BITWIG נוצרה על ידי קבוצה של מתכנתים מברלין בעלי ניסיון ענקי ביצירה ובהופעות עם גישה דינאמית השמה דגש על קלות, מהירות וטכנולוגיה ידידותית וחדשנית, ובשנים האחרונות הפכה לאחת מתוכנות ה-DAW המוצלחות והמוכרות בשוק. במאמר זה נסקור את התוכנה ונבין מה הייחוד שהיא מביאה איתה.
Bitwig, מה עושה התוכנה?
כפי שציינו, ביטוויג סטודיו היא תוכנת DAW (ר”ת Digital Audio Workstation), בדומה לתוכנות כמו Ableton Live או קיובייס, ומהווה פלטפורמה ליצירה, הקלטה, עריכה ועיבוד של אודיו ומוזיקה מכל הסוגים. ביטוויג מאפשרת למעשה לבצע את תהליך ההפקה המוזיקלי השלם בתוכה, דרך ממשקים שונים הקיימים בתוכה ומאפשרים לנו לקחת רעיונות מוזיקליים / אודיו גולמיים, להכניס אותם לתוכנה דרך הקלטות או שימוש בכלי MIDI, ולבצע את התהליך השלם על מנת שנקבל בסופו של דבר תוצר מוכן להאזנה – בין אם מדובר בשיר, טראק, אלבום, פודקאסט, פס-קול לסרט / סדרה / משחק וידאו.
מה הייחוד של ביטוויג כתוכנה?
קיימות תוכנות DAW לא מעטות בשוק, וכל אחת מהן לרוב תביא זווית ייחודית משלה בהקשר של ה-Workflow, זרימת העבודה בהתאם לעיצוב הממשק והפיצ’רים עליהם החליטו היצרנים לשים דגש כחלק מתהליך העבודה איתה. ביטוויג, כיאה לתוכנה שנוצרה ע”י יוצאי חברת אבלטון, שמה בדומה לה דגש על אינטואיטיביות, זרימת עבודה מהירה, ומודולאריות שמאפשרת שליטה בהמון היבטים של הסאונדים איתם נעבוד בתוכנה, בביטוויג אולי יותר מכל תוכנה אחרת.
עיקרון זה בא לידי ביטוי בממשק ובכלים המובנים בתוכנה, שמצד אחד כוללים את הכלים הבסיסיים שישמשו אותנו בסביבת ה-DAW לביצוע העבודות הראשוניות והמרכזיות כמו הקלטה ועריכה, ומצד שני כוללת המון כלים שמאפשרים מיפוי, מניפולציה, עריכה ועוד תהליכי סאונד רבים בתוך סביבת התוכנה. בביטוויג סטודיו, המשתמש יכול לעצב את ממשק התוכנה עצמו, ובעצם להתאים אותו ברמה הויזואלית בהתאם למצבי העבודה השונים, כך שבאפשרותכם לחסוך ממשקים שלא רלוונטים לסוג העבודה שתבצעו באותו רגע במטרה לעזור לכם להיות ממוקדים במה שאתם עושים. לדוגמה, במידה ונבצע מיקס ומאסטרינג, נוכל בקלות ליצור מצב עבודה בו המיקסר, שמאוד רלוונטי בשלב זה, יהיה במקום פרונטלי בממשק ויאפשר לנו גישה קלילה אליו. בהמשך העבודה נוכל לחזור להסתיר אותו ולהציג ממשקים אחרים שרלוונטים יותר לעבודה שלנו, כמו נניח ציר הזמן שבו נוכל לערוך, להקליט וליצור קטעים מוזיקליים חדשים.
הגריד של Bitwig Studio
דבר נוסף שמייחד את Bitwig הוא “הגריד” (The Grid), סביבת עבודה ייחודית שקיימת בתוך הממשק של התוכנה, ובעצם משמשת כמגרש משחקים לעיצוב סאונד. בתוך הגריד, תוכלו למצוא מגוון רחב של מודולים וכלים שונים שבאפשרותכם לחבר יחדיו לטובת יצירת סאונדים ייחודיים, ולמעשה משמש ככלי נגינה בפני עצמו – בכך ביטוויג הפכה את עצמה לאופציה רצינית ששווה לכל חובב סינתזה באשר הוא לשקול.
האם ביטוויג טובה יותר מאבלטון וקיובייס?
הויכוח לגבי תוכנת ה-DAW הטובה ביותר בשוק הוא מצד אחד כזה שמאוד מבוסס על טעם והעדפה אישית, ומצד שני מדובר בויכוח שככל הנראה ניחשף אליו הרבה במהלך הדרך המקצועית שלנו בעולם תוכנות ה-DAW. אם תשאלו אותנו, אנחנו יותר משתייכים לצד הראשון, מתוך אמונה כי יצירה מוזיקלית טובה מגיעה ממקום של זרימה חופשית, וכל יוצר ויוצרת יצטרכו גישה שונה ברמת ממשק העבודה כדי לקבל את התחושה הזאת.
בסופו של דבר, כל התוכנות המצליחות בשוק הן מצד אחד עמוקות מאוד ולכל אחת מהן יש משהו ייחודי להציע, ומצד שני, כולן מאפשרות בדרכן להגיע לתוצאות מוזיקליות זהות פחות או יותר. לכן אנחנו ממליצים כמו תמיד: תמצאו את התוכנה שמתאימה לצורה שבה אתם חושבים ואוהבים ליצור ולעבוד, כי זה מה שהכי חשוב!
חולמים להפיק וליצור מוזיקה בתוכנת Ableton Live? לפרטים על קורס אבלטון במכללת BPM