אחד הכלים שחשוב שיהיו בארסנל של המפיק המוזיקלי הוא יכולת העיבוד והתזמור (Arrangement & Orchestration). במאמר זה נעבור על אופן העבודה עם כלי קשת ונשיפה, ועל הרכבים וטכניקות שונות שניתן להשתמש בהן בעבודה מסוג זה.
רוצים ללמוד הפקה מוזיקלית באופן מקצועי ומקיף? לפרטים על קורס BSP – המסלול המקיף להפקה מוסיקלית של מכללת BPM.
מה הכלים שנמצאים לרשותנו לעיבוד ותזמור?
בגדול, כל כלי שאתם יכולים לחשוב עליו, כי כמו שהזכרנו, את יכולת העיבוד והתזמור ניתן ליישם באותה מידה לכלים תזמורתיים וכלים אקוסטיים\אלקטרוניים אחרים.
אבל אנחנו נתייחס לעיבוד ותזמור בהנחה ונבחר להשתמש בכלים תזמורתיים. במקרה הזה שתי הבחירות העיקריות שלנו ברוב המקרים יהיו כלי קשת (Strings) וכלי נשיפה (Brass & Woodwinds).
איך כותבים תזמור?
תלוי צורך. התזמור הממוצע יהיה מחולק ל-4 קולות, כלומר 4 קווים מוזיקליים שמתנגנים ויוצרים הרמוניה ו\או מלודיה, כאשר החלוקה בין הקווים תהיה לפי מנעד\רגיסטר (Musical Range): את טווח הצלילים הגבוה ייקח כלי סופרן (Soprano), טווח אמצעי גבוה ייקח אלט (Alto), טווח אמצעי נמוך ייקח טנור (Tenor) וטווח נמוך ייקח הבאס (Bass).
על אופן השימוש בקולות האלה נרחיב בהמשך.
הרכבים אפשריים לתזמור – כלי קשת (Strings)
כאשר תפתחו פרטיטורה של יצירה תזמורתית, תוכלו למצוא פירוט מדויק של כמה כלים מכל סוג אמורים לנגן את היצירה, כאשר כלי קשת בלבד נשארים ללא מספר ספציפי, כלומר ההחלטה לשיקולו של המעבד\מנצח, אך ההרכב יכול להגיע לגודל של 60 נגנים ב-5 סקציות (!) : 16 נגני כינור ראשון, 14 נגני כינור שני, 12 נגני ויולה, 10 נגני צ’לו ו-8 נגני קונטרבאס.
במרוצת השנים, ההרכבים השתנו ככה שהרכבים מסוימים בגדלים שונים ייתנו סאונד שנחשב אופייני לתקופה בה אותו הרכב היה מקובל. אנחנו נעבור על ההרכבים שבד”כ נראה בעת עיבוד כלי קשת ביצירות יותר עכשוויות.
רביעיית כלי קשת
הרכב כלי הקשת הממוצע יהיה רביעייה שתורכב מ-2 כינורות (סופרן ואלט), ויולה (טנור) וצ’לו (באס). במקרים נדירים ניתן להוסיף או להחליף את אחד הכלים בקונטרבאס (Upright/Double Bass), בכדי ליצור בהרכב תדרים נמוכים שלא יהיו קיימים בהרכב הרגיל.
הרכב זה יהיה מאוד נוח בעת שימוש בכלי קשת בתוך הפקה שכוללת בתוכה מספר מרובה של כלים מעבר לכלי הקשת.
שמיניית כלי קשת
הכפלה של רביעיית כלי הקשת, הרכב שבד”כ נעשה בו שימוש כאשר אנחנו נרצה יותר “כוח” ו”אנרגיה” מסקציית המיתרים שלנו.
דוגמה מעולה לשימוש בהרכב הזה הוא בשיר ‘Eleanor Rigby’ של הביטלס, בו נעשה שימוש בשמינייה עקב ההחלטה ההפקתית להשתמש בהרכב כליווי היחידי בשיר. המשמעות היא שכלי הקשת היו צריכים להוות גם כלי הרמוני, גם מנוע ריתמי וגם לתת הסאונד של השיר מעבר לקטעי השירה.
