מאסיב (Massive) מבית Native Instruments הוא אחד מפלאג-איני הסינת’יסייזר הפופולאריים כיום בעולם. נעשה בו שימוש נרחב בהפקות אלקטרוניות מכל הסוגים, ולא סתם. במהלך מאמר זה נעיף מבט על מה הסינת’ המפלצתי הזה טומן בחובו וכיצד להשתמש בו.
רוצים להתמקצע ולפתח סאונד ייחודי משלכם? כנסו למידע על קורסי הסאונד במכללת BPM
מה זה מאסיב ומה הוא מציע?
מאסיב הוא פלאג-אין סינת’יסייזר חצי-מודולארי מסוג Wavetable (עוד על כך בהמשך), הכולל בתוכו 3 אוסילטורים (+אוסילטור נוסף למודולציה ואוסילטור נוסף ל-Noise), הכוללים: 2 פילטרים, 4 מעטפות, 4 LFO, שני אינסרטים, 2 אפקטים ופוליפוניה של 16 קולות.
סרטון הדרכה על המאסיב (Massive) מבית המפתחים Native Instruments
היכרות ראשונית עם המאסיב (Massive)
המאסיב יכול להיות טיפה מפחיד בהתחלה, שכן הממשק שלו עשיר באפשרויות ולא בטוח שלכל אחד יהיה קל להבין אותן מרגע פתיחת הפלאג-אין. במידה ונרצה לסנתז בעצמנו סאונד מאפס, נלחץ על תפריט ה-File ואז נלחץ על New Sound על מנת לאפס את הסינת’.
בכדי להתחיל עבודה על המאסיב מומלץ להבין דבר חשוב לגביו.
סינתזת Wavetable
כמו שציינו מקודם, המאסיב הוא סינת’יסייזר מסוג Wavetable. המשמעות היא שכל אוסילטור יהיה מבוסס על 2 צורות גל בו-זמנית, כאשר ניתן לבחור אחד מ-3 מצבים : סוג צורת גל אחד באופן טהור, סוג צורת גל שני באופן טהור ולבסוף מה שביניהם (שכולל בתוכו טווח יחסית גדול של סאונדים שונים).
מה שזה אומר מבחינתנו, זה שבתפריט ה-Osc משמאל למעלה (מסומן בכחול), הבחירה בסוג צורת הגל של האוסילטור תתבצע בזוגות. כלומר הפלאג-אין מציע מראש את הצורות הבסיסיות (ועוד רבות אחרות) כאשר מגיעות בזוגות זו לצד זו.
שימוש ב-Wavetable במאסיב
אז בואו נניח וברצוננו להשתמש באוסילטור בודד שיהיה בעל צורת גל סינוס (Sinewave). נדליק את Osc 1 בתפריט האוסילטורים (כדאי לוודא שהשאר כבויים על מנת למנוע בלבול), וממש ליד כתובת ה-Osc1 נמצא את שם צורות הגל הנבחרות. ברירת המחדל בעת איפוס הפלאג-אין תהיה Squ-Sw1 – כלומר גל מרובע (Square Wave) וגל שן-מסור (Sawtooth Wave).
בכדי להחליף לסינוס נלחץ על הכפתור עליו מופיעים השמות, ונחפש בתפריט Sine – החיפוש יביא אתכם למס’ אפשרויות רלוונטיות שכוללות בתוכן את הקיצור Sin.
לאחר שבחרתם את אחת מהאפשרויות האלה, שימו לב לKnob מתחת לכותרת שנקרא Wt-position. פרמטר זה יחליף בין 3 האופציות שהזכרנו קודם לכן לגבי מצב צורת הגל שלכם – כאשר הKnob יהיה מסובב קיצונית לצד של הסינוס, תקבלו גל סינוס טהור. ככל שתתקדמו יותר לצד השני תקבלו פייד בין הסינוס לסוג צורת הגל השנייה שנבחרה.
עיצוב צליל במאסיב (Massive)
פילטרים (Filter) ואפקטים (Effects / FX)
מימין לתפריט האוסילטורים, תוכלו לראות את קוביות הפילטרים (מסומן בירוק). ברירת המחדל היא ללא פילטר – לכן תצטרכו ללחוץ על None בכדי לבחור את הפילטר שלכם. לפילטר Low-Pass סטנדרטי, יש לבחור ב-Lowpass 2 או 4. ברגע שתבחרו בפילטר, הנובים שלידו יקבלו את שמות הפרמטרים Cutoff, ו-Resonance ויעבדו כמו כל פילטר רגיל בסינת’.
מימין לפילטרים תוכלו למצוא את קוביית האפקטים. בדומה לפילטרים, יש לוודא כי קוביית האפקט פועלת, וכי שיניתם בקוביה מ-None לאפקט הרצוי.
מעטפות (Envelope) ו-LFO
מתחת לתפריט הפילטרים תוכלו לראות את הקוביות הכחולות והירוקות – אשר מסמנות מעטפות ו-LFO ע”פ הסדר. שימו לב כי באופן אוטומטי מעטפת מספר 4 מוקצית ל-Amp (מסומן בצהוב), והיא זו שתשפיע על מעטפת הסאונד שתשמעו. כניסה למעטפות ול-LFO תאפשר לכם לשחק באופן מתקדם עם כלל הפרמטרים שלה, אך שינוי הפרמטרים בשלב הזה לא יעשה כלום.
מדוע אתם שואלים? כאן מגיע החלק המעניין ואחד האפשרויות המעניינות של מאסיב. ניתן להקצות כל מעטפת ו-LFO לכל פרמטר במאסיב אשר מתחתיו יש קוביה, אפילו על הפרמטרים של המעטפות וה-LFOים בעצמם! (כדוגמת ה-4 הכחול שיופיע ליד ה-Amp, אשר מסמן כי מעטפת 4 מוקצית לאמפליטודת הסינת’ שלכם).
אחרי שערכתם את הפרמטרים, כל מה שנשאר לעשות הוא ללחוץ על כפתור החיצים שמימין לשם המעטפת\LFO ולזרוק אותו על כל פרמטר שברצונכם. שימו לב כי אחרי שהקצתם לפרמטר – יש ללחוץ על המספר ולגרור בכדי להגדיר את טווח ההשפעה (ניתן לגרור למעלה להשפעה רגילה, ולמטה להשפעה הפוכה!).
מאסיב (Massive) – סיכום
אנו מאמינים כי בעזרת האופציות הבסיסיות שהדגמנו במהלך המדריך, תוכלו בקלות רבה להוציא סאונדים שעם כל סינת’ בסיסי אחר לא הייתם מצליחים להוציא, תבדקו אותנו!
יש לציין כי אופציות אלה הן רק קצה הקרחון בכל הקשור למה שהמאסיב מסוגל להציע. אנו ממליצים להשקיע זמן רב בללמוד את הסינת’ וללמוד את הפונקציות בעצמכם, יש לו המון מה להציע ולכן הוא כה פופולארי. תבלו!
לכל הפרטים והמידע על קורסי הסאונד במכללת BPM >