוורב ודיליי, טכניקות הפקה