בעידן הטכנולוגיה המתקדמת לא רק אולפן ההקלטות ומערכות הגברה עברו למחשבים, אלא גם כתיבת תווים. תוכנות התיווי נמצאות בשוק כבר מספר שנים אך הגרסאות הראשונות שלהן היו מוגבלות ומסורבלות. הגרסאות החדשות של תוכנות התיווי מציעות מגוון רחב של אפשרויות כתיבת תווים, מכתיבת מוסיקה תזמורתית מסובכת, מוסיקה לסרטים תיאטרון או טלוויזיה, שירים פשוטים, עיבודים לכל סגנון מוסיקאלי ולכל הרכב, וכתיבת תכנים או עבודות למוסדות הלימוד השונים.
גרסאות חדשות של תוכנות תיווי:
מכיוון שהשילוב בין מוסיקה למחשבים התפתח ויש הרבה מאוד תוכנות לשימושים שונים כגון הקלטה ועריכת מוסיקה, תוכנות התיווי השתכללו כדי להתאים אותן גם לתוכנות אחרות. כך ניתן לפתוח קבצי MIDI באמצעות תוכנות התיווי ולראות את התוכן המוסיקלי בצורת תווים, לערוך אותו, ולשמור אותו בצורת קובץ MIDI כך שאפשר לעבוד איתו בתוכנה אחרת שעובדת עם פורמט MIDI. בתוכנות היקרות והמשוכללות ניתן אפילו לשמור את התווים בפורמט אודיו כמו קבצי Wave, ואפילו לפתוח קבצי אודיו ווידאו לתוך התוכנה כך שניתן לנגן את המוסיקה הכתובה ולראות איך היא מתאימה לסרט.
תוכנות התיווי מצוידות בממשק MIDI שמאפשר את נגינת התווים דרך תוכנות סינטסייזר שונות, כך שניתן לשמוע את התווים הכתובים עם צלילים של כלים אמיתיים. בנוסף ישנה אפשרות של MIDI IN – MIDI OUT שמחוברת לכרטיס הקול או לממשק ה- MIDI החיצוני, ואז לחבר מקלדת שליטה לתוכנת התיווי, לנגן את המוסיקה על המקלדת – והתוכנה מעבירה את מה שמנוגן לתווים. את היציאה ניתן לחבר לכל Sound Module חיצוני ולנגן את התווים דרכו.
בגרסאות החדשות של תוכנות התיווי ישנו מיקסר שמאפשר שליטה בפונקציות השונות של כל תפקיד בתווים כגון Volume, Panning, Reverb ועוד.
אפשרויות נוספות כוללות הוספת טקסטים בכל מקום בתווים כמו מילות השיר שמוצמדות לכל תו, הוספת סימנים שונים כמו סימני אקורדים, והוספת גרפיקה ותמונות לתוך דף התווים כך שבסופו של דבר התווים המודפסים נראים כמו תווים שהודפסו בהוצאת תווים מקצועית.
מגוון תוכנות התיווי הוא רחב כמו בכל תחום אחר וכל תוכנה מציעה אפשרויות אחרות. ישנן תוכנות מורכבות ומסובכות המיועדות לשימוש מקצועי יותר כמו הוצאות תווים או אולפנים, וישנן תוכנות פשוטות יותר שמתאימות למי שעובד בבית ועורך מוסיקה בעצמו. לכל תוכנה ממשק משלה ונוחות עבודה אחרת, ולפעמים פונקציות דומות נעשות בצורה קלה יותר בתוכנה זו או אחרת. כדי לבחור בתוכנה המתאימה ביותר צריך לנסות כמה תוכנות שונות, לעבוד איתן הרבה, וכך לקבל מושג איזו תוכנה מתאימה יותר לשימוש האישי של כל אחד ואחת. מכיוון שזה יקר מידי לקנות את כל התוכנות, החברות מציעות גרסת ניסוי (Demo Version) בחינם המאפשרת התנסות עם התוכנה. גרסאות הניסוי עובדות בדיוק כמו התוכנה הרגילה רק שלא ניתן להדפיס את התווים או לשמור אותם, וחלקן אף מוגבלות בזמן שניתן לנסות אותן. אפשרות נוספת שחלק מהחברות מציעות היא הגרסה הפשוטה של התוכנה שניתנת בחינם וניתן לבצע בה עריכה בסיסית. גרסה זו אינה מוגבלת בזמן וניתן להדפיס ולשמור את התווים.
כדי למצוא אילו תוכנות תיווי ישנן ומה כל חברה מציעה, אפשר להקליד את מילות החיפוש “Notation Software” ולראות את האפשרויות השונות, וכמובן לשאול ולהתעניין דרך מי שעובד עם תוכנות אלו ולקבל מושג מעשי על כל תוכנה.