מקלדת שליטה לאולפן, מדריך מקצועי

מקלדת השליטה (MIDI Keyboard) הפכה לחלק בלתי נפרד מכל אולפן מודרני, ומאפשרת להוסיף את אלמנט הנגינה החיה למגוון רחב של כלים שנשתמש בהם בהפקות שלנו. אז מה זה מקלדת שליטה? מה מקלדת שליטה מאפשרת לעשות? איך בוחרים מקלדת שליטה טובה לאולפן ביתי וכמה זה אמור לעלות? במאמר זה נסביר.

 

רוצים ללמוד ליצור ולהפיק מוזיקה מהאולפן הביתי שלכם? לפרטים על המסלול המקיף לסאונד והפקה באולפן הביתי במכללת BPM

 

מה זה מקלדת שליטה?

מקלדת שליטה, או מקלדת MIDI, היא מכשיר בצורת מקלדת (עם קלידים לבנים ושחורים, בדומה לפסנתר) אשר מתממשקת ישירות עם המחשב (לרוב דרך חיבור USB), ומאפשרת שליחת מידע MIDI למחשב, ובכך לתוכנת הסאונד וההפקה שלנו ולפלאגינים שנשתמש בהם בתוכה.

מקלדת שליטה סטנדרטית תכיל קלידים במספר משתנה לפי גודל המקלדת (רובן יהיו במינימום 21, ויכולות להגיע לגודל מלא של 88 קלידים), ועזרים נוספים שמאפשרים לנו שליטה ב-MIDI על פרמטרים אחרים בתוכנה שנבחר: פיידרים (Faders), נובים סיבוביים (Rotary Knobs), פאדים לחיצים (Pads), גלגלים לעיוות פיץ’ (Pitchbend / Pitch Wheel) ועוד.

 

למה צריך מקלדת שליטה באולפן?

למה צריך מקלדת שליטה באולפן?

מקלדת השליטה באולפן עוזרת לנו, בראש ובראשונה, לנגן על כלי נגינה וירטואליים (VSTi). כיום, מרבית הסאונדים שנשתמש בהם (שלא דרך הקלטה של כלי נגינה חיצוני באמצעות מיקרופון או דרך סימפול של אודיו קיים) יהיו דרך כלי נגינה וירטואליים. הכוונה היא לפלאגינים אשר ניתנים לפתיחה בתוכנת ה-DAW שאיתה אנו עובדים (דוגמת קיובייס או אבלטון לייב), ובאפשרותנו לנגן עליהם.

תחת כלי הנגינה הוירטואליים נמצא כלים והדמיות של כלים מכל הסוגים: סינתיסייזרים, פסנתרים, גיטרות, מכונות תופים, כלי נגינה תזמורתיים, סאונדים שונים ועוד רבים. בנוסף, כיום רוב התוכנות מאפשרות שימוש בסאמפלרים אשר מאפשרים לנו לנגן על דגימת אודיו בגובה צליל משתנה, דרך נגינה של הסאונד עם מקלדת השליטה.

חשוב לומר כי באפשרותנו לנגן על כלים אלה באמצעות כלים אלטרנטיביים כמו מקלדת המחשב, אך מקלדת השליטה כוללת מספר פיצ’רים שהופכים אותה לטובה יותר למטרות אלה לרוב הדעות. פיצ’רים כמו רגישות לעוצמת הלחיצה ואפשרות לקלידים שקולים המדמים תחושה של קלידי פסנתר אמיתיים אשר מוסיפים אלמנטים אנושיים לנגינה שקשה להשיג דרך נגינה על מקלדת. תחושה אנושית בנגינה היא דבר שחשוב מאוד שיהיה לנו, במיוחד אם אנחנו מעוניינים ליצור מוזיקה שלא נשמעת מתוכנתת יתר על המידה וברצוננו שתרגיש טבעית בדומה לנגינה על כלי נגינה פיזיים.

 

רוצים ללמוד הפקה וסאונד ברמה מקצועית? לפרטים על המסלול המקיף לסאונד והפקה מוזיקלית במכללת BPM

 

איך לבחור מקלדת שליטה?

איך בוחרים מקלדת שליטה לאולפן?

קיים מגוון רחב של מקלדות שליטה מכל מיני סוגים וטווחי מחירים, אז הגיע הזמן לעשות סדר במבדילים השונים ביניהן:

 

גודל המקלדת / מספר הקלידים

גודל המקלדת / מספר הקלידים

כפי שציינו, מקלדת MIDI יכולה להגיע במגוון רחב של גדלים. לרוב הגדלים ימדדו לפי אוקטבות, כלומר – המקלדות הקטנות לרוב יהיו בעלות עד 2 אוקטבות (19-24 קלידים), ואז יעלו במספר האוקטבות שהן מכילות עד לגודל מלא של 88 קלידים, בדומה לפסנתר אמיתי.

