תחום הסינתזה המודולארית מקבל לאחרונה המון תשומת לב בעקבות פיתוחים טכנולוגיים אשר החזירו את התחום לתודעת הציבור הרחב והיום אפשר לומר כי הסינתזה המודולארית נמצאת בתור זהב, בו היא מונגשת להמונים וזולה יותר מבעבר. במאמר נסביר מהי סינתזה מודולארית, כיצד היא עובדת ונתן אפשרות להתנסות חינמית.
מה זה סינתזה מודולרית?
הסינתיסייזר המודולארי, בהסתכלות כללית, עובד בצורה זהה לכל סינתיסייזר אחר שאתם כבר מכירים, דיגיטלי או אנלוגי. ההבדל המהותי ביניהם נובע מהצורה בה הוא בנוי ובכך גם האפשרויות שהוא פותח.
בדומה לסינתיסייזר בפורמט המסורתי, המכשיר מבוסס על יחידה שמספקת את הצליל בצורת הגל שאנו שומעים (VCO, קיצור ל-Voltage Controlled Oscillator), שיכול להגיע גם עם LFO (גל מחזורי שמטרתו להקצות לפרמטר בסינתיסייזר עליו הוא יבצע שינוי קבוע בזמן, קיצור ל-Low Frequency Oscillator), פילטר (VCF), מעטפות ועוד.
אותו הבדל מהותי אותו הזכרנו הוא שבמקרה של סינתיסייזרים מודולארים, אותן יחידות מוזכרות לעיל מגיעות בצורה אינדיווידואלית ונקראות מודולים (Modules). הכוונה היא שלכל תכונה שתרצו שיהיה בסינתיסייזר שלכם, תצטרכו שיהיה בבעלותכם מודול אשר מבצע את אותו תפקיד. לדוגמה: אם נרצה סינתיסייזר עם גל שן-מסור שנוכל להחיל עליו פילטר שמאופנן ב-LFO, נצטרך 3 מודולים – מודול VCO עם גל שן-מסור, מודול פילטר ומודול LFO.
החיבור בין המודולים נעשה דרך כבלים אשר נקראים כבלי פאץ’ (Patch Cords/Cables), כאשר לרוב מהמודולים יהיה (לכל הפחות) 2 חיבורים אשר מיועדים ל-Input (אם נרצה לחבר, או לפצ’פץ’, מודול נוסף אשר יבצע פעולה כלשהי על המודול) ו-Output (המיועד להחלה של המודול על אחד אחר או הוצאה של הסאונד הנוצר החוצה).
צפו בסדנת מבוא לעולם הסינתזה המודולרית עם בן קריתי, יוצר מוזיקלי ובוגר BPM
מדוע ההפרדה בין סינתזה מודולארית לקלאסית?
העקרון עליו מושתתת הסינתזה המודולארית, שלפיה לכל מודול יתאפשר לנו להתחבר ולחבר כל מודול אחר, פותח מגוון עצום של אפשרויות עיצוב צליל אשר בהרבה מקרים יהיה קשה למצוא בעולם הסינתזה הקלאסית.
אותה מודולאריות מאפשרת את מה שבסינתזה הקלאסית היה נחשב לא שגרתי לאפשרי ואף רצוי – כל פרמטר בסינתיסייזר שלכם ניתן לאפנון ע”י מגוון פרמטרים אחרים בצורה היוצרת שילוב מעניין פוטנציאלית בין השניים.
בנוסף, יש האומרים כי איכות המודולים בעולם המודולארי מאפשר הגעה לתוצאות הנשמעות טוב יותר, גם אם באות לשחזר סאונדים מוכרים ופשוטים יותר מעולם הסינתזה הנפוץ יותר.
צפו ביחזקאל רז, מרצה לסינתזה, בסרטון מבוא לסינתזה קלאסית
מדוע סינתזה מודולארית פופולאריות יותר היום?
שאלה שטבעי לשאול בעקבות העלייה הקיצונית של רמת העניין בסינתיסייזרים המודולארים היא מה גרם לטכנולוגיה בת 50 שנה פתאום לחזור לתודעה של קהל צרכני כלי הנגינה הרחב.
