אביצ’י (Avicii), נקודת מבט אל העולם המוזיקלי

טים ברגלינג (Tim Bergling), הלא הוא אביצ’י, אחד הקולות המשפיעים ביותר במיינסטרים של העשור האחרון הלך לעולמו, והשאיר אחריו את כמה מההמנונים הגדולים ביותר של עולם ה-EDM והפופ. כאשר מדברים על אביצ׳י, לא ניתן להתעלם מהרוח המוזיקלית החדשנית שהביא עימו, כניגוד לשפה המוזיקלית המסורתית יותר לעיתים ששיקפה את שיריו. את אותה ניגודיות, עליה דיברנו בפתיחה, ניתן למצוא בכל אספקט בחייו ובמוזיקה של אביצ׳י, שיצר מוזיקה העוסקת בחיים ומוות, בזמן וברגע. ניתן לראות זאת גם בקליפים הבולטים, המאופיינים במשחקי מהירות צילום אל מול איטיות. האלמנט הניגודי הזה מתבטא במוזיקה של אביצ׳י במספר אופנים, עליהם נעיף מבט. בכדי לתת נקודת מבט ברורה יותר, בחן אייל ריץ’, מרצה לתיאוריה מוזיקלית במכללת BPM, מנקודת מבט תיאורטית את השפה המוזיקלית ש-Avicii עשה בה שימוש בכמה מהלהיטים הגדולים שלו.

 

Avicii, מוזיקה מלאת ניגודיות

 

Hey Brother, כיצד הניגודיות באה לידי ביטוי


כאשר משווים מספר שירים של האמן, ניתן למצוא מכנה משותף, אותה ניגודיות המתבטאת בשיריו. מז׳ור או מינור- זו השאלה; אביצ׳י, לדעתי ברמה בלתי מודעת, נמנע מלבחור סולם מוחלט בשיריו. כוונתי היא שכאשר נבחר סולם, לדוגמא סול מינור ב-“Hey Brother”, הוא בוחר באקורדים שלעומת מהלך קדנציאלי נורמטיבי (טוניקה-סוב דומיננטה-דומיננטה) היוצר מתח וכיווניות, אצלו נוצרת עמימות מסוימת על ידי התחמקות מאקורדים מסוימים (האחראיים על הסוב דומיננטה), ובכך הוא יוצר מהלך הרמוני שנותן תחושת התקדמות והליכה אחורנית בו זמנית (שוב אותה תחושת משחק הזמן).

מבחינת בחירת האקורדים בבית, ניתן לקבוע את סול מינור כסולם, אך אביצ׳י משחק את משחק העמימות, כאשר הוא יוצר חוסר סימטריה הרמוני-ריתמי, בכך שהוא יוצר תיבה קצרה של 2/4, הקוטעת את רצף ה4/4, ובה ממקם את האקורד F, הדומיננטה הראשית של סי במול מז׳ור (המז׳ור המקביל של סול מינור). העצירה הריתמית הזו, המערערת לרגע את שיווי המשקל של המאזין, בשילוב עם הדרגה החמישית של סי במול מז׳ור, זורעת בנו את זרע הספק לגבי סול מינור וגם נותנת רמז לבא במעבר.

בפזמון, אביצ׳י חוזר לאותו אקורד, או הוא פותר לאקורד Bb, ומשם ממשיך, כמנוגד לחלוטין לבית, לקדנציה נורמטיבית ומסורתית לחלוטין של דרגות I-IV-V-I, כלומר F-Bb-Eb-Bb. אותו מעבר נגמר באקורד Gm, בכך אביצ׳י יוצר שתי פלטפורמות מקבילות, כלומר, המובנת למאזין היא בסול מינור, אך מתחת לפני השטח, השיר פועל בתוך סי במול מז׳ור. אציין כי הפעם היחידה בה מופיעה קדנצה ברורה וחד משמעית שכזו, היא רק בסולם המז׳ור (אמנם מופיעה לעיתים גם במינור, אך לא בצורה ברורה וחד משמעית, כך שניתן לפרשה במספר דרכים).

