ברוכים השבים לפינת הפלאג-אין השבועי של מכללת BPM, והיום אנחנו סוקרים את אחד מהאיקוולייזרים הפופולאריים ביותר בשוק היום, ה-Pro-Q 2 של FabFilter.
רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM
מה מציע ה-Pro-Q 2?
Pro-Q 2 הוא פלאג-אין EQ מפוצץ בפיצ’רים, ומאפשר לכם עריכת אודיו פרטנית במיוחד עם אפשרות ל-24 בנדים, תצוגה גרפית מתקדמת, פילטרים שונים ומגוונים, שליטה בעקומת החיתוך\הגברה, פיצוי עוצמה אוטומטי (Auto Make-Up Gain), אפשרות תקשורת ישירה בין Q לעוצמת הנחתה\הגברה, עריכה ספקטראלית לפי תדרים מוצגים גרפית, אפשרות הגדרת לעבודת מיד-סייד (Mid/Side, M/S), תצוגה ע”פ תדרים וע”פ תווים, אפשרות להשוואה מול ערוץ סייד-צ’יין ועוד…
FabFilter Pro-Q 2, סוגי עבודה מומלצים
מדובר ב-EQ שתוכלו לשים על כל ערוץ במיקס שלכם, עקב הוורסטיליות הרחבה שלו. ה-Pro-Q 2 מציג ממשק משתמש מתקדם במיוחד, ומומלץ לקרוא את הוראות ההפעלה בכדי ללמוד אותו עד הסוף.
כמובן שחשוב לציין שכמו בכל EQ דיגיטלי, שיטת העבודה המומלצת היא בתור התחלה להתמקד בהחסרה יותר מאשר בהגברה. במיקס עמוס במיוחד חשוב לדעת איזה חלק מהתדרים אתם רוצים, והמטרה היא מצד אחד להוציא כמה שיותר מידע מכל ערוץ, ומצד שני לפנות ממנו כמה שיותר תדרים שעלולים להיות מיותרים בתמונה הגדולה של המיקס.
עיקרון זה נכון גם לערוצי אפקטים שאתם מבצעים בשליחה. אם לדוגמה שלחתם תפקיד שחתכתם לו תדרים מסוימים לאפקט ריוורב, אין הדבר מבטיח כי הריוורב לא ייצור את התדרים האלה בעצמו. לפעמים גם תרצו שרק חלק מהתפקיד יגיע אל הריוורב בכדי לקבל את הגוון הרצוי ממנו, או בכדי שלא ידגיש אלמנטים מסוימים בתפקיד כמו עומס מסוים בתדרים. לפעמים תכונה שמחמיאה לערוץ המקורי יכולה להפוך לדבר לא נכון לאפקטים אליו הם נשלחים.
FabFilter Pro-Q 2, שימוש במיד-סייד (Mid/Side)
בד”כ כשאנחנו חושבים על תמונה סטריאופונית, אנחנו נחשוב על שמאל, ימין ומרכז (Left, Right, Center), כי אלה אפשרויות הצידוד שלנו. אך סביר להניח כי לא פעם תיתקלו בסיטואציית מיקס אשר מצריכה מכם מחשבה קצת שונה, אז נסביר.
מיד\סייד היא חשיבה על תמונה סטריאופונית כ-2 גופים: מרכז וצדדים. כלומר ההבדל בין החשיבה הסטנדרית למיד-סייד היא החשיבה על הימין והשמאל כגוף אחד שנקרא Side.
מתי חשיבת M/S יעילה למיקס?
החשיבה הזאת הכרחית כאשר אנחנו רוצים לחזק אלמנטים במיקס, אך מצד שני לא נרצה שייתנגשו עם האלמנטים המרכזיים במיקס שלרוב יימצאו במרכז התמונה הסטריאופונית. אם לדוגמה יש לנו גיטרה אקוסטית מוכפלת, כאשר שתי הגיטרות מצודדות לימין ולשמאל באופן קיצוני, ונרצה להגביר להן את התדרים הגבוהים, לקחת איקיו ובצורה רגילה להגביר אותן בגבוהים עלול ליצור עומס יתר מיותר גם על מרכז המיקס, שם יכולים לשבת כלים אשר עלולים להתנגש כמו הזמר. במקרה הזה, הגברה של התדרים הגבוהים בגיטרות בצדדים בלבד ייתן לנו מענה מעולה לבעיה.
אז כאשר נפתח את ה-Pro-Q 2, תוכלו לראות אפשרות בסרגל התחתון של הפלאג-אין שנקרא Channel Mode, ובלחיצה על התפריט תוכלו למצוא את האפשרות של Mid/Side. ברגע שהפעלתם אותה, כל פעולה שתבצעו עם בנד תהיה גם עם האפשרות לניתוב העיבוד כרגיל (סימן של שני עיגולים), למרכז (M), או לצדדים (S).
סיכום
ה-Pro-Q 2 הוא ללא ספק אחד מה-EQs המגוונים והחזקים ביותר בשוק, והוא שם דבר בתעשייה בדיוק בגלל הסיבות האלה. את ה-Pro-Q 2, יחד עם שאר הפלאג-אינים של FabFilter, תוכלו לרכוש בהנחה של 50% הנחה במידה ואתם סטודנטים (כן, גם במכללת BPM)!
לעמוד הנחות סטודנטים באתר FabFilter