חשוב להבין מול עצמנו מה אנחנו מעדיפים. מקלדות שליטה גדולות יותר לרוב יהיו יקרות יותר, אך לרוב יכללו פיצ’רים מרובים יותר ויאפשרו הדמייה ריאלית יותר של נגינה על כלי מקלדת אמיתי, עם דגש על טווח הצלילים הזמין לנו באופן מיידי. לעומת זאת, מקלדות קטנות לרוב יהיו זולות יותר, ואולי חשוב מהכל – הרבה מהמקלדות הקטנות מעוצבות באופן קומפקטי במיוחד, חלקן אף עם קלידים בגודל קטן יותר מקלידים של פסנתר, ויכול להיות שיתאימו יותר לאופי היצירה שלכם, במידה ואתם אוהבים להתנייד.

חשוב לציין שגם במקלדות קטנות ניתן להגיע לאוקטבות נמוכות וגבוהות יותר ממה שזמין מיידית על המקלדת, לרוב דרך כפתורי Oct Up/Down המאפשרים להעלות את גובה הצליל הנשלח ע”י המקלדת אוקטבה מעל או מתחת, אך מדובר בחיסרון כאשר אנחנו רוצים לדוגמה לדמות נגינה לאורך טווח הקלידים המלא בדומה לפסנתרן.

 

מקלדת שליטה עם סאונדים מובנים או בלי?

מקלדת שליטה עם סאונדים מובנים או בלי?

רוב מקלדות השליטה יגיעו ריקות לחלוטין מסאונדים המובנים במכשיר עצמו. חלקן יציעו פלאגינים ותוכנות שונות כסאונדים אשר ניתן להשתמש בהם באמצעות המקלדת, אך גם במקרה הזה – ללא המחשב שלנו המקלדת הופכת ל”חסרת תועלת”. כמובן שאין הדבר חייב להיות חיסרון – בהנחה ורוב העשייה המוזיקלית שלכם נעשית באולפן הביתי שלכם ובאמצעות תוכנות מחשב בלבד, ה”ויתור” הזה יכול לחסוך לכם סכום כסף משמעותי ברכישה שלכם.

חשוב לציין מצד שני כי רוב הפסנתרים הדיגיטליים הקיימים כיום מאפשרים חיבוריות USB אשר הופכת אותם למקלדת שליטה בנוסף להיותם כלי נגינה עם סאונדים מובנים בהם, מה שיכול להיות מאוד משמעותי לכם במידה ואתם קלידנים שהופכים למפיקים.

 

מקלדת שליטה עם פיצ’רים נוספים

מקלדת שליטה עם פיצ'רים נוספים

אנו נמצאים כיום בעיצומן של המון מהפכות בתחום הציוד המקצועי להפקה וסאונד, וגם תחום מקלדות השליטה הפך לוהט בשנים האחרונות, עם כניסתן של טכנולוגיות כמו MPE (ר”ת MIDI Polyphonic Expression), שהפכו את מקלדת השליטה למשטח טאץ’ דינמי במיוחד שמבוסס מגע.

אז עם ובלי קשר לכך, חשוב שנכיר מה מקלדות השליטה כיום יכולות להציע לנו, מעבר לחיבור הבסיסי למחשב: פלאגינים וסאונדים נוספים שמגיעים יחד עם רכישת המקלדת, מספר הנובים והפיידרים שכוללת המקלדת, תחושת הקלידים שלה (קלידים שקולים, חצי-שקולים או סטנדרטיים?), משקל (במידה ונצטרך לקחת אותה להופעות יחד איתנו), תמיכה בפיצ’רים כמו Aftertouch ורמת הקלות בה המקלדת מתממשקת עם ה-MIDI בתוכנה איתה אנו עובדים.

כל אלו דברים שחשוב לקחת בחשבון בדרך לבחירת מקלדת שליטה שתשרת אותנו באולפן – כמובן שתמיד אפשר להשתדרג עם התרחבות הצרכים שלנו מהמקלדת.

 

לקריאה וצפייה במדריכים נוספים בסדרת המדריך המלא להקמת אולפן ביתי

הקמת אולפן ביתי, מדריך וידאו מלא

תוכנת סאונד והפקה (DAW) לאולפן הביתי

מקלדת שליטה לאולפן הביתי

מיקרופון לאולפן הביתי

קניית מחשב לאולפן הביתי

מוניטורים ואקוסטיקה לאולפן הביתי

כרטיס קול לאולפן הביתי