אולפן הקלטות ביתי, מה ההבדל בין אולפן ביתי לאולפן מסחרי?

האולפן הביתי הוא כיום הדרך הפופולארית ביותר למפיקים מתחילים עד המתקדמים ביותר ליצירה והפקה מוזיקלית באופן עצמאי. איך האולפן הביתי הפך לכזה פופולארי, ומה מנע ממנו להיות כזה עד היום? במאמר זה נסביר על ההבדלים בין האולפן הביתי לאולפן המסחרי שעד לפני שנים היה הסטנדרט הבלתי מעורער להפקה ויצירה מוזיקלית.

 

אולפן ההקלטות, קצת היסטוריה

אולפן ההקלטות, קצת היסטוריה

כדי להסביר את עלייתו של האולפן הביתי, חשוב להכיר קצת את ההיסטוריה של אולפנים לאורך השנים. אולפני ההקלטות הראשונים, בהם נוצרו ותועדו היצירות המוזיקליות המוקלטות הראשונות בהיסטוריה, היו חללים אשר היו מאובזרים במגוון רחב של האמצעים הטכנולוגיים ששימשו לתיעוד של מוזיקה בזמנו. האמצעים באותה תקופה היו מכשירים אנלוגיים גדולים, כבדים ומסורבלים, אשר היו צריכים תנאים סביבתיים מיטביים על מנת לעבוד כהלכה, וכן הטיפול, התחזוקה והתפעול שלהם היה צריך להתבצע בידי א/נשים בעלי/ות ידע טכני רב ומיומנות רבה.

מעבר לכך שהיה מדובר במכשירים אשר תפעולם ותחזוקתם הייתה מורכבת, היה מדובר במכשירים מאוד מתקדמים לזמנם ויקרים במחירם, כך שאינם היו נגישים כלל לציבור הרחב ולקהל הצרכנים, והייתה מורכבות גדולה למי שרצה לעסוק בתחום באופן מקצועי.

 

רוצים לקבל את הכלים לפתוח אולפן ביתי משלכם? לפרטים על מסלול אולפן ביתי במכללת BPM

 

אולפני הקלטות, המהפכה הדיגיטלית

אולפני הקלטות, המהפכה הדיגיטלית

עם חלוף השנים וההתפתחויות הטכנולוגיות שהתלוו לכך, האמצעים אשר איפשרו ביצוע של תהליך ההפקה המוזיקלית (אמצעי הקלטה, עיבוד ועריכה של סאונד ועוד) הפכו ליותר ויותר דיגיטליים, מבוססי מחשב ותוכנה, ובעצם הפכו לממשקים אשר באופן הדרגתי יכלו להשתלב בקלות רבה יותר בנוף של קהל הצרכנים הרחב.

מכשירים כמו מכונות סלילים ומעבדי סאונד כמו איקוולייזרים וקומפרסורים, שעד תקופת המהפכה הדיגיטלית של שנות ה-80 היו מגיעים בצורה של מכשירי חשמל גדולים, יקרים ומסורבלים, התחילו לקבל אלטרנטיבות שניתן היה לתפעל ולקבל גישה אליהם באופן זול דרך אמצעים דיגיטליים אשר היו ממלאים את אותם תפקידים. מכונות הסלילים הפכו לתוכנות DAW כמו אבלטון וקיובייס אשר מקבלות מידע אודיו דרך כרטיס קול נגיש וזול בהרבה, מעבדי הסאונד האנלוגיים הפכו לפלאגינים אשר פועלים בתוך המחשב האישי, וכן הלאה.

 

מה ההבדל בין אולפן ביתי למסחרי?

מה ההבדל בין אולפן ביתי למסחרי?

עם ההנגשה הענקית של האמצעים השונים להפקה ויצירה מוזיקלית לקהל הרחב, לצד הצורך התעשייתי שעלה למוזיקאים אשר לא רצו לשלם סכומי עתק באולפנים מסחריים או לקוות לחוזה תקליטים עם חברת ענק שתממן את התהליך בתמורה לויתורים כואבים על דברים כמו הזכויות על המוזיקה כדי לאפשר זאת – מוזיקה החלה להיעשות בצורה יותר ויותר עצמאית.

