כבר כמה עשורים שהגיטרה היא הכלי השכיח ביותר במוזיקה הפופולרית. מגוון הגיטרות הוא עצום, סוגים שונים של גיטרות חשמליות שמיועדות לז’אנרים שונים, גיטרות קלאסיות, אקוסטיות, בס. לכל גיטרה אופי משלה. לפעמים נדמה שאנו עומדים לשבוע מהסאונד הזה, אך תמיד הגיטרה מצליחה להמציא עצמה מחדש ולהישאר הלב של רוב השירים.
הסאונד של הגיטרה:
מלבד אופיה ותכונותיה של הגיטרה שעוזרות לה להישאר שנים כה רבות בלב התעשיה צריך לתת קרדיט למהנדסי הסאונד והמפיקים אשר אינם משאירים את סאונד הגיטרה יבש כפי שהוא מוקלט אלא מעצבים ומעוותים אותו כך שנקבל צליל חדש ומרגש ולא בנאלי. נוסיף לזה את הטכנולוגיות החדשות שמתפתחות כל הזמן ומוסיפות אפקטים חדשים אנאלוגים ודיגיטלים לארסנל האפקטים של הגיטרה. השילוב בין הטכנולוגיות החדשות למהנדס סאונד יצירתי הוא שגורם לכך שסאונד הגיטרה יהיה בתנועה מתמדת כל השנים, לא סתם אפשר לדבר על הסאונד של שנות השיבעים או הגרנג’ של שנות התשעים, יש מוזיקאים שעיצבו את הסאונד הזה. כיום מגוון האפשרויות להפקה הוא חסר תקדים. מאז המהפיכה הדיגיטלית התווספו עשרות אפקטים חדשים לגיטרה ובנוסף כל חברת תוכנה שמכבדת את עצמה, מוציאה מדמה מגברים כך שכל גיטריסט יכול להפיק סאונד אולפני כבר בביתו, אך הדבר אינו פשוט אלא דורש ידע בכל שרשרת הפקה. משלב ההקלטה ועד לעיבוד הסאונד במחשב. ללא ידע זה הגיטרות יישמעו חובבניות וחסרות אנרגיה.
הקלטת גיטרה באולפן:
כמובן שיש הבדל בין הקלטת גיטרות שונות. צריך לזכור שהקלטה טובה מתחילה עם ציוד טוב, כל רכיב בשרשרת הסאונד חשוב וככל שיותר טוב כך צליל הגיטרה “ייצא יותר מהרמקולים”. מכל סוגי הגיטרות המורכבת ביותר להקלטה היא הגיטרה הקלאסית בשל אופיה החם והמלא הרמוניות. צליל הגיטרה הקלאסית הוא מלא ניואנסים, מרעידת המיתר ועד חריקת האצבעות בפריטה ובהחלפת אקורדים. כמו כן תהודת הגיטרה גורמת לעירבול התווים ולעושר ההרמוני.
בביצוע הקלטת גיטרה קלאסית חשוב שהחדר יהיה שקט ביותר, כיוון שאנו רוצים לתפוס את הניואנסים הדקים. טיפול אקוסטי נכון גם הוא קריטי כיוון שאנו רוצים למצוא איזון בין דעיכת הצליל לתהודת החדר. לא כדאי שהחדר יהיה יבש לגמרי כי אנו רוצים שהצליל ייפתח ויהדהד, אך עם זאת לא רצוי שהחדר יהדהד יותר מדי על מנת לא ליצור אפקטי פילטר לא רצויים. רצוי להקליט בחדר מרווח. ניתן לשחק עם חומרים אקוסטים ביתיים כמו שטיח, ווילונות, פרקט, ספה ושמיכה על מנת ליצור איזון אקוסטי טוב. כיוון שצליל גיטרה קלאסית כה עדין כמובן שנקליטו עם לפחות קונדנסר טוב אחד ורצוי יותר כיוון שכל זווית בה תציב את הקונדנסר תתן תוצאה שונה וערבוב כמה זוויות שונות יכול לתת תוצאה עשירה הרבה יותר/ כמובן שגם במרחקים שונים תתקבל תוצאה אחרת’ לדוגמא עירבול של קונדנסר הממוקם קרוב לפתח התהודה ושני קונדנסרים הפזורים בחדר ייתנו צליל עשיר ומלא חלל. ניתן למקם את המיקרופונים בצורות שונות ורבות וכל הצבה תתן גוון אחר. לפעמים הזזה של מיקרופון ב180 מעלות יכולה לשנות ז’אנר.
