היפ-הופ הוא מבין הז’אנרים הבולטים ביותר כיום, ולא מזמן הוכרז כי עקף את הרוק במספר ההאזנות ברשתות הסטרימינג השונות. לז’אנר ההיפ-הופ יש המון גישות ונישות, אבל המאפיינים הכלליים יחסית לא משתנים יותר מדי. במאמר זה ניתן לכם כמה טיפים שחשוב לדעת כאשר אתם ניגשים לעשות מיקס להיפ-הופ.
רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM
Hip-Hop, פאנץ’ מול ריוורב
היפ-הופ הוא אחד הז’אנרים היותר מאופיינים במה שנקרא בעולם הסאונד וההפקה כ”יובש”. לא שחסר שימוש בהם, אבל אפקטי הריוורב והדיליי בהיפ-הופ לרוב לוקחים תפקיד צנוע ופחות שמיע בעולם ההיפ-הופ. זמני זנב קצרים, ווליומים נמוכים ואפקטים שמטרתם בעיקר לתת תחושת חדר: הם המפתח למיקס היפ-הופ שבועט כמו שצריך.
כמו שאתם בטח יודעים, ריוורב ודיליי נותנים תחושה מאוד כיפית, אך באותה מידה גורעים מהפאנץ’, אחת התכונות החשובות ביותר בז’אנר. לכן במיקס היפ-הופ נתמקד על שימוש בריוורב בשליחות קלות, זמני הדהוד (Decay Time / Reverberation) נמוכים (2 שניות ומטה ברוב המקרים), ונשים לב כי השימוש בהם לא גורע מהדחיפה של המיקס דרך הביט לדוגמה.
רוצים ללמוד עוד על שימוש בריוורב ודיליי? לחצו כאן להגעה למדריך שלנו לטכניקות הפקה עם ריוורב ודיליי
טייטנס (Tightness) במיקס היפ-הופ
מעבר לפאנץ’, חשוב לשמר בווקאלס של Hip-Hop על תחושת ה-In your face שיש להם, וחלק עיקרי מכך היא שימוש בריוורבים ודיליים בשליחה צנועה. מצד שני, מומלץ לנצל מרווחים ארוכים יותר בין הברות של הראפ בכדי לבצע שליחות קיצוניות אך רגעיות לריוורב ודיליי. פיתרון אחר למרווחים אלה יכול להימצא ב-Ad-libs (הקלטה של שכבת ווקאלס נוספת מעל הראפ כדי לחזק אותו).
תכונה נוספת שחשובה בהרבה מיקסים של היפ-הופ היא טייטנס: טווח דינאמי מצומצם יחסית, וישיבה יציבה על הגריד באלמנטים כמו ווקאלס, אשר שומרים גם כן על אווירת ה-In your face של האלמנטים במיקס.
קומפרסור במיקס היפ-הופ
אחת מהדרכים לשמור על כך היא שימוש בקומפרסיה דומיננטית על אלמנטים כמו ווקאלס שיכולים להיות מאוד דינמיים.
טכניקה מאוד יעילה לזה היא NY Compression, בה תוכלו להשתמש בצורה מקבילה (Parallel Compression) דרך שליחה עדינה עד בינונית של הסיגנל לערוץ עם קומפרסור בעל ערכים קיצוניים, או שימוש באינסרט של קומפרסור קצת יותר עדין, בשילוב פרמטר ה-Dry/Wet כשהוא על אזור ה-30%~50%.
עריכת ווקאלס להיפ-הופ
בהרבה מקרים, הווקאלס בהיפ-הופ יוחמאו מלהשאירם אותנטיים כפי שהם, בלי התערבות ייתרה מצידו של המפיק. אך כיום גם ענקי ההיפ-הופ הגדולים ביותר מחליטים להוסיף עניין להפקות שלהם, גם דרך עריכה אינטנסיבית ואפקטים נרחבים על הווקאלס. דוגמה מעולה לכך היא קנדריק לאמאר, שנדיר לשמוע אותו נשמע אותו דבר ביותר מטראק אחד.
