איך בוחרים את המיקרופון הנכון לקנייה לאולפן הביתי? איזה סוגים יש למיקרופון ומה ההבדל ביניהם? כמה מיקרופון למתחילים אמור לעלות ואיזה מיקרופונים מומלצים למתחיל? עמית מגן, ראש מגמת סאונד במכללת BPM, עונה על כל השאלות הללו ועוד בסרטון מתוך המדריך המלא להקמת אולפן ביתי.
מיקרופון לאולפן, סוגים והמלצות
מיקרופון הוא כלי שיש לו המון צורות שונות, חלקן מוכרות לנו מעולם היומיום שלנו (כמו המיקרופון המצוי בטלפון שלנו, או המיקרופון המובנה במצלמת האינטרנט שלנו). בעולם הסאונד המקצועי קיימים מספר סוגי מיקרופונים שחשוב שנכיר מקרוב:
רוצים ללמוד ליצור ולהפיק מוזיקה בסביבת האולפן הביתי? לחצו כאן לפרטים על מסלול אולפן ביתי במכללת BPM
המיקרופון הדינמי
המיקרופון הדינמי, אותו אתם ודאי מכירים ממיקרופונים מפורסמים כמו ה-Shure SM58, הוא מיקרופון אידיאלי למקליטים המתחילים, בין אם החומר המוקלט הוא כלי נגינה או שירה. מה שהופך את המיקרופונים הדינמיים לאידיאליים למתחילים הם רגישותם היחסית נמוכה לגלי קול, מה שעוזר להם להשיג תוצאות הקלטה יחסית אופטימליות גם כאשר סביבת ההקלטה אינה מטופלת אקוסטית. מדובר בפקטור מכריע, שכן רוב המקליטים המתחילים לרוב יעבדו בסביבת האולפן הביתי, שלרוב לא יהיה מטופל אקוסטית.
דבר נוסף שהופך את המיקרופון הדינמי לאידיאלי הוא המחירים ההתחלתיים שלו. כיום באפשרותנו לרכוש מיקרופון שנחשב סטנדרט בינלאומי כמו מיקרופוני Shure SM57/58 בכמה מאות שקלים, ונקבל בתמורה כלים מגוונים שיאפשרו לנו להקליט המון סורסים בצורה איכותית.
מיקרופון קונדנסר
הקונדנסר הוא סוג המיקרופון שלרוב יעלה לנו לראש כשנדמיין הקלטה באולפן מקצועי. המאפיין הבולט ביותר של הקונדנסר לעומת הדינמי הוא הרגישות המוגברת שלו, שמאפשרת לו קליטת ניואנסים ופרטים קטנים מהסורס אותו אנו מקליטים, ובכך הופך אותו לאידיאלי להקלטות כשאנו מנסים לתפוס רזולוצייה מאוד גבוהה של פרטים, כמו ביצוע קולי אינטימי.
מיקרופון הקונדנסר הממוצע לרוב יהיה יקר יותר מהמיקרופון הדינמי, ועקב רגישותו המוגברת, יש לו נטייה גם לתפוס בהקלטה פרטים שהדינמי לרוב לא יהיה מספיק רגיש על מנת לתפוס, כמו רעשי רקע שונים (רעש מבחוץ, רעש עבודה של מחשב, מזגן וכו’) או קליטה של הדהודים בחדר שאינו מטופל אקוסטית. לכן חשוב לוודא כי הסביבה בה נקליט עם הקונדנסר תהיה מותאמת לכך.
בנוסף, מיקרופון קונדנסר זקוק למתח חשמלי נוסף שנקרא מתח פאנטום (לרוב מסומן כ-48V), אז חשוב שיהיה ברשותנו קדם-מגבר (Pre-Amplifier) או כרטיס קול שמסוגל לספק מתח פאנטום על מנת שנוכל להשתמש בו להקלטה. מבין הקונדנסרים המומלצים למתחילים תמצאו את סדרת NT של Rode ו-סדרת TLM של Neumann.
מיקרופון לאולפן, אביזרים נוספים
לצד המיקרופון שתבחרו לרכוש, חשוב להיות מודעים לפריטים נוספים שרצוי או מומלץ שיהיה לכם לקבלת ביצועים אופטימליים בהקלטות שלכם. אחד האביזרים הנלווים החשובים למיקרופון למקליטים שירה הוא ה-Pop Filter, שמהווה מין מסנן ששמים לפני המיקרופון לעיצורים דגושים כמו ב’ ופ’, שבהקלטה נוטים ליצור פערי דינמיקה גדולים ועודף בתדרים נמוכים.
בנוסף, חשוב שהחדר בו תבצעו הקלטות יעבור טיפול אקוסטי, או לפחות שיהיה ברשותכם כלוב אקוסטי המאפשר צמצום של הדהוד הצלילים בחדר בכניסתם למיקרופון, על מנת שיתאפשר לנו ליצור סאונד יבש. זיכרו – הרבה יותר קל להוסיף אפקט ריוורב להקלטה יבשה, מאשר להוריד הדהוד מהקלטה קיימת על מנת להגיע לתוצאה יבשה.
הפריט האחרון ואולי החשוב ביותר הוא כרטיס הקול, שיאפשר לכם להקליט אודיו באמצעות המיקרופון ישירות לתוכנת ה-DAW שבמחשב שלכם. כפי שציינו, כרטיס קול לרוב גם יאפשר הוספת מתח פאנטום אשר יאפשר הפעלה של מיקרופון קונדנסר, במידה ותרצו לרכוש מיקרופון מהסוג הזה.
“איזה מיקרופון הכי טוב בשבילי?”
שאלה שעולה הרבה בקרב המחפשים לקנות מיקרופון הוא “איזה מיקרופון הכי טוב בשבילי?”. חשוב לציין שכל מיקרופון מכל סוג יעשה את עבודתו בצורה דומה אך שונה לדגמים אחרים, ולמעשה אין מדד אובייקטיבי שבאמת יכול לעזור להבין איזה מיקרופון הכי יתאים לצרכים שלכם, מעבר לאולי הבנה של איזה מיקרופון אידיאלי לאיזה סוג הקלטות ולאיזו סביבת הקלטות. מיקרופונים, בדומה לרוב ככל הדברים שנרכוש לאולפן שלנו, צריכים להיבחר בסוף לפי טעמנו האישי, ואין דרך יותר טובה להבין את זה מאשר התנסות ישירה. בהצלחה!
לצפייה בסרטונים נוספים בסדרת המדריך המלא להקמת אולפן ביתי
הקמת אולפן ביתי, מדריך וידאו מלא
תוכנת סאונד והפקה (DAW) לאולפן הביתי
מיקרופון לאולפן הביתי
מוניטורים ואקוסטיקה לאולפן הביתי