הקלטת שירה באופן עצמאי היא כיום צורך בסיסי של כל זמר/ת, ודאי אם הם יוצרים שירים מקוריים. הבשורה הטובה היא שהיום מדובר במשימה נגישה מתמיד, ובמאמר זה ניתן לכם את הכוונה למה צריך כאשר נרצה להקליט שירה באופן עצמאי.
איך מקליטים שירה?
מעבר לדברים שחשוב לדעת ברמה הביצועית כאשר ניגש לבצע הקלטת שירה, המשימה תצריך מגוון פריטי ציוד שנצטרך שיהיו ברשותנו על מנת שנוכל לבצע את ההקלטה. מדובר בציוד שנצטרך להשקיע כסף על מנת לפתוח לעצמנו את האפשרות הזאת, אך לזמרים ומוזיקאים באופן כללי אשר אינם מעוניינים להיות תלויים באולפנים אחרים, ופוטנציאלית לשלם לא מעט כסף על שעות הקלטה באולפן, חשוב לבצע את ההשקעה הזאת, שתיתן המון חופש.
מעבר לכך שחשוב שתהיה לנו היכולת העצמאית להקליט שירה, מבין השאר כדי שנוכל ליצור בחופשיות סקיצות ואף ליצור הפקות ברמה מקצועית ללא תלות בגורמים חיצוניים, יצירת סט-אפ הקלטות בסיסי בבית שלנו תאפשר לנו לבצע הקלטות בסביבה שנוחה ומוכרת לנו, ובכך מאפשרת לנו חופש יצירתי שחשוב שיהיה לנו על מנת להצליח להשיג ביצועים ווקאליים סוחפים.
רוצים ללמוד איך להתחיל לעשות סאונד ולהפיק באולפן הביתי שלכם? לפרטים על מסלול אולפן ביתי במכללת BPM
מה צריך כדי להקליט שירה?
איזה ציוד נצטרך על מנת להקליט שירה? הנה כמה מהדברים הבסיסיים (וקצת מעבר) שיעזרו לנו לעשות זאת בצורה איכותית.
מיקרופון
פריט הציוד הראשון ברשימה הוא אולי המובן מאליו, אך חשוב שנכיר לא רק בצורך שיהיה לנו מיקרופון, אלא גם שנשים לב לאיכותו וטיבו. זמרים וזמרות רבים בתחילת דרכם בוחרים “לאלתר” דרכים להקליט עצמם, בין אם דרך הטלפון, מיקרופון רשת קטן שמצוי בבית, או כל התקן אחר שברשותם.
למרות שמדובר בפתרונות לגיטימיים לחלוטין ברמה הבסיסית להעברה של אודיו, אנו ממליצים במידה ואתם זמרים ששואפים ליצור תוצרים שנשמעים איכותיים ומקצועיים, שתשקיעו לפחות כמה מאות שקלים ברכישת מיקרופון אולפני שמתאים למשימה כמו הקלטת שירה. מיקרופון בסיסי שנחשב מעולה לעבודה כזו היא ה-Shure SM58, שנחשב למיקרופון זול אך איכותי להשגת תוצאות מקצועיות בהקלטת שירה (ודברים נוספים במידה ותרצו, כמו כלי נגינה). אנחנו ממליצים לקנות את המיקרופון לצד סטנד, שכן היציבות שמתאפשרת באמצעות סטנד ששומר על המיקרופון במקומו (במקום להחזיק אותו ביד) היא הכרחית להשגת תוצאות שנחשבות איכותיות.
כרטיס קול
עכשיו שיש לנו מיקרופון, וחיברנו אליו את כבל ה-XLR במטרה להקליט דרכו, ודאי שמתם לב שככל הנראה למחשב האישי שלכם אין חיבור XLR מהצד השני שיכול לקבל את המיקרופון. אז למרות שקיימים מיקרופונים מקצועיים שיכולים לאפשר לכם להתחבר למחשב דרך USB, ולמרות שגם מחשב סטנדרטי יגיע עם כרטיס קול מובנה בתוכו, אנו ממליצים להשקיע מעט בכרטיס קול אולפני איכותי.
כרטיס קול אולפני יכלול בתוכו ברוב המוחלט של המקרים קדם-מגבר (Pre-Amp) וממירים (A/D D/A Converters) אשר לא רק יאפשרו למחשב שלכם לקבל את המידע שנכנס מהמיקרופון ישירות אליו, אלא גם יעשו זאת בצורה שתאפשר לכם לקבל הקלטה באיכות גבוהה של השירה שלכם, ובכך תאפשר לכם להשיג סאונד מקצועי יותר.
תוכנת DAW
עם מיקרופון ביד וכרטיס קול שמחובר למחשב, השאלה הבאה שבטח עלתה לכם לראש זה “איפה במחשב אפשר להקליט?”. כדי להקליט באופן מסודר, בצורה שגם מאפשרת לנו הוספה של ערוצים נוספים כמו פלייבק והקלטות של כלי נגינה נוספים שאולי נרצה להוסיף כשכבות בהקלטה שלנו, חשוב שנשתמש בתוכנה מתאימה.
תוכנות DAW כמו אבלטון, קיובייס, או אפילו חלופות חינמיות אך מוגבלות יותר כמו Audacity, מאפשרות לנו לבצע הקלטות שירה תוך כדי התחשבות בפרמטרים מוזיקליים נוספים כמו קצב, איזון ווליום בין ערוצים שונים, עריכה מקצועית של האודיו שיאפשרו לנו לברור בצורה קלה בין טייקים, ועוד רבים וחשובים למעוניינים להגיע לתוצרים מוזיקלים מקצועיים.
טיפול אקוסטי / פופ-פילטר / כלים שונים לשיפור סאונד
אין זה סוד שרוב החדרים הביתיים בהם נרצה לבצע הקלטות באופן עצמאי לרוב לא יהיו הסביבה הכי מאוזנת לביצוע מיטבי של העבודה. לחדר הממוצע שאינו עבר טיפול אקוסטי לרוב יהיו תכונות אשר נחשבות בעייתיות בהקשר של הקלטת שירה איכותית, כמו הדהוד וחוסר איזון של תדרים.
אז כמובן שבאפשרותנו לבצע טיפול אקוסטי לחדר שלנו, אך מדובר במשימה שיכולה להגיע לאלפי ואף עשרות אלפי שקלים. אך חשוב להכיר גם באלטרנטיבות שניתן להשתמש בהן כדי לשפר את איכות ההקלטה שלנו, כמו לדוגמה פופ פילטר, התקן שניתן להרכיב בקלות על המיקרופון ועוזר בסינון תדרים נמוכים שלרוב דומיננטיים בעיצורים כמו “ב” ו”פ”, או כלוב אקוסטי למיקרופון, שניתן לחבר לסטנד המיקרופון שלנו ומספק מעטפת ספוגית שיכולה לעדן משמעותית את הסאונד המהדהד של החדר בו נקליט.