קיובייס 9, Cubase 9 – סקירה ראשונית של מכללת BPM

כמדי שנה בערך בתקופה הזו אנחנו זוכים לראות גרסה חדשה של התוכנה שהשטלתה על תחום ההקלטה וההפקה המקצועיים – קיובייס 9 (Cubase9) שוחררה באופן רשמי ב-12.7.16. התוכנה מציעה שיפורים משמעותיים לפונקציונליות ותיקה וגם פיצ’רים חדשים לחלוטין, מכאלה שייעשו לכם חיים קלים יותר בזמן הקלטה, עריכה, או הפקה, ועד כאלה שייתנו לכם להתפרע בעיצוב סאונד הרפתקני ומגוון אפשרויות למיקסים גמישים יותר, ועוד – אז אם אתם מעוניים להישאר מעודכנים, במידה ותרצו להכיר את התוכנה לעומק, מכללת BPM הינה מרכז הסמכה מטעם סטיינברג העולמית, אתם מוזמנים לקרוא על קורס קיובייס במכללה.

אז מה חדש בקיובייס 9?

Zones

העם דורש ניהול יעיל של תצוגות, וסטיינברג נענים. בגרסה החדשה נכנס פאנל תחתון על המסך הראשי שיכול להציג מגוון דברים שונים – תצוגת המיקסר שמציעה גישה זריזה לפיידרים ופאנורמה, אפקטים ושליחות בלשונית אחת, ‘עורך פעיל’ שמשתנה בין תצוגת ה-Key Editor ל-Sample Editor בהתאם לערוץ הנבחר בפרויקט, Chord Pads שהצטרפו כבר בגרסה 8, או את לוח הבקרה של הסמפלר החדש שיצא בגרסה הזו(עוד עליו בהמשך). שום דבר לא הולך לאיבוד כאן, כי גם דברים כמו ה-Inspector של עורך המידי/דגימה חולקים קרקע עם זה של הערוצים בחלון הפרויקט המרכזי וניתן לגשת אליהם באמצעות בחירת הלשונית המתאימה. את ה-Transport Panel שעד היום היה במצב צף או נסתר ניתן כעת להושיב בתחתית המסך באופן קבוע שגם מתחשב במשתמשים עם תצוגת מסך אחת וגם מאפשר ריכוז ממוקד יותר.

1Zones

Sampler

ה-Sampler החדש הוא כלי וירטואלי חדש שמשלב סוג חדש של ערוץ שמלווה את קיובייס 9 והוא בעצמו מגיע עם חבילת דגימות עשירה בשם Caleidoscope. הוא מציע אפשרויות של עיצוב זמינות וזריזות, ומצב מונופוני עם גלייד שייתן לכם לייצר כלי נגינה מדגימה אחת בקליק. כל הפרמטרים שהיינו מצפים למצוא בכלי מהסוג הזה קיימים עבורנו כמו מעטפת פילטר, פיץ’, ווליום, בשילוב אפשרויות כמו נגינה בלופ במצבים מגוונים, רוורס, וורפ, והדובדבן שבקצפת – כשסיימתם לעצב את הסאונד הזה תוכלו בכפתור אחד לזרוק אותו לתוך פד ב-Groove Agent המוכר והטוב ולהמשיך לעבוד.


2Sampler

Frequency

קיובייס 9 מביאה איתה פלאגין חדש ועוצמתי שמעניק ליכולות האיקיו המובנות שלה מימד שטרם הכרתם. מעבר ל-8 תחומים שונים שניתנים לשינוי צורה מתוך מגוון אופציות, פונקציונליות הMid/Side מאפשרת לפצל כל בנד כך שישפיע רק על תוכן הנמצא במרכז השדה הסטריאופוני או רק בצדדים שלו, או בכל אחד באופן שונה. בנוסף, זכוכית מגדלת בצורת כפתור ה-Autolisten נותנת לכם להקשיב בבידוד רק לתחום בו אתם נוגעים באותו הרגע, צורך עבודה


3Frequency

MixConsole

המיקסר העוצמתי של קיובייס קיבל כמה מתנות מאוד חשובות. כעת ניתן לבצע Undo/Redo על פעולות שקשורות בפיידרים, פאנורמה, אינסרטים, סנדים, כל ה-Strip, וגם טעינה של פלאגינים צד שלישי, וכל זאת באופן עצמאי לחלוטין מהיסטוריית ה-Undo/Redo של הפרוייקט. זה אומר שגם אם יש לכם בעיות קשב וריכוז קשות שגורמות לכם להזיז/לחתוך/לקצר או לגעת בתוכן בחלון הפרויקט תוך כדי שאתם ממקססים, עדיין תוכלו לגשת לפעולות האלה בנפרד מדברים שקורים על המיקסר. אחד היתרונות המשמעותיים כאן הוא לשונית ה-History העצמאית שמציעה לכם מבט אחורה בזמן, כמה פעולות שתבחרו לבטל או להחיל בבת אחת, כדי להשוות בין שתי סצנות מיקס שונות לחלוטין באותו הפרוייקט.

4MixConsole1

אחסון בענן ועבודה משותפת

לאחר שיצאו עם מנוע ה-VST Connect בגרסה 7 ועם VST Transit בגרסה 8.5, סטיינברג ממשיכה לשפר את הממשקים האלה. תהליך השיתוף ב-VST Connect התקשר משמעותית, שכן היום אין צורך להפיק קוד בדוא”ל, אלא אפשר להתחבר עם חשבון ה-My Steinberg שלכם, ומיד לבחור מישהו מרשימת החברים להתחבר אליו ולהתחיל לעבוד. גם ב-VST Transit, ששינה ועוד ישנה את הדרך בה אנחנו מעבירים פרויקטים לעצמנו בין תחנות עבודה או בעבודה משותפת אחד עם השני – נראה שיפורים מתבקשים כמו תמיכה בפלאגינים צד שלישי.


5CloudCollab

Plug-in Sentinel

עם המעבר הסופי אל גרסת ה-64 בלבד ונטישת פתרון ה-VST Bridge, נדרש כלי שיגיע לנהל את כל העימותים מול פלאגינים ישנים, בין אם לרכז את אלה שדורשים עדכונים, וכן גם לשים בצד ולמנות ברשימה את אלה שלולא ה-Sentinel היו מונעים מהתוכנה לעלות ודורשים מכם להשקיע המון זמן בבידוד ואיתור הקובץ הבעייתי. תחשבו עליו כמו הרובוט ששומר עליכם מפני צרות מהעבר.

Audio-Ins

אחד היתרונות שהיו בסינתיסייזרים אנלוגיים היו האופציה להזרים דרכם סיגנאל אודיו ולהקליט אותו לאחר שעבר דרך הפילטר של הסינת’, מה שהיה נותן לו אופי מיוחד ואפשרויות נהדרות לעיצוב הצליל. עם שיפור פורץ דרך של פונקציונליות ותיקה, כעת ניתן לחווט כל שליחה או יציאה של אודיו מהפרויקט שתרוץ דרך Retrologue 2. הסיגנאל מופיע במיקסר הפנימי של הכלי ויכול לרוץ בשילוב עם האוסילטורים שלו או לבד. תחשבו על סאונד שעובר דרך הפילטר האהוב והאפקטים בשילוב הסיקוונסר החדש הנהדר, עם 4 LFOים ו-3 מעטפות, האפשרויות בלתי נגמרות.


7AudioIns

Production Grooves

כרגיל וכמצופה מקיובייס, גרסה 9 כוללת תוספת חדשה לחבילת התוכן הענקית שהתוכנה הציעה עד היום, וזו מתמקדת בסאונדים ל-Groove Agent/SE בשם Production Grooves שכוללת 400 לופים חדשים של תופים לכל סגנון עכשווי. לא משנה מה הכיוון המוסיקלי שלכם – כשאתם פותחים פרויקט חדש, תוכלו למצוא לו מרקם קצבי מתוך החבילה הזו.


8ProdGrooves

Multiple Marker Tracks

אחד השיפורים המשמעותיים בצד הניהולי של עבודה על פרויקטים גדולים – כעת ניתן לייצר עד 10 ערוצי Marker עצמאיים לחלוטין, ובכל עת לקבוע מי מהם המאסטר (שקיצורי הדרך יעבדו מולו). המשמעות היא שתוכלו לסמן ליד או מעל כל ערוץ או קבוצה דברים כמו דגשים להקלטה, תיקונים נדרשים בעריכה, או כל תזכורת אחרת בנקודת זמן כלשהי בפרויקט. גם בתור פתרון ניווט בזמן העבודה,יעיל מאוד לחלק את ציר הזמן לכמה רזולוציות שונות כדי לקפוץ בין נקודות בקלות. עוד תוספת חשובה שהגניבו כאן היא האופציה לייצא כמה Cycle Markers בבת אחת, וכאן מובטחות להיחסך דקות ארוכות של עבודה והמתנה.

9Markers

פלאגינים

בנוסף לפלאגין האיקוולייזר הנהדר שהזכרנו בסעיף 3, גם ה-Maximizer המובנה של קיובייס קיבל עדכון משמעותי, וכעת כפתורי ה-Recover וה-Release יעזרו לכם להגיע לעוצמות RMS גבוהות יותר באופן צלול וללא אפקט ה’פמפום’ שחושף מיד עיבוד צליל זול ולא מקצועי. כמובן שסטיינברג התחשבו במי שכבר השתמש בגרסה הקודמת של האפקט הזה בפרוייקטים, ולכן האפקט מציע גם מצב -Classic שיעבוד באופן חלק עם אותם פרמטרים שהיו. בנוסף על כך, הם הוסיפו כפתור Mix שייתן לכם לעשות עיבוד מקבילי בקלי קלות, מבלי לפתוח שליחות או ערוצים נוספים. כדי לייצר אחידות לאור מתיחת הפנים הזו, שאר המכשירים בקטגוריית הדינמיקה הותאמו גם הם ל-GUI החדש. ה-AutoPan של קיובייס קיבל התייחסות מיוחדת בגרסה הזו, שכן כעת ניתן לייצר לו גרף מודולרי לחלוטין, ולהשפיע על פרמטרים שעד כה לא היו זמינים כמו מכפלות מהירות שונות, הזזת מופע האפקט (ה-Phase), והחלקה של צורת הגל הנוכחית.


10Plugins

 

הוידאו הרשמי מאת Steinberg:

לא זוכרים מה התחדש בגרסה הקודמת? צפו בסקירה של ארז גורן על קיובייס 8.5:

רוצים ללמוד לעבוד על התוכנות העדכניות ביותר בשוק? הרשמו לקורס קיובייס במכללת BPM!