מיקס גיטרות, מדריך סאונד והפקה

גם בעידן האלקטרוניקה בו סינת’יסייזרים לוקחים חלק יותר דומיננטי, הגיטרות (האקוסטית והחשמליות) נשארות בהרבה מקרים כלי מאוד פרונטלי. הרבה טכנאי מיקס מתחילים עלולים להסתבך עם הכלי הזה, שכן הוא עשיר הרמונית ולרוב יתפוס טווח תדרים נכבד אשר עלול ליצור בעיות מיסוך ולהשתלט על המיקס יתר על המידה. במדריך נדבר על טכניקות שונות בהן ניתן להשתמש כאשר רוצים לשלב גיטרות בצורה אלגנטית במיקס, לשפר את הסאונד שלהן וכל זאת מבלי שיתנגשו יותר מדי עם אלמנטים אחרים.

 

סאונד לגיטרות, מבוא


כמו שאמרנו, הגיטרה היא כלי בעל טווח תדרים רחב מאוד פוטנציאלית, ומכאן נובעות המון מהבעיות הפוטנציאליות – שימוש “פרוע” בגיטרה לאורך טווח הצלילים הרחב שלה עלול ליצור מיסוך מול כלים אחרים בעיבוד שלכם. מכאן נובע לקח חשוב שכדאי ליישם במידה ומתאפשר לכם – עיבוד טוב באופן טבעי יוביל למיקס טוב. גיטרה אשר תתייחסו אליה כאלמנט אחד מתוך רבים במיקס שיכול להיות מרובה-כלים, דרך יצירת תפקידים אשר ממוקדים בטווח צלילים מצומצם יחסית אשר נותן מרחב לכלים אחרים בעיבוד להתבטא, יעשה לכם חיים קלים הרבה יותר גם במיקס.

אך לא תמיד יש לנו את הפריווילגיה הזו, ולכן חשוב גם לדעת טכניקות מסוימות של שימוש באפקטים ומעבדים בכדי למתן את הגיטרה במידת הצורך.

 

טכניקות מיקס גיטרה

בהתאם לבעיות הנוצרות במיקס, קיימים מספר פתרונות אפשריים.

 

צפו בסדנת הקלטת גיטרות באולפן הביתי

 

מיקס גיטרות, EQ זה שם המשחק

עבודה נכונה עם EQ - מכללת BPM

כמו המון סאונדים אחרים בהם תיתקלו, הפתרון לבעיות מיסוך לרוב יימצא ב-EQ. הדגש הבסיסי שחשוב גם פה, הוא EQ חיסורי אשר משתמשים בו בכדי להיפטר מכל התדרים שמצד אחד, לא חיוניים במיוחד לסאונד המלא של הגיטרה, ומצד שני עלולים ליצור התנגשות עקב נוכחות באזורי תדרים בהם מנגנים תפקידים אחרים. חשוב במקרה הזה לבצע את ה-EQ תוך כדי ששאר המיקס מתנגן, כך שתוכלו לשמוע ישירות את התוצאה של ההחסרות שאתם מבצעים, כיצד הם משפיעים על הגיטרה והאם הם מסייעים לבהירות של המיקס הכללי.

בנוסף, גיטרה היא כלי שמאופיין בהמון תווים רזוננטיים, אשר בנגינה שלהם יכולים להיות מאוד צווחניים. הנחתה ישירה שלהם עם EQ סטנדרטי יכולים ליצור חוסר אשר יורגש לאורך כל התפקיד (גם אם התו הספציפי שיוצר את הרזוננס לא מנוגן). במקרה כזה מומלץ להשתמש ב-EQ דינאמי (EQ אשר לכל אחד מהבנדים שלו יש אפשרות ליצירת מעטפת רגישה לעוצמות מסוימות, בדומה לקומפרסור).

 

שליטה בגיטרות במיקס דרך עיצוב מעטפת

מעטפת - מכללת BPM

מעבר לעושר ההרמוני של הגיטרה, דבר נוסף שתורם לכך שתהיה לה נטייה לבלוט החוצה ולחתוך מיקסים הוא ההתקף שלה, שבולט במיוחד דרך הנגינה במפרט. באופן כללי, נראה כי להתקף של סאונד מסוים יש השפעה ישירה על כמה ייתבלט במיקס לכל אורכו, ובנוסף גם מעצב את הצורה בה נתפוס כיצד הסאונד נשמע.