 

אביצ’י והשפה ההרמונית בשיר Levels


השיר “Levels” מורכב ממהלך הרמוני קבוע וחוזר, המשיג את אותה עמימות הרמונית הנותנת את תחושת הניגודיות המאפיינת את אביצ׳י.

המהלך מורכב מהאקורדים A-C#m-E-B. מהו הסולם? האוירה השמחה שהקליפ מציג בשילוב עם הBPM המקפיץ יובילו את המאזין ישר להגיד מז׳ור, אך אם מדובר במי מז׳ור, מדוע אביצ׳י מתחיל ב-A (דרגה רביעית- סוב דומיננטה)? יותר מזה, המשפט המוזיקלי, לא רק שלא מתחיל ב-E, הוא גם לא מסתיים ב-E. כלומר, יש כאן ניגודיות. מצד אחד, כל האקורדים כאן שייכים לסולם מי מז׳ור, אך מצד שני, התחביר המוזיקלי (הקדנצה ההרמונית) כלל לא מצביע על כך.

אז האם אנחנו בדו # מינור (המינור המקביל)? גם כאן מצד אחד אין תמיכה מצד התחביר ההרמוני, אך מה שכן נותן לנו את התחושה, זה דווקא הקצב. המהלך, ובכלל השיר, מתחיל על האופביט, כלומר, לא על הפעמה הראשונה, מה שמראש דוחף את המאזין הישר מ-A ל-C#m (הטוניקה של הסולם המינור), מה שיוצר אצל המאזין את התחושה המינורית לרגע. אבל גם זו מתבטלת כאשר האקורד הבא אחריו הוא E – הטוניקה של מי מז׳ור.

אפשרות נוספת היא להחליט שכיוון שהמהלך חוזר על עצמו בצורה עיקשת, אלמנט הייחודי לשיר הזה ספציפית (ברוב להיטיו קיימת התפתחות הרמונית), אז כנראה יש לכך סיבה ועלינו לנקוט בגישה אחרת ולהחליט שהאקורד הפותח את הפראזה וחוזר על עצמו הוא הטוניקה הראשית. כיוון שמדובר על אקורד A, אנו קובעים למעשה כי לא מדובר כלל במז׳ור או מינור קונבנציונלים, אלא במודוס הלידי.

המסקנה הוודאית היחידה היא שלא ניתן לקבוע מהי דרגה ראשונה, כך שלא נותר למאזין אלא להנות מחוסר היציבות ותחושת הריחוף (עקב חוסר היציבות ההרמוני-פונקציונלי) אותו משיג אביצ׳י בשיר.

 

השפה המוזיקלית של אביצ’י, סיכום

אביצ'י, נקודת מבט אל העולם המוזיקלי - מכללת BPM

מניתוח מספר יצירות של אביצ’י, נראה כי מדובר בסגנון כתיבת שירים שהיא מאוד אמוציונלית, ומוכוונת יותר בתחושה שמייצרת מבחינה אסתטית מאשר ליצור היגיון מוזיקלי ע”פ החוקים המסורתיים. אך השפה המוזיקלית המיוחדת הזאת, בשילוב עם ההכלאה הנועזת בין ז’אנרים כמו פולק ו-EDM באותה יצירה – היא ככל מה הנראה מה שהביא את אותו פקטור שסחף אנשים עם שיריו והפכו אותם ללהיטי המיינסטרים המובילים של זמנם.

מה שבטוח, גם אחרי מותו, הצלילים של אביצ’י יהדהדו בנו לעוד זמן רב.

 

רוצים ללמוד מוזיקה אלקטרונית בצורה מקצועית? לחצו כאן לפרטים על מסלול EMP המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית במכללת BPM