טכניקות לעריכת ווקאלס בהיפ-הופ: Vocal Chops
דרך מעולה ליצור עניין בווקאלס היא דרך עריכות ומניפולציות אודיו. טכניקות פופולאריות בהיפ-הופ שניתן למצוא לדוגמה היא טכניקת ה-Stutter, שהיא טכניקת-בת של הווקאל צ’ופס (חיתוך ווקאלי). בכדי ליצור את האפקט, קחו תיבה או חלק ממנה לפני שהווקאלס נכנסים, והדביקו בה חלק קטן מהמילה הראשונה שהראפר הולך לומר. לאפקט מוגבר מומלץ לעשות זאת באופן ריתמי שיושב על הגריד, במקום להדביק באופן אקראי שלא בטוח כי ישתלב בצורה טובה עם שאר ההפקה ברקע.
דוגמה קלאסית לשימוש בטכניקה (בית שני, 1:44 והלאה)
Hip-Hop, טכניקה לעריכת ווקאלס: Pitch Shift
טיפ חשוב לתוספת גיוון בראפ. לפעמים הווקאלס בראפ יכולים להישמע מונוטוניים, ובמידה והאפקט אינו מכוון, מומלץ להכניס את מימד הפיץ’ לתמונה. שימושים אפשריים יכולים להיות טרנספוזיציה קלה של עד טון וחצי בחלקי-משפט בכדי שיקבלו שינוי גוון ואנרגיה מסוים, עד לתוספת שכבה מוכפלת של הווקאלס בטרנספוזיציה קיצונית בכדי להוסיף אפקט בעל-אופי.
שימו לב לתוספת השכבות בכניסת הווקאלס ולאורך השיר
מיקס להיפ-הופ, עריכת Low-end
אחד העקרונות המנחים בהפקה מוזיקלית היא כי מיקס טוב מתחיל בעיבוד טוב. הכוונה בעיבוד טוב ו”בריא” בהרבה מקרים היא כי החשיבה על בחירת הכלים והאלמנטים במיקס תתבצע תוך כדי לקיחה בחשבון של תדרים, כך שכל אלמנט יהיה בעל צבע ייחודי אשר בא לידי ביטוי בטווח תדרים ייחודי בו הוא בולט.
במקרה של היפ-הופ, הרבה מהאנרגיה בדומה להמון ז’אנרים קצביים ומבוססי ביטים, תלויה באזור הנמוך של טווח התדרים (Low-end). חשוב שתהיה לכם שליטה מלאה על האיזון בין הקיק והבאס, וביניהם לשאר המיקס בצורה שיחמיאו אחד לשני.
מיקס היפ-הופ, איזון קיק ובאס
בלואו-אנד הדבר בא לידי ביטוי בפרמטרים כמו בחירה נכונה של קיק אל מול הבאס. בהרבה מקרים הבאס והקיק יגיעו אותו מקום, שהוא קיק ה-808, או דרך הצמדה ידנית של קיק לבאס 808. כאשר זהו המקרה, חשוב לוודא כי הקיק והבאס לא מתחילים בדיוק באותו מקום (ניתן להזיז את הבאס כמה מילי-שניות לאחר הקיק) בכדי להימנע מעודף אינפורמציה שסביר להניח כי תגרום לקליפינג.
בנוסף, במידה ובחרתם להצמיד קיק לבאס באופן ידני, מומלץ לבחור קיק אשר לא מראש לא ייתנגש מדי עם הבאסים, או לחילופין לבצע הנחתה קלה עם EQ על הבאס באזור בו הקיק מנגן בכדי למנוע מיסוך.
למדריכי פלאג-אינים, סאונד והפקת ז’אנרים נוספים:
מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים
היפ-הופ וטראפ (Hip-Hop & Trap)
טיפים למיקס היפ-הופ