הבאס מאז ומעולם היווה את אחד המרכיבים החשובים בעולם המוזיקה, ובעיני רבים הוא המרכיב החשוב ביותר. סגנונות מוזיקליים שלמים קמו בזכות באס ליין שמאפיין אותם. אין ספור שירים וטראקים הפכו ללהיטים רק בזכות באס ליין שגרם לאנשים לזוז. כל יוצר יודע שאם הוא שיחק אותה וכתב באס ליין מרטיט רוב הסיכויים שהקטע יהיה מוצלח. הכנו בשבילכם חמישה טיפים שיעזרו לכם להבין את תפקידו של הבאס ליין בקטע וישפרו את יכולת כתיבת תפקידי הבאס שלכם.
1. תפקידו המוזיקלי של הבאס:
הבאס הוא הבסיס של המוזיקה – כלומר כל ההרמוניה של הקטע נבנית סביבו, גם המלודיה או הזמר יתייחסו לבאס ליין מבחינה קצבית ומבחינה מלודית. מבחינה מוזיקלית, אם כתבתם באס ליין כתבו את יתר התפקידים ביחס אליו, נסו לבנות הרמוניה שמתייחסת לבאס.
הבאס יכול להיות השורש של האקורד שעליו נבנית ההרמוניה או היפוך כלשהו, למשל ארפיג’יאטור שמייצג אקורד כלשהו. אם בחרתם סולם או קבוצת תווים שהם התכולה ההרמונית של הקטע, כתבו את תפקידו של הבאס ללא תווים מיותרים שאינם קשורים לסולם אלא אם כן יש להם תפקיד הרמוני ידוע. במוזיקה שני התפקידים החשובים ביותר, שבהם וביניהם מבחינה אוזנו של השומע הם הבאס והסופרן, לכן השתדלו לכתוב את שני התפקידים האלה אחד ביחס לשני ואז מלאו את יתר התפקידים כך שישלימו את החסר מבחינה הרמונית.
2. המשקל והחלוקה הריתמית של הבאס:
אורך תפקיד הבאס שחוזר על עצמו בלופ (כל רבע,חצי,תיבה ,שתי תיבות) קריטי לקביעת תחושת הגרוב הרצויה. באופן כללי, ככל שאורך תפקיד הבאס קצר המוזיקה נעשית מהפנטת וככל שהאורך גדל התחושה (Feel) משתנה. גם לתבנית הריתמית של הבאס תפקיד חשוב, כלומר למיקום התווים בתיבה. דרך טובה להתחיל לכתוב תפקיד באסהיא לסמן לופ באורך כלשהו (רבע ,חצי ,תיבה), לכתוב באס ליין לאורך זה ואז לשכפל את הלופ, לשנות בהתאם את תווי הבאס ליין אך להשאירם באותו מיקום, וכך נשיג גם ריתמיות והפנוט וגם התפתחות מוזיקלית. דרך קומפוזיטורית נוספת היא לבנות באס ליין בדרך שאלה/תשובה. על ידי חלוקת הלופ לשניים בחלק הראשון, רשימת תפקיד באס, ובחלק השני לרשום תפקיד באס אחר באופן שישמע כאילו הוא עונה לתפקיד הראשון. בטכניקה זו משתמשים בהמון סגנונות והאוזן שלנו אוהבת לשמוע משחקים כאלה.
3. הטעמה:
למיקום התווים בתיבה תפקיד חשוב בהדגשת הריתמיות של הקצב, לדוגמה אם נמקם תו באס על הביט הראשון של התיבה בעצם נגרום להדגשת תו זה וניצור פולס ריתמי. אם לא נמקם שום תו על ביט בתיבה, אלא כל התווים יהיו לדוגמה ב-offbeat, אז לא נקבל הדגשה על איזשהו ביט וההרגשה תהיה שונה לחלוטין. התחושה תהיה שהמוזיקה זזה יותר מהר ויותר קדימה. להטעמה והדגשה של נקודות מסוימות בביט תפקיד חשוב ביצירת הגרוב, ה-feel ובהגדרת הסגנון המוזיקלי איתו אנחנו מתעסקים.
4. לופ:
נפרט על טכניקת הלופ (Loop) – בטכניקה זו נפיק באס ליין ב-2 שכבות זהות בלופ. השכבה הראשונה תהיה בעלת אורך תו קבוע ואילו השכבה השנייה, שזהה מבחינה ריתמית וטונלית, בעלת אורך תו שונה/קצר יותר. בטכניקה זו נקנה דינמיקה וגרוב לתפקיד הבס ליין בלופ.
5. משחקי סאונד:
ניתן להשיג גרוב ופאנק אם נכתוב שני תפקידי באס שמתמזגים היטב אחד עם השני וניתן לכל תפקיד סאונד אחר, למשל אם כל תפקיד ינוגן בסינטי אחר. דוגמה נוספת תהיה להשתמש בטכניקה של כתיבת באס ליין בעזרת שאלה/תשובה ואת השאלה נשאל עם סאונד מסוים ואת התשובה נענה עם סאונד אחר. כמו כן, מודולציה של הפילטר על ה- velocity של התווים (בכתיבה במידי) היא אפקט ידוע ביצרת גרוב ודינמיקה.
בואו להביא את הטכניקה שלכם לרמה הגבוהה ביותר – לפגישה חינם עם יועץ לימודים לחצו כאן