EQ (איקוולייזר), מדריך למתחילים

איקוולייזר הינו אחד מאבני היסוד בתחום ההפקה מוזיקלית ועיצוב הסאונד. שימוש נכון באיקוולייזר זו אומנות שנרכשת עם שנים של ניסיון מעשי, ויכולה לשפר מיקס במספר רמות. במאמר זה נסביר לכם במפורט מהו ה-EQ, ומה תפקידו בהפקה ובמיקס שלכם.

 

מעוניינים בלימודים מקצועיים בתחום הסאונד וההפקה? לחצו כאן לקבלת כל הפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM

 

מהו האיקוולייזר (EQ)?

ה-EQ הינו מעבד בעל פרמטרים שונים המשפיעים על טווח התדרים השמיע לאוזן האנושית (20 הרץ~20,000 הרץ). פרמטרים אלו מאפשרים לנו להגביר או להנחית תחומי תדרים בערוץ שנבחר ובכך להשפיע על אופי הסאונד שלו. עם השנים פותחו עשרות סוגים שונים של אקולייזר שמטרתם זהה אך יישומם שונה. בוודאי נתקלתם במהלך עבודתכם בסוגים שונים של אקולייזרים ושמתם לב שהם נשמעים שונה.

 

מה הופך EQ לבעל סאונד ייחודי?

כל חברה המייצרת איקוולייזר, בין אם חומרה או תוכנה, עושה זאת לפי תפיסת עולמה. בד”כ כאשר משתמשים באיקוולייזר לצורך חיתוך או הוספת תדרים, מעבר לשינוי שבוצע מתבצעים שינויים נוספים לתדרים של הסאונד. השינויים הנוספים, הם שקובעים את אופי וצבע האקולייזר וכל חברה פיתחה איזשהו אלגוריתם המבצע שינויים אלו.

 

למה הכוונה ב”שינויי סאונד”?

לדוגמה, אם בערוץ מסוים נרצה להגביר את התדר 300 הרץ, כל סוג איקוולייזר ייבצע את עבודת ההגברה בצורה שונה, ולהגברה זו תהיה השפעה על העושר ההרמוני של אותו ערוץ. מכאן גם נובע הביטוי איקוולייזר “מוזיקלי”, ומשמעותו איקוולייזר שגורם לחומר מוזיקלי העובר דרכו להישמע הרבה יותר “חי ונעים”.

 

סוגי EQ

בין האיקוולייזרים האגדיים שיוצרו במהלך השנים הם דגמים מפורסמים כמו Neve, Helios , Pultec, SSL ועוד. כשם שעם השנים יוצרו איקוולייזרים שונים בעלי סאונד ייחודי, כך עם השנים התפתחו סגנונות שימוש שונים באותם EQ-ים, אך את האיקוולייזרים ניתן לחלק ל-2 סוגים:

 

EQ גרפי

האיקוולייזרים הראשונים הציגו בנדים (Bands) שייצגו נקודות מפתח על כלל תחומי התדרים, כאשר היה ניתן להרים ולהנחית כל בנד ובכך להעשיר או להחסיר מאותו תחום באופן יחסית גס. הבעיה ב-EQ מסוג זה הייתה שלא היה ניתן לבחור את תחום התדרים המדויק שברצונך לערוך, וכאשר היה מדובר באיקוולייזר עם מספר מועט של בנדים, היה קשה לבצע עריכות מדויקות ופרטניות של הסאונד. בעיה זו העלתה צורך ב-EQים עם יותר ויותר בנדים, עד שכדי לקבל EQ שהוא מאפשר עבודה מדויקת יחסית, היה כבר צריך להשתמש במכשירים גדולי מימדים, שהיו מסורבלים במיוחד.

