אוטומציות (Automation), מדריך למתחילים

אוטומציות הן אחד הכלים הטובים ביותר ליצירת תחושת חיות ודינמיות ביצירה / מיקס. במאמר נסביר מהן, כיצד משתמשים בהן ומדוע מומלץ לכם להתחיל להשתמש בהן עוד היום!

 

מה זה אוטומציה?

אוטומציה היא הקצאת ביצוע של משימה כלשהי לרובוט / מכונה / מחשב. במקרה של עולם הסאונד וההפקה, מדובר בשינוי פרמטרים דרך סיבוב של נובים, פיידרים, פוטנציומטרים ועוד לאורך ציר הזמן של הפרויקט, אשר מתבצעים באופן אוטומטי עם קביעתן ע”י תוכנות ה-DAW שלנו.

 

על מה ניתן לבצע אוטומציות?

כמעט כל פרמטר שתוכלו לחשוב עליו! בין אם הפרמטרים הבסיסיים של כל ערוץ (צידוד, ווליום וכו’), פרמטרים בתוך פלאג-אין שנמצא על ערוץ מסוים, הפעלת פונקציות שונות בתוכנה ואף פרמטרים ברמת כלל הפרויקט כמו משקל ריתמי, טמפו (BPM) הפרויקט ועוד.

אוטומציות מאפשרות לכם לכבות ולהדליק אפקטים תוך כדי הפרויקט, לגרום לאלמנטים מוזיקליים שונים לנוע על התמונה הסטריאופונית בצורה היוצרת עניין, יכולה ליצור עיבוד דינמי ומשתנה מבחינת מהירות וריתמיקה ועוד רבים אחרים.

 

מדוע מומלץ לבצע אוטומציות?

ברגע שאוטומציות נכנסות למשוואת היצירה והמיקס שלכם, נפתחים כמה מימדי עריכה חשובים במיוחד אשר יכולים לחלוטין למנף יצירה שמרגישה “סטטית” ליצירה דינמית ונושמת. מעבר לכך, אוטומציות בהרבה מקרים הן דבר הכרחי לטובת יצירה שמתפתחת.

תחשבו על זה ככה: נגיד ויש לכם שיר שמבוצע ע”י להקה. במהלך הבתים כל הכלים נמצאים בבלאנס שהכנתם מראש והכל עובד, אך פתאום עם עליית האנרגיה בפזמון, הזמר לא מצליח להתגבר בעוצמה שלו על שאר הכלים ו”נבלע” בתוך המיקס. אם הייתם מגבירים את הפיידר לעוצמה המתאימה בפזמון, הרי בבתים הווליום של הזמר היה חוזר להיות עוצמתי מדי ושוב אבד האיזון הנכון.

במקרה כזה, אוטומציה היא הפיתרון הטבעי והנכון – נבצע אוטומציה על הפיידר של ערוץ השירה כך שיוגבר בפזמון, ויחזור לווליום הנמוך יותר שלו בבתים.

דבר נוסף שכדאי לחשוב עליו: בעבר, בכדי לבצע אוטומציה הייתם צריכים לעשות זאת ידנית בזמן אמת על הקונסולה איתה עבדתם! מדובר במגבלה מאוד רצינית עקב החוסר בדיוק שלפעמים היה הכרחי, והמגבלה הפיזית, שדרשה המון הכנות מראש וכמובן, אנשים שיבצעו באופן ידני את האוטומציה בזמן ובמקום הנכון. תחשבו שבכל מקרה בו היה צורך באוטומציה על יותר מ-2 פרמטרים בו זמנית, היה צורך בסט ידיים נוסף שיבצע את אותן אוטומציות!

אז לסיכום, אוטומציות חוסכות המון זמן, בעידן המודרני גם ללא מגבלה פיזית, ומעבר לכך מאפשרת לכם יצירת אפקטים אשר קשה ליצור בדרכים אחרות.

 

איך מבצעים אוטומציות?

היום האוטומציות הן ממוחשבות ויכולות להיות מתוכנתות מראש בדיוק מוחלט. מעבר לכך, יש מספר דרכים שבהן ניתן להקצות את האוטומציה:

 

אוטומציה גרפית

אוטומציה גרפית - מכללת BPM

באפשרותכם להשתמש בעכבר המחשב שלכם בכדי לצייר באופן מדויק את עקומת האוטומציה ע”ג הגרף.

 

אוטומציה ידנית מתוך הממשק

אוטומציה ידנית מתוך הממשק - מכללת BPM

באפשרותכם להשתמש בעכבר המחשב שלכם בכדי להזיז את הפרמטרים תוך כדי נגינת הפרויקט.

 

אוטומציה באמצעות שלט MIDI

אוטומציית Ride - מכללת BPM

אפשרות נוספת היא הקצאת הפרמטר לפוטנציומטר כלשהו במקלדת השליטה שלכם, ולהשתמש בו בכדי לבצע את השינוי בזמן-אמת על גבי הפרויקט. מומלץ במיוחד לאוטומציות שפחות צריכות להיות מדויקות, ויותר אינטואיטיביות ואנושיות. אופציה זו נקראת ‘Riding’.

השיטה בה אוטומציות מתבצעות תשתנה מתוכנה לתוכנה, שכן לכל תוכנה יש ממשק שונה לתכלול אוטומציות. בדוגמה של אייבלטון לייב 10, קיים ממשק נפרד לאוטומציות ע”ג מסך ה-Arrangement, שנפתח ע”י לחיצה על A, בעוד שבקיובייס 9.5 יש ללחוץ על כפתור ה-W של הערוץ בו אנו רוצים לבצע את האוטומציה, לבצע את אותה אוטומציה בזמן אמת ולאחר מכן לפתוח את תפריט האוטומציות של אותו ערוץ לטובת שליטה פרטנית יותר. לכן חשוב להכיר את ממשק האוטומציות של התוכנה איתה אתם עובדים בצורה מקצועית. בהצלחה!

 

Source: iZotope 1 2

 

רוצים ללמוד סאונד והפקה בצורה מקצועית? לפרטים על מסלול BSP המקיף לסאונד והפקה במכללת BPM