ברוכים השבים לפינת הפלאג-אין המומלץ שלנו, השבוע אנחנו סוקרים את אחד הריוורבים הפופולאריים ביותר כיום – ה-Room של חברת Valhalla DSP.
רוצים ללמוד סאונד והפקה באופן מקצועי? לפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM לחצו כאן
מה ה-Valhalla Room מציע?
מדובר בריוורב עם 4 אלגוריתמים שונים, אשר מאפשר שליטה גבוהה במספר מרובה של פרמטרים, החל מתפיסת גודל החדר ע”י איזון בין Early Reflections ל-Late Reverberation, דרך אורך הריוורב (שיכול להגיע לזמן הדהוד של דקה!), Low-Pass Filter לעידון הריוורב ע”י חיתוך התדרים הגבוהים, ועד לשליטה מתקדמת ב-Early וב-Late בכדי לפסל את הריוורב האידיאלי לכם.
Valhalla Room, פרמטרים
ה-Valhalla Room מחולק לפרמטרים העיקריים שנמצאים בחלק השמאלי של המסך ומופיעים כסליידרים, והפרמטרים הדקדקניים יותר בחלק הימני של המסך שניתן דרכם לערוך את ה-Early Reflections (בלחיצה על Early) ואת זנב ההדהוד (בלחיצה על Late).
בפרמטרים הראשיים תוכלו למצוא Mix (כמה נשאר מהסיגנל המקורי וכמה הולך לריוורב), פרה-דיליי (מרווח הזמן בין הסיגנל לתחילת הריוורב), Decay (זמן הדעיכה או אורך הזנב של הדיליי), High-Cut (פילטר לחיתוך תדרים גבוהים החל מהנקודה שתקבעו) ו-Depth (האיזון בין Early ל-Late).
עריכה מתקדמת
בפרמטרים המשניים של ה-Early תמצאו Size, שהוא אורך ההחזרים הראשונים במילי-שניות, Cross ששולט בפריסה סטריאופונית של ההחזרים המוקדמים, שליטה במודולציה שנהוג לשים על הריוורב ותיתן לו סאונד של קורוס, Send שייקבע כמה מההחזרים המוקדמים יישלחו לזנב שמגיע אחריו, ו-Diffusion שיישנה את “דחיסות” ההד.
בפרמטרים המשניים של ה-Late ניתן לראות את אותם 4 פרמטרים ראשוניים כמו ב-Early, ובנוסף Bass Mult, שמחליט על זמן דעיכה לתדרים נמוכים באופן ספציפי, Bass Xover שמחליט החל מאיזה תדר יתייחס הריוורב לחלק בסיגנל כתדרים נמוכים שיושפעו מה-Bass Mult, ואת High Mult ו-Xover שהם אותו דבר כמו ה-Bass רק לתדרים גבוהים.
כיצד מומלץ להשתמש ב-Valhalla Room?
ממליצים לשלוח את המידע שלכם לערוץ עם ה-Valhalla Room תוכו, כאשר בתור התחלה אתם שומעים את השליחה בלבד, בכדי להבין טוב יותר מה המשחק שלכם עם הפרמטרים של ה-Valhalla Room עושה. מדובר בתהליך לימודי שחשוב לעשות עם כל אפקט שאתם מקבלים בכדי ללמוד אותו יותר לעומק.
לאחר שביצעתם זאת, ניתן לערוך את ה-Early וה-Late בנפרד. זכרו, ה-Early בד”כ יישמע כמו ריוורב טווח קצר שדומה לדיליי באופיו, בזמן שה-Late הוא הזנב הארוך. עשו זאת ע”י החלפה בין תפריטי ה-Early וה-Late בצד הימני העליון של פלאג-אין, והחלפה בפרמטר ה-Depth בין 0%, בו תשמעו רק את ה-Early, ל-100%, שם נשמע רק את ה-Late.
תוך כדי משחק, מומלץ לנסות מדי פעם לשמוע כיצד הריוורב משתלב עם שאר המיקס. שימו דגש על כיצד ה-Valhalla Room גורם לאלמנט להיטמע בתוך המיקס, לעומת התחושה ללא ריוורב שהוא עצמאי ולא משתלב עם שאר האלמנטים.
הטמעת הריוורב במיקס
חשוב להזכיר כי למרות שאנחנו עורכים את הריוורב בסולו, אנחנו לא בהכרח מחפשים שהריוורב לבד יישמע “טוב”, כמו שאנחנו מחפשים לצפות את השתלבותו במיקס, כפי שציינו. כששומעים רק את הריוורב, הדבר נמדד בעיקר ע”י חוסר תחושת עומס ואובר-אנרגיה בתחומי תדרים מסוימים אשר עלולים ליצור מיסוך מול תפקידים אחרים (שאפשר ומומלץ לערוך עם EQ שיגיע לפני הריוורב בשרשרת האפקטים), ריתמיקה שנוצרת ע”י הריוורב (באלמנטים פרקסיביים כמו תופים, האם הזנב של מכה של התוף דועך לפני המכה העוקבת?), ופריסה סטריאופונית שאינה מוגזמת לתפקיד שלא אמור לתפוס מקום רב במיקס (גם ריוורב במונו יכול לעבוד מצוין אם מחפשים את תחושת החדר בלבד).
סיכום
ה-Valhalla Room הוא אחד הריוורבים הפופולאריים ביותר היום, ועם מחיר זעיר יחסית של 50 דולר, בהחלט ניתן להבין למה. מדובר בריוורב שמצד אחד יכול להיות מדויק להפליא עם אפשרויות העריכה המרובות שלו, ומצד שני גם אומנותי עקב סאונד מעולה שנשמע טוב Out of the box. כרגיל, ממליצים ללמוד אותו לעומק, להתנסות ולהבין לאיזה צרכי ריוורבים הוא יכול לעזור לכם ואיך משחק עם הפרמטרים משנה את הסאונד המתקבל ממנו.
מעוניינים בלימודי סאונד והפקה? לפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM