סינתזה (Synthesis) היא אחד מהתהליכים היצירתיים אשר לוקחים חלק בלתי נפרד ביצירה והפקת מוזיקה. הצורה בה סינתזה הוטמעה השתנתה לאורך השנים, אך כיום הוא לוקחת אלמנט מאוד בולט בעולם שבו רוב הז’אנרים המוזיקליים ישלבו אלמנטים אלקטרוניים. במהלך מאמר זה נלמד מהי סינתזה, ונבין את התשתיות בהקשר של סינת’יסייזרים.
בואו ללמוד על הקורס המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית ו-קורס סינתזה במכללת BPM
יחזקאל רז, מרצה במכללת BPM, מסביר על סינתזה בסדנה במכללה
מהי סינתזה?
משמעות המילה סינתזה היא שילוב, או יצירה. בהקשר המוזיקלי, מדובר בתהליך הפקה של הצליל אשר נשתמש בו ביצירה, או העיצוב שאותו צליל יעבור עד לשימוש בו. חשוב לציין – למרות הקרבה הברורה בין השניים, סינתזה כוללת שימוש בכל הצלילים על כל סוגיהם, ולא רק בסינת’יסייזר.
תהליך עיצוב הצליל טומן בחובו גם שימוש באפקטים ופלאג-אינים, שימוש בכלי נגינה מסוימים לטובת גוון, ועוד שימושים רבים!
פרמטרים בסינתזה – מה מאפיין צליל?
כל צליל אשר נמצא בטבע יהיה בעל מבנה מסוים, בין אם הוא מוזיקלי ובין אם לא. במובן המדעי של המילה, מדובר בשינויי לחץ אוויר אשר קורים באופן מחזורי (מעבר מלחץ מקסימלי למינימלי), מה שמביא למפגש עם מערכת השמע שלנו אשר מתרגמת זאת לצליל.
מספר הפעמים אשר המחזור הזה יתקיים נקראת תדר\תדירות (Frequency), והיא תקבע את גובה הצליל (Pitch).
ככל שעוצמת השינוי בלחץ האוויר תהיה גדולה יותר – כך נשמע את הצליל חזק יותר. מאפיין זה נקרא משרעת או אמפליטודה (Amplitude), ונמדדת בדציבלים (decibels/dB) – יש לציין שאומדן הדציבלים משתנה לפי האופן בו נשמע את המוזיקה, כלומר בעולם האמיתי יימדד ב-dB SPL, אך בתוכנת ההפקה והסאונד יימדד ב-dB VU, וכו’…
מאפייני הצליל בסינתזה:
עוצמת הסאונד
הבדלה בין צליל חזק לחלש. פרמטר העוצמה בד”כ ישתנה ע”י פרמטר הווליום (Volume) שכולנו מכירים.
משך הצליל
הבדלה בין צליל ארוך לקצר וכיצד משתנה לאורך זמן. מצד אחד צליל נמדד באורכו ע”פ שניות, אך המשך טומן בחובו תת-אלמנט נוסף. הרי שני צלילים יכולים להיות בדיוק באורך שנייה, אך יכול להיות כי אחד יתחיל בעוצמה מסוימת אשר דועכת לאורך אותה שנייה, והשני מתחיל בעוצמה מסוימת ויישאר בה לאורך כל השנייה. אלמנט זה יימדד ע”י מעטפת (Envelope). המעטפת תאפיין את צורת התנהגות הצליל לאורך המשך שלו, ואותה אפשר למדוד ע”י 4 פרמטרים בסיסיים :
התקפה (Attack) – משך הזמן מרגע יצירת הסאונד ועד להגעתו לעוצמתו המקסימלית.
דעיכה (Decay) – כמה זמן מרגע ההגעת לעוצמה המקסימלית ועד לדעיכה.
השהייה (Sustain) – באיזה עוצמה יישאר הצליל מרגע סיום הדעיכה ושחרור.
(Release) – כמה זמן לוקח לצליל לדעוך לגמרי מרגע סיום פעולת הנגינה על הצליל (לדוגמה שחרור קליד בסינת’יסייזר עם Sustain אשר מאפשר צליל אינסופי כל עוד הקליד נשאר לחוץ).
גובה הצליל
ההבדלה בין צליל גבוה לנמוך, לדוג’ : צליל אחד שמנגן בתו דו (C) וצליל אחד אשר מנגן בתו לה (A). כמו שאמרנו, אלמנט זה נקבע ע”פ תדירות מחזורי שינויי לחץ האוויר – התדירות. תדירות זו נמדדת בהרץ (Hertz\Hz) – מספר המחזורים בשנייה, או קילוהרץ (KHz), מספר אלפי פעמים שמחזור זה קורה בשנייה.
גוון הסאונד
פה מדובר באלמנט הכי קשה להגדרה, אך מאוד פשוט להבנה. הרי אפשר להניח כי רוב האנשים היו מבדילים בין נגינת גיטרה לנגינת פסנתר. מה שגורם להבדל בגוון בין צלילים מביא אותנו לנושא הבא.
מה מרכיב צליל ואיך ניצור אותו בסינת’יסייזר?
רוב הצלילים אשר נשמע מורכבים מ-2 חלקים – תדר בסיסי (Fundamental Frequency) ואוברטונים (Overtones/Harmonics) אשר ברוב המקרים יהיו נגזרים באופן ישיר מאותו תדר בסיסי בסדרה מסוימת אשר הופכת סאונד לבעל גוון מסוים. לדוג’ : לצליל מסוג שן מסור (עוד בהמשך) בגובה 100Hz, יהיו אוברטונים חלשים ממנו ב-200Hz, 300Hz והלאה עד אינסוף, כאשר באופן טבעי כל אוברטון יהיה חלש מקודמו.
הסינת’יסייזר הבסיסי יכלול מַתְנֵדים – או בשפה המקצועית אוסילטורים (Oscillators), החלק בסינת’יסייזר אשר מייצר את הסאונד המוזיקלי, וע”ב יתבצע תהליך הסינתזה.
האוסילטורים יגיעו ב-4 צורות בסיסיות ע”פ עקרונות יחסי התדר הבסיסי והאוברטונים שלו :
גל סינוס (Sine wave)
צליל אשר בלתי אפשרי לשמוע אותו כפי שהוא בטבע. הצליל חריג בכך שלו יש רק את ה-Fundamental ללא אוברטונים. ייתן סאונד מאוד נקי.
גל שן-מסור (Sawtooth Wave)
צורת גל מאוד עשירה אשר כוללת בתוכה את כלל האוברטונים כמו שהדגמנו מקודם. עקב הימצאות כלל האוברטונים שהם מכפלות של ה-Fundamental, נקבל סאונד מאוד עוצמתי ודומיננטי.
גל מרובע (Square Wave)
צורת גל עם סאונד אשר יהיה מוכר לרוב ממשחקי הנינטנדו הישנים, שנוצרו על מוזיקה שכוללת בעיקר את צורת גל זו. צורת גל זו תהיה מורכבת מה-Fundamental וכלל האוברטונים האי-זוגיים. לדוג’ צליל בגובה 100Hz יהיה עם אוברטונים ב-300Hz, 500Hz וכו’…
גל משולש (Triangle Wave)
צורת גל אשר מבחינת סאונד נשמעת כמו מה שבין גל סינוס לגל מרובע. בהרכבה דומה לגל המרובע, אך עקב עוצמתם החלשה יותר של האוברטונים, מתקבלת צורת גל שונה באופייה ובגוונה.
בואו ללמוד על הקורס המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית ו-קורס סינתזה במכללת BPM