כך בעצם נולד האולפן הביתי, אולפן שלרוב, וודאי בשלביו הראשונים, לא יתהדר במכשור אנלוגי יוקרתי ואמצעים יקרים נוספים אשר אפיינו אולפנים מסחריים באותה תקופה. האולפן הביתי בבסיס שלו יהיה מאובזר באמצעים ההכרחיים לתהליך ההפקה המוזיקלית השלם, ללא הצורך בהרבה מההקרבות שאולפן “קלאסי” היה צריך לעשות על מנת לעמוד בסטנדרט התעשייתי.

 

מה נמצא באולפן הקלטות ביתי?

מה נמצא באולפן הקלטות ביתי?

אולפן הקלטות ביתי בסיסי יהיה מורכב ממספר אמצעים חשובים:

  • כרטיס קול – מכשיר שבגרסאותיו הבסיסיות יאפשר חיבור של מיקרופונים, כלי נגינה ועוד על מנת להקליט מידע ישירות למחשב, ובנוסף יאפשר הוצאה של המידע לרמקולים אולפניים
  • רמקולים אולפניים (מוניטורים) – רמקולים מוגברים אשר מטרתם, לעומת הרמקולים לצרכן אשר מטרתם ליצור סאונד “מחמיא”, ליצור תמונה שמשקפת בצורה כמה שיותר מהימנה את המידע העובר דרכם
  • מיקרופון/ים – להקלטה של שירה, כלי נגינה, כלי הקשה ועוד
  • מקלדת שליטה / מקלדת MIDI – מקלדת בגדלים משתנים אשר מדמה קלידי פסנתר ומשמשת לנגינה של כלים וירטואליים וכלי נגינה אלקטרוניים שונים המתממשקים עם שפת ה-MIDI
  • אוזניות אולפניות סגורות – אוזניות אטומות באיכות סאונד גבוהה אשר מטרתן לאפשר הקלטה תוך כדי מניעת זליגות של המתנגן באוזניות למיקרופון המקליט

 

עם אמצעים אלו (ועוד שתמיד ניתן להוסיף או לשדרג), ניתן לבצע את תהליך ההפקה המוזיקלית השלם, משלב הכתיבה, עד העיבוד, דרך ההקלטה, העריכות, המיקס ולבסוף המאסטרינג.

 

אז למה עדיין צריך אולפנים מסחריים?

אז למה עדיין צריך אולפנים מסחריים?

למרות שניתן בתקציב יחסית זול כיום ליצור אולפן הקלטות מקצועי ומתפקד אשר עונה על רוב צורכי ההפקה המוזיקלית, לרוב ובמיוחד למתחילים יכלול האולפן פשרות מסוימות אשר יהפכו אותו לעיתים לפחות “מקצועי” משל האולפן המסחרי. אולפן הקלטות מסחרי לרוב יהיה מטופל אקוסטית בצורה מקצועית ומוקפדת בסביבה שנבחרה מראש לעבודה מסוג זה, מה שיאפשר השגת תוצאות הקלטה איכותיות ו”סטריליות” יותר, וגם יאפשרו פלטפורמה מתאימה יותר לביצוע תהליכים כמו מיקס ומאסטרינג.

בנוסף, לאולפנים מסחריים לרוב יהיה מגוון של כלי נגינה, מעבדי סאונד ואמצעים שונים אשר יאפשרו למוזיקאים העובדים בהם מגוון רחב יותר של אפשרויות ליצירת סאונדים שונים, לעומת האולפן הביתי שבהרבה מקרים יהיה מוגבל יותר מהבחינה הזו. האולפן המסחרי יכול לתת מענה נקודתי להקלטות שיהיה מורכב יותר לבצע באולפן ביתי, בזכות גודל החלל, מספר אמצעי ההקלטה ועוד משתנים נוספים וחשובים.