הדיליי (Delay) הוא אחד מהאפקטים הבסיסיים והחשובים בעולם המוזיקה, הסאונד וההפקה. במדריך נסביר מהו הדיליי, כיצד הוא עובד ומה השימושים שלו בהפקה.
רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית במכללת BPM
מה זה דיליי (Delay)?
הדיליי הינו אפקט אשר מבצע החזרים של הסאונד שעובר דרכו בתזמון מסוים ולמשך זמן מסוים, לעיתים עם אפקטים נלווים. השימוש באפקט הדיליי יכול להיות אומנותי, שכן הוא יוצא סאונד שמתואר כחללי וחלומי, אך מצד שני יכול להיות בעל שימוש דומה לריוורב, מפני שההחזרים יכולים ליצור תחושת חלל בדומה לו.
חשוב לציין שהמון אפקטים בעולם הסאונד וההפקה, כדוגמת הקורוס (Chorus) והפייזר (Phaser) מבוססים על אותה טכנולוגיה של החזרים, רק בתזמונים שונים אשר יוצרים אפקטים שונים בסאונד ובמטרה.
סוגי דיליי
עם הזמן פותחו סוגי דיליי שונים אשר מאפשרים שליטה על כל מיני פרמטרים, אשר חשוב להכיר אותם על סוגם השונים. חלקם ייתארו מכשירי דיליי אשר מאפשרים פונקציות מסוימות, וחלקם שימושים ספציפיים בדיליים מסוגים אלה.
דיליי טייפ (Tape Delay)
מכשיר הדיליי הראשון שהיה בשימוש פופולארי, והיה מבוסס על מכונת טייפ הסלילים איתה הקליטו בחלקה הגדול של המאה ה-20. כיום הביטוי טייפ דיליי בא לתאר את הסאונד המאוד אופייני של הדיליי אז, שנתן גוון מסוים לסאונד שעבר דרכו, והיום ניתן לשחזר דרך דימויים וסימולציות של הדיליי הדיגיטלי.
דיליי אנלוגי (Analog Delay)
הדיליי האנלוגי היה אחד המכשירים ממשיכי דרכם של דיליי הטייפ, וגם שמו כיום בא לתאר את הגוון המסוים שהיה לו, כפי שניתן לשמוע דרך הדמיות של דיליי דיגיטלי. אחד המאפיינים הבולטים של הדיליי האנלוגי היה משחקי גובה הצליל של ההחזרים, שנוצרו כאשר בוצע שינוי לפרמטר ה-Delay Time תוך כדי שמתנגנים החזרים.
דוגמה לשימוש בדיליי אנלוגי עם משחקי פיץ’ (2:06)
דיליי דיגיטלי (Digital Delay)
הדיליי הדיגיטלי הוא מכשיר הדיליי הפופולארי ביותר כיום. אם עד פיתוח הדיליי הדיגיטלי הייתה קיימת בעיה שההחזרים לא היו מספיק נאמנים למקור, הרי שהדיליי הדיגיטלי שיש בידינו היום יכול לבצע החזרים מדויקים להפליא של המידע שעובר דרכו.
עובדה משעשעת על כך היא שכאשר הצליחו ליצור את הדיליי עם ההחזרים המושלמים, הבינו כי הוא לא נשמע מזהיר כפי שציפו, ומיד לאחר מכן פיתחו אפשרות של דימוי התכונות של הדיליים הישנים אשר מבצעים שינויי גוון להחזרים, וכיום כמעט בכל יחידה או פלאג-אין דיליי תוכלו למצוא פריסטים וסימולציות של דיליים ישנים.
דיליי מונופוני (Mono Delay)
הדיליי המונופוני הינו הדיליי הבסיסי ביותר. לרוב הוא יאפשר שליטה על תזמון ההחזרים (Delay Time) ומשך הזנב \ כמות ההחזרים (Feedback). הדיליי הזה שלט בעולם הדיליי במשך שנים רבות.
דוגמה לשימוש בדיליי מונופוני על השירה (מתחיל ב-0:31)
סלאפ דיליי (Slap Delay)
הסלאפ \ סלאפבאק (Slapback) דיליי היא טכניקת שימוש בדיליי, בד”כ מונופוני, ובאה לתאר דיליי שהתזמון שלו מהיר מאוד והזנב שלו יחסית קצר. הסלאפ דיליי הינו אחד מהשימושים הראשונים והפופולאריים ביותר באפקט, ובמידה מסוימת הגדיר את סאונד השירה של רוקנרול בשנות ה-50, והיום מדובר באחת הטכניקות הראשונות שפונים אליה כאשר מנסים לשחזר סאונד כזה בהפקות, אפילו במודרניות שבהן.
