פארל וויליאמס (Pharrell Williams) הוא האחראי על הפקת כמה מההמנונים הגדולים בצד האיכותי של מוזיקת המיינסטרים העולמית. הצבע האישי שניתן לשמוע כמעט בכל הפקה שלו, שם אותו בצמרת המפיקים המודרניים בעולם. במאמר ניתן כמה אינפוטים על הסאונד, ההפקה ושאר אלמנטים מוזיקליים אשר מאפיינים את הלהיטים שעוברים דרך פארל וישירות אל אוזני העולם.
רוצים ללמוד הפקה מוזיקלית בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף לסאונד והפקה מוזיקלית במכללת BPM
פארל וויליאמס, אלמנטים ייחודיים בהפקה
כמו שציינו, פארל הוא אחד מהמפיקים שניתן לזהות בקלות בהרבה מקרים, שכן הוא כבר מטפח אלמנטים שבאופן עקבי דואג להכניס בהפקה שלו.
פרקשן / כלי הקשה (Percussion)
האלמנט הקיצבי הוא אחד מהצדדים הבולטים בהפקות של פארל. מה שמייחד דווקא את ההפקות שלו הוא יצירת מרקמים ריתמיים דרך שימוש בלופים וסאמפלים של כלי הקשה בהפקות מכל הסוגים, גם בז’אנרים בהם הם פחות נפוצים כדוגמת היפ-הופ.
השיעור שניתן לקחת מזה היא שאת האווירה של השיר ניתן ליצור בקלות דרך הרית’ם סקשן / ביט, גם אם היא נשמעת לעיתים נפרדת מהאווירה של ההרמוניה / מלודיה של היצירה עצמה.
אד-ליבס ושירה אווירתית (Ad-Libs)
דבר אחד שאפשר תמיד לומר על הפקות של פארל, זה שהן תמיד מלאות באנרגיה בצורה ששואבת את המאזין אל תור השיר. פארל משתמש בטכניקת האד-ליבס בהרבה מהשירים, ולרוב ישיר אותם בעצמו, בכדי להדגיש את המוזיקליות של השיר.
דרך קלה להטמיע זאת בהפקה שלכם זה להקליט טייק שירה בסגנון חופשי, אחרי שקטעי השירה המרכזיים כבר סגורים. זה יכול להיות סתם שירה של הברות או תווים, בדרך כלל עם אפקטים וצידודים ליצירת תמונת מיקס מעניינת.
בשיר Blurred Lines הטכניקה הזאת בולטת במיוחד. שימו לב כי האד-ליבס של פארל הם חלק קבוע ברקע של השיר.
Robin Thicke – Blurred Lines ft. Pharrell & T.I
מינימליזם בהפקה של Pharrell
ברוב ההפקות של פארל נשמע סאונד שנשמע מאוד גדול, אך בדרך כלל לא המון תפקידים המתנגנים במקביל. הרבה מפיקים נוקטים בגישה של מינימליזם – להתנגד לנטייה של הוספת מספר רב של תפקידים להפקה, והשגה של תחושת הגודל דרך שימוש במספר קטן של אלמנטים, כאשר עיקר העבודה היא בקומפוזיציה והעיבוד של כל תפקיד.
לכן אתם מוזמנים לנסות זאת בעצמכם – נסו להפיק יצירה בה אתם מגבילים את עצמכם במספר הערוצים, ונסו למלא את החללים שבד”כ הייתם ממלאים דרך שימוש בתפקידים נוספים דרך עיבוי וקומפוזיציה נכונה של התפקידים הקיימים. שימוש נכון בעיקרון זה יעזור לכם לשמור על סדר מאוד ברור ביצירה, ועל הדרך ייתן לכם שיעור בהוצאת המקסימום מכל תפקיד.
השיר Happy של פארל הוא דוגמה טובה להפקה מינימליסטית אשר בכל רגע נתון לא מתנגנים יותר ממספר בודד של ערוצים.
Pharrell Williams – Happy
חותמת הסאונד האישית של פארל
מעריצים עקביים של פארל כבר בטח שמו לב שפארל מתחיל את רוב השירים שהוא יוצר או מפיק בספירה של 4 הפעמות הראשונות של השיר.
במקרה של פארל מדובר בספירה הזאת, אך גם אתם כמפיקים יכולים בקלות ליצור חותמת סאונד כלשהי, דרך שימוש בטכניקה שאתם יכולים לחשוב עליה, אשר תאפיין את ההפקות שלכם ויכולה לעזור לכם להתבלט בשטח.
פארל וויליאמס כמפיק חוויתי
כאשר נראה סרטונים של פארל במהלך עבודה בסטודיו, לרוב נשים לב לתכונת אופי מאוד בולטת אצלו: הוא סוחף בכריזמטיות את כל הסובבים אותו באולפן בכדי ליצור אווירה כיפית ומוזיקלית, בהנחה כי אותה אנרגיה תגיע גם לביצועים, ובסופו של דבר לאווירה של השיר.
בהרבה מקרים מפיק מוזיקלי הוא גם איש מקצוע שכיר, אשר בסופו של יום בא לעבוד ולרצות את הלקוחות שלו, וחלק נרחב ממה שעוזר ללקוח לצאת מרוצים, ובסופו של דבר ישפיע גם על המוצר הסופי, זה האווירה שאתם יוצרים באולפן כמפיקים.
חשוב לזכור, ההתעסקות של מפיק היא לעשות מוזיקה, ומי מכם שעושה זאת למחייה זוכה לפריווילגיה נדירה מאוד שמעט מאוד אנשים זוכים ליהנות ממנה. אז אל תשכחו לשמור על אווירה טובה, לראות שכל הנמצאים בחדר נהנים מהחוויה, ובסוף תזכו בתוצאה שהכיף פורץ ממנה!
סרטון של פארל בזמן הפקה באולפן
ניתוח הפקה פארל וויליאמס, סיכום
למרות שאפשר לדבר המון על כמה שפארל טוב בליצור סאונד מעולה עם יכולות טכניות עשירות, נראה כי הסוד להצלחה שלו טמונה ביכולת האנושית שלו להוציא את המיטב מאלה שהוא עובד איתם. האווירה שהוא יוצר באולפן דרך הובלה כריזמטית של האמנים והנוכחים באולפן, היא חלק ניכר במה שנותן ליצירות שהוא מפיק צורה ברורה, אנרגטית ונושמת שבאה לידי ביטוי בצורה שקשה להתעלם ממנה.
לכן נזכיר שלמרות שיכולת טכנית היא לא פחות חשובה, הדבר שיכול לעזור לכם אף יותר לקחת אתכם לשלב הבא זה יכולת אנושית. כריזמה תיקח אתכם רחוק, ותעזור לכם להקיף את עצמכם באנשים שירימו אתכם למעלה ויפתחו אתכם למקום שבו אתם תמיד לומדים דברים חדשים וממציאים את עצמכם מחדש.
למאמרים נוספים בסדרת ניתוח הפקות:
אנדרסון .פאאק (Anderson .Paak)
פארל וויליאמס (Pharrell Williams)