 

EQ פרמטרי

פלאג-אין השבוע - מכללת BPM

כדי לפתור את בעיית חוסר הגמישות של ה-EQ הגרפי, נוצר ה-EQ הפרמטרי. ב-EQ זה ברוב המקרים נמצא פחות בנדים מב-EQ הגרפי, אך כאן קיימת האפשרות לבחור את תחום התדרים בו כל בנד עובד. עם השנים התפתחה גם הפונקצייה של רוחב הבנד (Q), אשר איפשרה לצמצם או להרחיב את השפעת ה-EQ על התדרים הסמוכים לתדר הנבחר כדי להבדיל בין עריכות פרטניות לעריכות של תחומים גדולים.

הגמישות הזאת היא מה שהפכה את ה-EQ הפרמטרי לסגנון ה-EQ הפופולארי ביותר כיום.

 

שימושים אופנתיים ב-EQ

גם כאן כמו בכל אומנות יש אופנות. בשנות השמונים אהבו להוריד את כל הנמוכים מערוצים כמו הקיק, ואת הסנייר אהבו לעשות מאוד בהיר ע”י העשרת תדרים גבוהים. ואילו בזמנים מודרניים, אוהבים לעשות את הקיק מאוד “שמן” ומלא בסאבים (תדרים נמוכים בין ה-30 ל-80 הרץ בערך), ואת הסנייר קצת יותר עמום (דל בתדרים גבוהים). בשילוב האופנות של השימוש בריוורב ובקומפרסיה, אנו מקבלים את הסאונד הייחודי לתקופות שונות.

על מנת לשלוט באיקוולייזר, ישנם כמה כלים שבהם יש להשקיע, כדוגמת זוג מוניטורים אולפניים טוב, אקוסטיקה איכותית, אוזניים מאומנות ובעיקר ניסיון. עם השנים מפתחים ניסיון בשימוש באקולייזר ומכירים לעומק את תחומי התדרים השונים את השפעתם על עיצוב סאונד ואת תפקידם במיקס הכללי.

 

EQ, עקרונות מנחים לשימוש

אחד העקרונות המנחים בשימוש באיקוולייזר, שבעזרתו אפשר להגיע למיומנות גבוהה, הוא חלוקה לפי תחומי תדרים. הכוונה בחלוקה זו היא מציאת מקום מתאים לכל כלי במיקס מבחינת תכולת התדרים שלו, כך שעיקר בשרו לא ייפול על טווח תדרים ייחודי שלא חופף על כלים אחרים, כדי לא ליצור את אפקט המיסוך (Masking), שבד”כ יוצר עירפול במיקס וחוסר מובחנות של כל אלמנט אינידווידואלי.  מדובר בתהליך שעם הפקה חכמה ייעשה כבר בשלב בחירת הכלים לעיבוד!

תחום בעייתי לדוגמה הוא ה-Low Mid (בין התדרים 300 ל800 הרץ) שהוא תחום שאחראי לתחושת ה”חמימות” של הסאונד, אבל יכול גם לעייף את האוזן ולגרום למיקס להישמע עמוס ו”סתום”. הבעייתיות בתחום הנ”ל נוצרת כיוון שלהמון כלים יש מידע בתחום תדרים זה. המיומנות היא ליצור איזון בתחום זה בין הכלים השונים, תוך כדי הבנה של איזה מהכלים נרצה שייתפוס את רוב המקום באזור הזה.

 

סיכום

בכל מה שקשור ל-EQ, קשה לתת הכוונה כללית לגבי אופן השימוש והטיפול בערוצים מסוימים, כיוון שכל שיר דורש טיפול שונה. מה שחשוב הוא להכיר את אופי הסאונד של כל תחום תדרים, ולהבין את תפקידו ותרומתו לכל אלמנט בשיר ולצבע הכללי של המיקס.

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על קורסים ומסלולים במכללת BPM

 

למדריכים נוספים על אפקטים:

מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים

אפקטים ומעבדים בעולם הסאונד, מבוא

EQ (איקוולייזר), מדריך למתחילים

EQ (איקוולייזר), טכניקות הפקה

ריוורב (Reverb)

דיליי (Delay)

ריוורב ודיליי, טכניקות הפקה

סאונד ומיקס ריוורב (Reverb)

קומפרסור (Compressor)

העשרה הרמונית