דוגמה מודרנית לשימוש בסלאפ דיליי על השירה
דיליי סטריאופוני (Stereo Delay)
הדיליי הסטריאופוני, בנוסף לפרמטרים של הדיליי המונופוני, מאפשר פיצול של הדיליי לשני דיליים שונים אשר יהיו מצודדים שמאלה וימינה, עם האפשרות לשלוט באופן עצמאי בתזמון של כל אחד מהם. ניתן להשיג את אותו אפקט ע”י שימוש בשני דיליים שונים על אותו סיגנל, כאשר כל דיליי מצודד לכיוון אחר.
הדבר מאפשר תחושה של דיליי רחב מצד אחד, ומצד שני גם יכול ליצור אפקט אומנותי מאוד.
דוגמה לשימוש בדיליי סטריאופוני על השירה (2:45)
דיליי עם פילטר (Filter Delay)
גם כאן מדובר בדיליי רגיל, אשר נוספה לו האפשרות לשימוש באיקוולייזר (EQ) פנימי כדי שההחזרים יעברו אפקט של פילטר. ככל שההחזרים מתמשכים, ככה אפקט הפילטר נהיה יותר קיצוני.
דוגמה לדיליי עם פילטר על השירה (2:39)
דיליי פינג פונג (Ping Pong Delay)
תת-קטגוריה של דיליי סטריאפוני, מדובר בדיליי אשר החזריו מצודדים, אך בצורה שיוצרת אפקט פינג פונג דרך מרווח זמן שווה בין ההחזרים.
דוגמה לדיליי פינג פונג על השירה (0:44)
דיליי, שיטות עבודה מומלצות
השימוש בדיליי בהפקה הוא בהרבה מאוד מקרים אומנותי, ויימצא בעיקר כדי למלא “חורים” או פרקי זמן בהפקה אשר לא מתרחש בהם הרבה.
אך מצד שני, השימוש בדיליי הרבה פעמים יבוא לדמות תחושת חלל בדומה לריוורב, כפי שציינו. הריוורב נחשב אפקט מאוד אגרסיבי מבחינת המקום שהוא תופס במיקס, ולכן מדי פעם דיליי מהיר וחלש יחסית יכול להישמע או להרגיש לאוזן שלנו כמו ריוורב קצר, ובכך יכול מצד אחד ליצור את אותה תחושת חלל שאנו מחפשים, יחד עם שימור מקום מקסימלי במיקס.
באופן כללי, ברוב המקרים נעדיף להשתמש בדיליי בשליחה ולא באינסרט, במיוחד כאשר מדובר בדיליים ארוכים, שכן חוסר פיקוח על ה-Dry/Wet עלול ליצור אפקט שלרוב אינו יהיה רצוי שמקור שיותר חלש מההחזרים שלו.
סינכרון דיליי לטמפו פרויקט (Tempo Sync)
אחד הדברים החשובים בעריכת פרמטר ה-Delay Time, הוא סנכרון התזמון לטמפו של ההפקה שלכם. אומנם הדבר אינו מחייב במידה והאפקט המתקבל הוא רצוי, אך בהרבה מקרים דיליי שמסונכרן ל-BPM הפרויקט שלכם ייחזק את הריתמיקה של השיר וישתלב בו בצורה הרבה יותר הגיונית.
ברוב יחידות הדיליי שתמצאו כיום תהיה אפשרות של סנכרון ל-BPM הפרויקט, ועריכת תזמון הדיליי תהיה ע”פ ערכים ריתמיים (רבע, שמינית, טריולות, מנוקד וכו’…).
Delay, סיכום
הדיליי הוא אפקט מעולה למשחק עם תחושת המרחב והמימדיות של ההפקות שלכם, ונראה כי ככל שהזמן עובר המפיקים והאמנים השונים ממציאים מחדש את השימוש בו. בהחלט מדובר באפקט שמומלץ להתנסות בו ולהבין את צורת העבודה איתו. בהצלחה!
חולמים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים המלאים על מסלול BSP המקיף להפקה מוזיקלית לחצו כאן
למדריכים נוספים על אפקטים:
מיקס ומאסטרינג, מאגר מדריכים וטיפים
אפקטים ומעבדים בעולם הסאונד, מבוא
EQ (איקוולייזר), מדריך למתחילים
דיליי (Delay)