שלב הכניסה לאולפן והתחלת תהליך ההקלטה הוא שלב קריטי בהפיכתו של הנגן למוסיקאי-יוצר, ובהפיכתו של ההרכב בו הוא מנגן (אם הוא חלק מהרכב) להרכב עובד. הכניסה לאולפן הוא גולת הכותרת של תהליך ארוך שהתחיל מרגע שהנגן החליט שהוא לוקח את המוסיקה ברצינות. ניסיון באולפן אינו רק מקנה למוסיקאים את הידע באיך דברים עובדים מבחינה טכנית, אלא גם משנה את התפיסה לגבי המוסיקה אותם הם יוצרים באופן כללי. מוסיקאים מנוסים שעברו שעות הקלטה ועבודת אולפן כבר ידעו לגשת ליצירת המוסיקה בצורה אחרת.
אולפני הקלטות מסחריים:
בעבר, שלב האולפן וההקלטות היה הרבה מעבר לנקודת מפנה בחיים הקריאייטיביים של הנגן או ההרכב, הוא היווה התחייבות כבדת משקל, שלוותה בהחלטות קשות וויתורים כואבים מצד המוסיקאים. אם ההרכב או המוסיקאי עשו זאת באופן עצמאי, המחיר הגבוה של תהליך ההקלטות לכל שלביו ושעות העבודה וההשקעה הרבות גבו מחיר כבד. אם ההרכב או המוסיקאי מומנו ע”י מפיק, בדרך כלל השלב הזה כלל שינויים נרחבים בחומר, שהיוו התפשרויות קשות עבור הנגנים. כאשר שלב ההקלטה וההפקה אופיין במחירים כה גבוהים (הן כספית והן מבחינת היצירתיות), היה זה נקודה בה ההרכב או המוסיקאי מבינים את הצורך להיכנס לפן העסקי של המוסיקה, מקום שרק מעטים וטובים הצליחו להימנע ממנו או להצליח באמת מתוכו..
האולפן הביתי משנה את התמונה:
אבל התמונה העגומה הזאת השתנתה מקצה לקצה בשני העשורים האחרונים. אם בעבר שלב ההקלטה חייב את הנפשות הפועלות לשינוי תפיסתי, כיום, עם מהפכת האולפן הביתי, ניתן להתחיל עם ההקלטות וההפקות לפני שיש בכלל יצירה..
החל מתחילת אמצע שנות התשעים, כשמוסיקאים כמו טרנט רזנור (Nine Inch Nails) ואנטון ניוקום (Brain jonestown massacre) הוציאו אלבומים בקצב מסחרר היישר מתוך האולפן הביתי שלהם, ועד היום, כשיוצרים כמו Kutiman מבססים את המוסיקה שלהם על עבודת הקלטה והפקה נטו, עולם ההקלטות השתנה, ואיתו הפנים והכיוון של המוסיקה העכשווית בכלל. הרי ללא האפשרות לעשות מוסיקה בצורה עצמאית, לא היינו נמצאים כיום במרחב מוסיקלי של עשרות אלפי אומני אינדי שעושים את מה שהם רוצים לעשות, ומעשירים את עולמינו במוסיקה מקורית, חדשה, ללא מגע ידם של חברות התקליטים והמפיקים המשומנים.
כל מוסיקאי יכול כיום, עם השקעה נכונה וקצת ידע מקדים, להקים אולפן ביתי איכותי שאינו נופל ברמתו של התוצר הסופי מכל אולפן הקלטות ממוצע אחר.
איך להקים אולפן ביתי?
הקמת האולפן הביתי הינה אומנות בפני עצמה, המורכבת מכמה שלבים עיקריים חשובים, אשר בתוכם קיימות מגוון אפשרויות, כשכל בחירה תשנה ותעצב את הצורה בה התוצר הסופי יהיה. בקצרה, הקמת האולפן הביתי מורכבת מהשלבים הבאים:
- תכנון האולפן.
- בחירת מיכשור – מחשב, כרטיס קול, מוניטורים, מקלדת שליטה, מיקרופונים.
- אקוסטיקה של האולפן.
- בחירת תוכנות וחומרות מוסיקה.
- ציוד אולפן נלווה.
- ניסוי, תעייה, ורכישת ידע
המסלול המקיף ליצירה והפקה באולפן הביתי במכללת בי פי אם:
הקמתו של האולפן הביתי, מעבר להיותו צעד כלכלי משתלם למוסיקאי חובב הקלטות (ואפילו אפיק הכנסה אפשרי למקצוענים), היא פתיחת דלת לעולם ומלואו של חופש אומנותי ומעשי, ליצור, להקליט ולנגן את המוסיקה שזורמת למוסיקאי בעורקים ללא מגבלות.
המסלול המקיף ליצירה והפקה באולפן הביתי יעניק לכם את כל הכלים שאתם צריכים למען הגשמת החלום הזה – החל מהתמקצעות בתוכנות המוסיקה השונות, דרך הבנה נרחבת באקוסטיקה, ידע מפורט בציוד, וכלה בתכנון והקמה של האולפן הביתי.