אומנות כתיבת השירים עברה גלגולים רבים וזכתה לגישות מרובות ומגוונות מאז שמוזיקה הפכה לחלק מהתרבות שלנו. בין אם אתם נגנים, מלחינים, כותבי טקסטים, או פשוט חובבי מוזיקה שרוצים להתנסות, במאמר זה ניתן לכם מבוא לתהליך של כתיבת שיר.
איך כותבים שיר? לפני שמתחילים
כתיבת שיר יכולה להתחיל ממספר מגוון של כיוונים, ולמרות שריבוי האפשרויות נשמע כמשהו שהוא מאוד מאפשר ומעודד יצירתיות, לעיתים ריבוי האפשרויות יכול ליצור תקיעות מתוך השאלה של “איך כדאי?”. אם תשאלו אותנו, כל אחת מהדרכים האפשריות להתחיל שיר היא נכונה כל עוד היא מביאה אותנו לתוצאה הרצויה, ואין זאת הכרח שהתחלה בדרך מסוימת תעיד על איכותו של התוצר הסופי.
רוצים ללמוד כתיבה, הלחנה ופיתוח קול כדי לעלות על הבמה עם המוזיקה שלכם? לפרטים על המסלול המקיף לזמרים יוצרים במכללת BPM
התחילו לכתוב שיר מהמקום שנוח לכם
לכל אחד מאיתנו יש מוח ונפש ייחודיים, ובכך גם הנתיבים היצירתיים בהם. המון אמנים מעידים כי יצירתיות היא דבר חמקמק שרצוי לתפוס ברגע האמת, שלעיתים גם יגיע בסיטואציה שונה לחלוטין מהמצב האופטימלי לעבודה – אם זה בטיול בחו”ל, בערב בילוי עם משפחה או חברים, לפני השינה או מוקדם בבוקר.
אז פעם הבאה שתוקף אתכם רעיון יצירתי שמרגיש לכם שיכול להתפתח לשיר, בין אם מדובר בשורה שיכולה להתפתח לגוף טקסטואלי, מלודיה שיכולה להפוך לפזמון או בית, יצירה בתוכנה שלכם שמחכה שתיצקו לתוכה תוכן חדש – נסו לסגל לעצמכם הרגל לתפוס את הרגע היצירתי ברגע שמופיע דרך תיעוד כמה שיותר מיידי ומדויק.
איכות עדיפה על כמות? לא בהכרח
פרפקציוניזם הוא אחד מהמחסומים היצירתיים הנפוצים בתקופה המודרנית. אנחנו לרוב מגלים עניין מרובה במוזיקה עקב היחשפות לתוצרים באיכות מאוד גבוהה של אמנים או הרכבים מסוימים, ומגיעים לתהליך היצירתי עם הרצון לצאת עם תוצר שלא נופל מאותה איכות שגרמה לנו להתאהב בתחום.
לכן חשוב לזכור, גם לאמנים וההרכבים שאנחנו הכי אוהבים היו ברוב המקרים יצירות שפחות משקפות את אותה האיכות בתחילת דרכם המוזיקלית, וכאשר אנחנו, כותבי שירים מתחילים, ניגשים לתהליך היצירתי של כתיבת שיר, חשוב שנתמקד בצבירת ניסיון מעשי בתהליך היצירתי, ואחת הדרכים המומלצות לכך היא דרך התמקדות בכמות בתחילת הדרך.
איך לכתוב שיר? מתחילים
תהליך כתיבת השירים הוא במהותו הבאת רעיון מוזיקלי ראשוני, לצד ניסוי ותהייה מרובים לגבי הפיתוח שלו. קיימות דרכים רבות להתחיל לכתוב שיר, אז בחלק זה נתמקד בעקרונות שחשוב לזכור מרגע שיש לנו רעיון מוזיקלי ראשוני:
לכתוב שיר עם המוח היוצר והמוח העורך
המון כותבי שירים מתחילים (ואף מתקדמים) אשר מגיעים לפיתוח רעיון מוזיקלי לרוב יתקעו תוך כדי הדרך, ואף יזנחו את היצירה הבלתי גמורה באמצע התהליך. הסיבה לכך בהרבה מקרים קשורה לאיך שהמוח שלנו עובד, ויש לכך גם גיבוי מחקרי.
בלי להיכנס למדע שבכך, אפשר להגיד כי למוח בהקשר היצירתי יש 2 פעולות מרכזיות שלרוב נעשה איתו: יצירה – בעצם הוספת חומר גלם חדש (בין אם טקסט, מלודיה או כל דבר אחר), ועריכה – עיצוב של חומר הגלם הקיים והכנסתו לתוך היצירה הקיימת. כמובן שאין ביצוע אחת מהפעולות האלו סותרת את השנייה, ובהרבה מקרים תמצאו שיוצרים מוצאים דרכים לשלב בין שני אופני הפעולה הללו, אך למי שנוטה לאבד מומנטום יצירתי בתהליך – אנו ממליצים לנקוט בגישה של התמקדות בשלב היצירה בתור התחלה, כלומר לצבור כמה שיותר חומר גלם מכל הסוגים כדי שיהיה לנו “מה לעבוד איתו”, ולאחר מכן בשלב מתקדם יותר (ואולי אף לאחר כמה ימים) להתמקד יותר בעריכה, מחיקה, שינוי, עיצוב ועוד של החומר הקיים.
לכתוב שיר בסביבה נקייה משיפוט
דבר נוסף שמהווה מקל בגלגלים של לא מעט יוצרים הוא כפי שציינו קודם, הפרפקציוניזם. לעיתים הרצון שלנו להיות מצוינים וליצור פיסות מוזיקה שיתנו השראה לרבים יכולה לגרום לנו לנסות להשיג תוצרים שנשמעים בצורה מסוימת או מרגישים לנו בצורה מסוימת על מנת שנסכים לתת להם את התוקף היצירתי.
כותבי שירים מנוסים יגידו לכם כי המרחב היצירתי צריך להיות כמה שיותר נקי מהשיפוט שלכם. אם לחבר את זה לנקודה הקודמת, השיפוט שלכם הוא תפקידו של המוח העורך, ולצד זה יש נטייה להיות ביקורתי במיוחד כלפי העשייה שלנו, ולרוב הפעלה שלו בשלב מוקדם מדי של היצירה יפגע במומנטום היצירתי שלנו, שחשוב מאוד לשמר בשלב הראשוני של יצירה. לכן אנו ממליצים להמשיך ליצור וליצוק חומר גלם ליצירה שלכם, גם אם באותו רגע זה לא בהכרח מרגיש לכם הכי נכון – סביר להניח שאם תגיעו ליצירה עם “אוזניים נקיות” מספר ימים לאחר מכן, או אפילו כמה שעות, יהיה לכם קל הרבה יותר לקבל החלטות יצירתיות בסקאלה גדולה יותר שתאפשר לכם לשנות דברים שמפריעים לכם באופן מהותי ביצירה.