קומפרסור חינמי מומלץ: TDR Kotelnikov

ברוכים השבים לפינת הפלאג-אין השבועי של BPM, והיום אנחנו מסתכלים על קומפרסור חינמי מעולה וייחודי!

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים המלאים על מסלול BSP המקיף לסאונד והפקה במכללת BPM

 

מה ה-TDR Kotelnikov מציע?


ה-Kotelnikov, מבית Tokyo Dawn Records, הוא פלאג-אין קומפרסור דיגיטלי, אשר לעומת המון פלאג-אינים בעולם ההפקה המודרנית, אינו מנסה להתחקות אחר דגם אנלוגי מפורסם כזה או אחר, ומתגאה בהיותו דיגיטלי, שקוף ומדויק.

בהוויתו הוא מיועד למאסטרינג, כלומר מתאים ליישום על ערוץ בו תמצאו המון מידע על כל טווח התדרים, כדוגמת Mix Bus או גרופ של ערוצים בעלי אופי שונה אחד מהשוני, אך בקלות ניתן להשתמש בו גם לערוצים בודדים.

בקומפרסור תמצאו את הפרמטרים הרגילים של כל קומפרסור מסוג VCA: Attack, Threshold, Ratio ועוד… אך בנוסף לכך יש לו כמה פיצ’רים מעניינים: פיצול ה-Release ל-2 פרמטרים שונים, כאשר אחד מתייחס ל-RMS והשני ל-Peak, מה שנשלט ע”י פרמטר Peak Crest, פרמטר Dry/Wet שיעילותו נסביר בהמשך, רגישות למידע סטריאופוני, שרשור צידי של תדרים נמוכים ועוד…

 

Kotelnikov, שיטות עבודה מומלצות

כמובן שה-Kotelnikov יכול לשמש לכם כקומפרסור רגיל לכל דבר, אך חלק מהתכונות שלו נותנות לו מספר יכולות שהופכות אותו למצוין גם בשימושים פחות מסורתיים.

 

NY Compression

קומפרסיה מסוג NY היא מושג שבטח מוכר להרבה אנשים בתחום ההפקה וההאודיו, אך נסביר את הקונספט למי שזה פחות מוכר לו.

קומפרסיה סטנדרטית בדרך כלל משמעותה תהיה להוריד מעוצמות השיא אליהן מגיע הערוץ שלנו, במטרה לפצות על כך ע”י הגברה של רגעי השפל והירידות בווליום של הערוץ. לפעמים, בכדי לשמוע את האפקט הזה כמו שצריך, משמעות הדבר תהיה לפגוע משמעותית בפיקים ובטרנזיינטס (Transients, או פיקים רגעיים כדוגמת הרגע בו מכים בתוף), מה שעלול לפגוע באופי הפרקסיבי וחותך המיקס שנורא נרצה שיהיה לו.

בקומפרסיית NY, המטרה היא לבצע הגברה של אותם רגעים של ירידה בווליום ללא פגיעה משמעותית בפיקים. הצורה בה זה בד”כ נעשה זה ע”י פתיחת ערוץ שליחה עם קומפרסור קיצוני, אליו נשלח את הערוץ הרצוי ובכך נוסיף קצת מה”בשר” של הערוץ על גבי עצמו.

 

איך ה-Kotelnikov יעיל ב-NY Compression?

כאן אנחנו חוזרים לפרמטר ה-Dry/Wet שיש לנו על ה-Kotelnikov. כאשר פרמטר זה ברשותנו, אנחנו מקבלים את היכולת לבצע קומפרסיה על הערוץ באינסרט, בצורה בה אנחנו מרגישים כי ה-RMS הגיע לעוצמה הרצויה. ברגע הזה נוריד את ה-Dry/Wet לאזור בו נשמע כי הקומפרסור משמר מצד אחד את העוצמה הרצויה ב-RMS, ומצד שני משמר את הטרנזיינטים הבולטים לשביעות רצוננו. זה בד”כ ייקרה באזור ה-50%, אבל אתם מוזמנים להתנסות כאוות נפשכם כמובן.

חשוב לציין כי בתור התחלה פרמטר ה-Dry/Wet יופיע כ-Dry Mix, מה שפשוט יחזיר את הסיגנל היבש בנוסף לסיגנל המעובד. במידה ואתם רוצים לשמר באופן יחסי את העוצמה המקורית של הערוץ (מה שבד”כ תרצו), יש ללחוץ פעמיים קליק-שמאלי על הנוב של ה-Dry Mix, והוא יהפוך ל-Dry Wet.

 

הקשר בין ה-Kotelnikov לעוצמת תדרים

כאשר נשתמש ב-Kotelnikov על ערוץ עם מידע דומיננטי בטווח תדרים רחב, נוכל לגלות משהו מאוד חשוב לגבי אופיים של תדרים שונים לאורך הטווח.

אפשר להיכנס עמוק למדע של זה, אבל בגדול האוזן האנושית התפתחה לאורך השנים בצורה אשר גרמה לתגובת האוזן בצורה שאינה שוויוניות לכלל טווח התדרים. כלומר, תדרים מסוימים, גם אם ינוגנו באותה עוצמה כמו תדרים אחרים, יישמעו לנו יותר עוצמתיים. ובלי קשר לזה, תדרים נמוכים לדוגמה יהיו בעלי יותר “אנרגיה” מתדרים גבוהים, וההשפעה שלהם על המיקס ועל המעבדים שנחיל על ערוצים במיקס תהיה יותר בולטת.

 

Low Freq. Relax

מתוך ההבנה הזאת נוצר פרמטר ה-Low Freq Relax, שלפעמים נכיר מקומפרסורים אחרים כ-EQ פנימי, שרשור-צידי או כל דבר אחר, והמשמעות שלו היא התעלמות מלאה או חלקית מטווח התדרים הנמוך בעת חישוב עוצמת הערוץ אותו אנחנו מעבדים עם הקומפרסור.

אם תחילו את הקומפרסור שלכם על מיקס בו, כמו בהמון ז’אנרים, הקיק דראם יהיה דומיננטי, תשימו לב כי נוצר אפקט פמפום, שבהתאם לחזון המיקס שלכם הרבה פעמים לא יהיה רצוי.

במידה ושמתם לב כי החלה של הקומפרסור יצרה את האפקט הלא רצוי הזה, התחילו לשחק עם ה-Freq באגף השמאלי שמוקדש ל-Low Freq Relax, דרכו תשלטו בתדר בו יתחיל הקומפרסור להתעלם ממנו (בדומה ל-High Pass Filter), ועם ה-Slope תקבעו את אגרסיביות ההתייחסות או ההתעלמות עד אשר תקבלו את האפקט הרצוי.

 

סיכום

ה-Kotelnikov הוא קומפרסור מצוין וחינמי, ומומלץ בחום לכל מי שמחפש קומפרסור עם גישה יותר אנליטית, דיגיטלית, שקופה ומדויקת.

לעמוד ההורדה של הפלאג-אין בחינם