בראשית הדרך של הסינתזה המודולארית, אי שם בשנות ה-60, היו 2 שחקנים מרכזיים: רוברט (בוב) מוג (Robert Bob Moog), המייסד המפורסם של חברת Moog, אשר היווה איש החזון לסינתיסייזרי East-Coast שם לו כחזון להנגיש את עולם הסינתזה והמוזיקה האלקטרונית לשוק המוזיקאים דאז, ומנגד ב-West-Coast את דון בוקלה (Don Buchla), מייסד חברת Buchla, שבחר כפוקוס את האקספרמינטציה ודחיפת טכנולוגיות הסינתיסייזרים אל הקצה שלהן.
במקרה של שתי החברות, הסינתיסייזרים היו מאוד יקרים ונחשבו סוג של לוקסוס בקרב מפיקים ויוצרי מוזיקה חדשניים באותה תקופה. עם השנים, התפתחה טכנולוגיית הסינתזה והפכה את הסינתיסייזרים לכלים נגישים יותר ויותר, אך הפוקוס היה על סינתים קלאסיים שהגיעו מורכבים מראש, ועולם המודולאר יחסית נזנח מבחינת ההנגשה.
אך עם הגעתו לשוק של ה-EuroRack, אדפטציה זולה יותר של עולם המודולאר שהושקה באמצע שנות ה-90, החל גל חדש של התעניינות בתחום הסינתזה המודולארית, עד שהגענו למצב הנוכחי בו מאות חברות מפתחות מודולים וסינתיסייזרים מודולארים וחצי-מודולאריים במחירים משתנים שהרבה מהם מתאימים גם למוזיקאים ברמה התחלתית יותר.
מה ההבדל בין סינתיסייזר מודולארי לחצי-מודולארי?
הסינתיסייזר המודולארי יורכב במלואו ממודולים אינדיווידואליים ויעבוד דרך שימוש בכבלי פאץ’ בלבד, לעומת חברו החצי-מודולארי, אשר מגיע מורכב ועובד ללא כבלי הפאץ’, אך מאפשר מטריצה (Matrix, או מערכת חיווטים בהקשר של עולם הסינתיסייזרים) בה ניתן גם לשלב את כבלי הפאץ’ לטובת פתיחת אפשרויות עיצוב סאונד נוספות.
סינתזה מודולרית, התנסות חינם עם Kamioooka
לפני שתרוצו לשבור לעצמכם את הארנק עם רכישה של מודולים, מומלץ טרם להתנסות בצורת העבודה עם סינתיסייזרים מודולאריים. כיום קיימות בשוק מספר אפשרויות להתנסויות חינמיות בצורה של פלאגינים.
מבין המפורסמים שבהם תמצאו את Kamioooka, של חברת g200kg (היצרנית של אחד מהווקודרים החינמיים המומלצים שלנו!). פלאגין קליל זה ייפתח כבר מוכן לנגינה עם מודולים מחוברים אחד לשני בכבלי פאץ’, כאשר כפי שהסברנו, כל מודול משרת פונקציה מסוימת של הסינתיסייזר. מדובר בהדגמה מעולה של רוב עקרונות היסוד בעולם המודולארי, המאפשרת לכם להתנסות בעצמכם דרך חיבור, ניתוק והחלפה של מודולים והאזנה לתוצאות באופן ישיר.
מומלץ בתור התחלה בעיקר להבין את שרשרת הסאונד של הסינתיסייזר וכיצד הוא מביא לידי תוצאה שמיעה ולאחר מכן לנסות ליצור תוצאה חדשה ושמיעה מאפס. הרבה מהעבודה בתור התחלה תהיה הבנה ברמה הבסיסית ביותר של כיצד לגרום לסינתיסייזר להוציא סאונד החוצה – לאחר מכן כדאי להתנסות במודולציות ועיצוב סאונד.
שימו לב – הקאמיאוקה, עם תוספת של מודול חדש, ידע כבר בעצמו לעשות מספר חיבורים שהוא העדיף לקחת אחריות עליהם בעצמו של פרמטרים כמו CV ו-Gate שנותנים, ע”פ נגינת התווים, לשלוח את הפקודה לביצוע הפעולה של המודול. יש לקחת זאת בחשבון וללמוד על מנת להבין לעומק את תחום המודולאר, שכן בהמון סינתיסייזרים אחרים לא תקבלו את העזרה הזו באופן אוטומטי!
רוצים ללמוד סינתזה בצורה מקצועית? לפרטים על קורס סינתזה במכללת BPM