הקלטת גיטרה חשמלית:
ניתן להקליט גיטרה חשמלית בשני אופנים – האחד הוא הקלטת המגבר (אם ברשותך מגבר טוב) והשני הקלטת הגיטרה ישירות למחשב דרך כרטיס הקול ואם צריך גם DI.כמובן שעל מנת לקבל צליל חי ומלא יותר עדיף להקליט את המגבר. גם פה שינוי זוויות, מרחקים, שילובים בין קונדנסר לתפיסת חלל למיקרופון דינמי להקלטת המגבר.הקלטת המגבר מקדימה, מאחורה. מלמעלה הכל ייתן תוצאות שונות ובעלות ערך. ככל שברשותך יותר טייקים של הקלטות כך גם אפשרויות ההפקה בעיבוד השיר עולות. לדוגמא שימוש בשני טייקים שונים בשיר כשהם מכוונים אחד כנגד השני בתמונה הסטריאופונית ייפתח את החלל של השיר וייצור סטריאו יפהפה.
מיקומי המיקרופונים השונים וסוגי המיקרופונים השונים ייתנו ערוצים השונים בתכולת התדרים זה מזה שילוב של הקלטות שונות בתכולת התדרים ומיקומם אחד כנגד השני בתמונת הסטריאו יכול ליצור אפקטים פסיכואקוסטים מעניינים כמו תחושת מרחב ומיקום גיטרה משונה.
סאונד חדש לגיטרה:
כל נגן גיטרה יודע שנגינה על יבש או עם אפקטים מייצרת feel אחר לגמרי לכן אם אין ברשותך פדאלים איכותיים חיצוניים תוכל להשתמש במחשב על מנת להרטיב את הסאונד ולהקליט עם האפקטים שתרצה. פה נכנסת הטכנולוגיה לפעולה כמו שהזכרנו קודם כל חברה רצינית בתחום האודיו כבר הוציאה מעבד סאונד לגיטרות כך שבנוסף לדגם מגבר ומיקרופון יוקרתי שהתוכנה מסוגלת לדמות גם תוכל לבחור בשרשרת אפקטים שתרצה להקליט דרכה על מנת לייצר את ה feel הרצוי לשיר.
הקומפרסור הוא אפקט חשוב מאוד בהקלטת גיטרה שכן שלב ה sustain של צליל הגיטרה חשוב מאוד, בייחוד בז’אנרים כמו רוק ופופ. הקלטה עם קומפרסור טוב שמכוון בצורה מדויקת לתכונות השיר וקצבו יפיקו הקלטה איכותית ואנרגטית יותר.
בתור נגן גיטרה שהוא גם מפיק וסאונדמן תוכלו להתנסות בכל שלבי ההפקה על מנת ליצור סאונד ייחודי לכם. רעיונות מקוריים בהפקה הם הדרך לסאונד חדש. לדוגמא אם תקליטו למחשב דרך מדמה המגברים אקורד אך כל תו באקורד תקליט בנפרד תקבל סאונד שונה מאשר פריטת כל התווים ביחד.
כך גם אם תקליטו את הגיטרה ותרצה להוסיף דיסטורשן אך לפני הוספת הדיסטורשן תעשה reverse לערוץ הגיטרה (כלומר שיתנגן הפוף) תוסיף דיסטורשן, תעשה אקספורט ותהפוך את הערוץ עוד פעם גם תקבל תוצאה שונה מהוספת דיסטורשן רגילה. טריקים של הפקה וסאונד כמו שימוש בקומפרסורים בצורה קיצונית על מנת ליצור דיסטורשן, הקלטות לא שיגרתיות דרך אמצעים שונים ומשונים, הקלטת ההקלטה דרך רמקולים שונים (אפילו טרנזיסטור ישן) או הקלטת ההקלטה בטייפ ישן והחזרתה למחשב ייתנו לסאונד גוון שונה כל פעם וייצרו דיסטורשנים לא סטנדרטים אשר יבדילו את סאונד הגיטרה שלך.
הדרך למקוריות והמצאת הגיטרה מחדש בפעם המי יודע כמה היא שילוב של ידע, ניסיון ויצירתיות. בואו ללמוד הכל על הפקה במכללת BPM -לפגישה עם יועץ לימודים לחצו כאן