אבלטון לייב, מעבר להיותה אחת מתוכנות ה-DAW הפופולאריות ביותר בעולם ליצירה והפקה של מוזיקה, היא גם אחת התוכנות המובילות להפקת הופעות חיות מכל הסגנונות והסוגים. למעשה, תוכלו למצוא מחשב המפעיל אבלטון בחלק ניכר מההופעות הגדולות של האמנים הגדולים בעולם. במאמר זה ניתן מבוא לאיך אבלטון היא כלי שימושי במיוחד להפקת מופעי לייב.
*המאמר מנוסח בצורה הפונה לגברים, אך מיועד לכל המגדרים
הפקת הופעות עם אבלטון, מבוא
כדי להבין איך Ableton היא כלי עוצמתי להופעות לייב, צריך להבין ראשית למה שנצטרך מלכתחילה תוכנה להופעה?
איך מוזיקאים אלקטרוניים הופיעו לפני Ableton?
עד לפני כמה שנים, למוזיקאים היוצרים מוזיקה בסגנונות אלקטרוניים היו שני נתיבים אפשריים כאשר רצו לעלות על הבמה ולבצע את המוזיקה שלהם בלייב:
הראשונה הייתה לתקלט את המוזיקה המקורית שלהם בדיג’יי סט, מה שאפשר נגינה שלה בסיטואציה חיה אל מול קהל, אך גם הביא איתו שליטה מוגבלת מאוד על החומר המוזיקלי והיכולת לשנות אותו תוך כדי הופעה.
האפשרות השנייה הייתה ליצור סט-אפ להופעה חיה אשר מאפשר ביצוע חי של רוב/כל האלמנטים האלקטרוניים במוזיקה דרך כלים אלקטרוניים חיים – מה שלפני עשרות שנים לא היה מתאפשר ללא הוצאות חסרות תקדים על סינתיסייזרים, מכונות תופים ושאר מכשירים אשר היו יקרים במיוחד, עדינים במיוחד, ולרוב ללא אפשרויות התממשקות רבות אשר איפשרו סנכרון אינטואיטיבי בין הכלים. אופציה זו הפכה לפריווילגיה של הרכבים ואמנים מבוססים דוגמת Kraftwerk, אשר יכלו לאפשר לעצמם לעשות זאת.
רוצים ללמוד להפיק הופעות מקצועיות עם אבלטון? לפרטים על הקורס החדש שלנו קורס הפקת הופעות ב-Ableton
איך אבלטון לייב עוזרת להופעות חיות?
לאחר שנים די רבות בהן 2 התרחישים בפסקה מעלה היו האפשרות היחידה למבצעי מוזיקה אלקטרונית, אבלטון נכנסה לתמונה. אבלטון אפשרה וורסטיליות רבה למבצעים: שימוש בכלים הוירטואליים הפנימיים בתוכנה לנגינה של החומר המוזיקלי, לצד סנכרון קצבי עם הכלים האנלוגיים החיצוניים, יחד עם אפשרות לנגינה של אודיו מוכן מראש (לכל החומר המוזיקלי שלא בהכרח רוצים לנגן בלייב), יחד עם האפשרות להקליט, לתכנת התפתחויות דינמיות בעיבוד מראש (דרך אוטומציות) ועוד תכונות רבות ששינו לחלוטין את חוקי המשחק.
דבר נוסף שסייע מאוד לאבלטון להתברג ככלי עוצמתי לנגינת לייב היא העובדה שהמון מוזיקאים משתמשים בה ככלי ליצירת מוזיקה, מה שאפשר מעבר חלק ופשוט מהמתכונת האולפנית של המוזיקה, לפורמט המבוצע בלייב שלה.
איך מפיקים הופעה עם Ableton?
כיאה לתוכנה הוורסטילית שהיא אבלטון לייב, קיימות גישות רבות ולמעשה אינסופיות לכיצד ניתן להשתמש בה על מנת להפיק הופעה. הדרך המומלצת להבין איך להשתמש בתוכנה היא דרך הבנה של הצרכים שלנו להופעת הלייב שלנו, אז למעשה נענה על השאלה הזו דרך שאלות נוספות:
האם אנחנו רוצים לנגן עם קליק?
אולי השאלה החשובה ביותר לביצוע לייב זה האם הוא מבוצע עם קליק – כלומר מטרונום שיתנגן באוזני המבצעים על מנת ליצור סנכרון ריתמי. השאלה הזו אינטגרלית מהסיבה שהתשובה לכך תשפיע על יכולת הגמישות של הביצוע שלנו.
במידה ונבחר להופיע עם קליק – נוכל לבצע אוטומציות על החומר המוזיקלי המנוגן (גם בלייב), הוספה והחסרה אוטומטית של פלייבק או אלמנטים מתוכו, נוכל לתכנת קיואים (סמנים) אשר ילוו אותנו לאורך חלקי השיר ויסמנו לנו מתי לעבור תפקידים ועוד. החיסרון בכך הוא שלרוב התוצאה שנקבל מהופעה בדרך הזו תהיה מאוד מתוכננת מראש, מה שעלול לפגוע ברמת הספונטניות והחיות של הביצוע, ולאפשר שינויים בעיבודים תוך כדי תנועה (ניתן לתכנת חלונות לאלתורים ושינויים, אך גם הם לרוב יצטרכו להיות מתוכננים מראש).
במידה ונבחר להופע ללא קליק – מתאפשרת לנו הגמישות הרבע של ביצוע לייב על כל המשתמע מכך: תחושת קצב שאינה מבוססת על רובוט מדויק שמכתיב את הקצב אלא על תחושת הקצב האנושית של המבצעים, השארת מרחב ספונטני לשינוי העיבוד כאוות נפשם של הנגנים (כל עוד הם מוכנים לכך מוזיקלית) תוך כדי נגינה, ועוד. החיסרון פה הוא היתרון של הצד השני – במקום אוטומציות, שינויי פלייבק והתפתחויות עיבודיות מתוכנתות מראש נצטרך למצוא דרכים ידניות לבצע את אותם שינויים, או אף לוותר עליהם כליל.
האם יש פלייבק להופעה?
לא נדיר בזמננו התרחיש בו אמן/הרכב מפיקים אלבום אולפני אשר מצד אחד מאתגר עד בלתי אפשרי לשחזור בצורה אקוסטית בלייב, אך מצד שני רוצים לספק לקהל המאזינים תמונת שמע דומה לתוצר האולפני גם בלייב. במקרה כזה, בהינתן והאמן/הרכב לא מעוניינים להשקיע כלכלית בהרכב מרובה-נגנים כאשר כל האינפורמציה המוזיקלית מהאולפן מנוגנת בלייב, הגיוני כי יעשה שימוש ברמה מסוימת בפלייבק – כלומר אודיו מוקלט מראש אשר ינוגן לאורך ההופעה.
נוכחותו של פלייבק בעיבוד הלייב שלנו לרוב תכתיב כי נצטרך לנגן עם קליק, אך קיימות דרכים יצירתיות ליצור מצב בו אין צורך בקליק, במידה ומנסים להימנע מכך – ניתן “להקצות” את החומרים המוזיקליים הריתמיים לנגנים: התופים יופרדו לאלמנטים בודדים וינוגנו ע”י המתופף באמצעות תופים אלקטרוניים, בעוד שהחומרים הלא ריתמיים בפלייבק (אמביאנס, אפקטים, פאד סינתיסייזר וכו’) ינוגנו ע”י טריגרים המופעלים ב-MIDI ע”י אחד הנגנים. כמובן שמקרה כזה מצריך תכנון רב מראש ויש להערך אליו.