מכך משתמע ששליטה על ההתקף של הגיטרה לרוב ישפיע מאוד על ההתבלטות של הכלי במיקס. השתמשו בכלים כמו קומפרסור ומעצב טרנזיינטים (Transient Designer / Envelope Shaper) בכדי לשלוט בסאונד הפריטה של הגיטרה – הסתכלו על כלי העיצוב שבחרתם כמו פיידר ששולט ברמת הדומיננטיות של הכלי במיקס.

 

סאונד גיטרות עם אפקטי מולטי-בנד (Multi-Band)

אפקטי מולטי-בנד - מכללת BPM

עקב טווח התדרים הרחב שיש בגיטרות, מומלץ לחלק את הגיטרה לכמה אזורים דומיננטיים ע”פ האוזן שלכם, ולעבד כל אחד מהם בנפרד בכדי לשלוט פרטנית ולגרום לכל חלק חשוב לזרוח בפני עצמו.

בכלי העשרה הרמונית לדוגמה, אשר לרוב מחמיאים מאוד לסאונד גיטרות, חשוב להשתמש בסאטורציה עדינה יחסית (כדוגמת מדמה טייפ) אשר לא תגרום לאזור לאבד את הפוקוס שלו (כפי שסאטורציה נוטה לעשות כאשר משתמשים בה בכמויות גדולות), לעומת אזורי ה-Mid ומעלה, אשר ניתן להשתמש בכמויות רחבות יותר.

גם מולטי-בנד קומפרסור יכול לסייע כאן מאוד משתי בחינות. האחת, היא שימוש סטנדרטי במולטי-בנד קומפרסור בכדי לאזן מחדש את הטונאליות והדינאמיות של הכלי, ובכך ליצור הדגש במקומות שעוזרים לגיטרה להתבלט יותר לטובה במיקס, ולווסת דינאמית את האזורים החריפים יותר שנוטים להיות בעייתיים במיקסים רוויי-כלים. השנייה, שבאה לפתור התנגשויות ישירות עם תפקידים כמו השירה שבד”כ חופפת יחסית בטווח התדרים, היא בשימוש בסיידצ’יין. היתרון הברור של מולטי בנד קומפרסור בסיידצ’יין הוא היכולת להנחית אך ורק טווח תדרים מסוים כאשר הקומפרסור מקבל טריגר מתפקיד אחר, כך שניתן להחליט שהגיטרה תונחת באזור הממסך על השירה בלבד כאשר הזמר/ת שר/ה.

 

טכניקות מיד/סייד למיקס גיטרה

מה זה מידסייד (Midside)? - מכללת BPM

יצירת מיד\סייד לערוץ באייבלטון לייב דרך שימוש ב-Utility

אחת מצורות העיבוד האהובות עלינו היא מיד/סייד, או חלוקת הסיגנל למרכז וצדדים. הטכניקה מוכיחה את עצמה יעילה עם גיטרות, במיוחד כאשר נשתמש בריבוי-שכבות ואובר דאבים, שכן ברוב המקרים מדובר באלמנטים שיותר חשובים בצדדים של המיקס, בעוד שהאלמנטים שלרוב ייצרו התנגשות עם הגיטרה (כדוגמת שירה) יהיו במרכז. לכן ניתן להשתמש בכלים כמו M/S EQ (כפי שמציע ה-Pro-Q 2 של חברת FabFilter לדוגמה) בכדי להנחית את הגיטרה באזורים הבעייתים במרכז, ולהגביר אותם כפיצוי בצדדים.

 

 

Source: iZotope

 

 

רוצים ללמוד איך להגיע לסאונד איכותי? לפרטים על קורס מיקס ומאסטרינג במכללת BPM

 

לקריאת מדריכים נוספים בנושא מיקס וסאונד לכלי נגינה שונים:

מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים

מיקס לשירה (Vocals)

מיקס לגיטרות