The Beatles – Eleanor Rigby מדגים שימוש שנחשב מופתי בהרכב כלי קשת כליווי לשיר
הרכבים אפשריים לתזמור – כלי נשיפה (Brass & Woodwinds)
קיים ריבוי של כלי נשיפה שונים אשר יכולים לתת גוון דומה, עד לרמה שקשה להגדיר הרכב ממוצע. אפשר לציין כי הכלים המומלצים לכל מנעד יהיו : סופרן – חצוצרה או סקסופון סופרן, אלט – סקסופון אלט או פלוגלהורן, טנור – סקסופון טנור או טרומבון ובס – סקסופון בריטון או טובה. לקיחת אחד מכל מנעד יביא לכם רביעייה טובה להפקות פופ כחלק מהפקה גדולה יותר.
סקצייה תזמורתית גדולה
כחלק מתזמורת סימפונית גדולה, הרכב כלי הנשיפה הממוצע יכלול בתוכו 3 חלילים, 3 אבובים, 3 קלירנטים, 3 בסונים, 3 חצוצרות, 4 קרנות-יער, 3 טרומבונים וטובה אחת.
סקציית ביג בנד (Big Band)
הביג בנד היה הרכב נפוץ ביותר במחצית הראשונה של המאה ה-20, וכלל בתוכו רית’ם סקשן (תופים, באס, פסנתר, גיטרה) מעבר להרכב כלי הנשיפה שכלל 4 חצוצרות, 4 טרומבונים ו-5 סקסופונים שהתחלקו ל-2 כלי אלט (סקסופון סופרן וקלרינט לדוגמה), 2 כלי טנור (סקסופון טנור וחליל לדוגמה) ו-1 בריטון (מנעד בין הטנור לבס, מנוגן ע”י סקסופון בריטון).
טכניקות עיבוד ותזמור
קיימות מספר טכניקות לשימוש בכלים שפירטנו, והשימוש ביניהן ישתנה לפי מה שהשיר יצריך והתפקיד שיתפסו בהפקה\עיבוד. נסתכל על טכניקות אפשריות ממספר תפקידים אפשריים.
ליווי\הרמוניה
אחד השימושים היותר נפוצים בעת שימוש בכלים תזמורתיים הוא לליווי. במקרה הזה ניקח את האקורדים של השיר (או שנבחר אקורדים מחדש!) וניתן לכל אחד מהכלים (להזכירכם, אנחנו מעבדים בחשיבה של 4 קולות) קול אחד שינוגן בצורה מלודית בכל רגע נתון, מה שייצור בתמונה הגדולה אקורדים.
ניתן להוסיף עניין דרך יצירת קווים מלודיים דינאמיים שמשתנים לאורך התיבה\קטע, או שינוי ריתמיקה בחלק מהקווים. ובמידה ותרצו, ניתן גם לתת לחלק מהסקציות לנגן יותר מתו אחד, מה שנקרא דיוויזי, ובכך ליצור מרקמים הרמוניים מורכבים במיוחד!
קטע מלודי מוביל (Lead)
קיימות טכניקות רבות להוביל קטע עם כלים אלה, שלא נצלול אליהן לעומק במסגרת המאמר הזה. רק נזכיר שלכל הכלים התזמורתיים קיימות גם ארטיקולציות וטכניקות אשר מאפשרות הבעה ואקספרסיביות מיוחדת, שגם תהיה אופיינית לכל משפחת כלים וגם תאפשר לכם להביא אנרגיה מסוימת בהתאם לצורך.
ברמת טכניקות הכתיבה ניתן גם לבצע פיצול\איחוד הקולות בכדי ליצור מרקמים מלודיים והרמוניים שונים. לדוגמה, ניתן לתזמר את כל הקולות לתו בודד באוקטבות שונות, ובכך ליצור יוניסון (Unison), מה שייתן המון נפח לתווים המנוגנים.
דוגמה לטכניקה נפוצה היא הסטאב/פול (Stab/Fall), כלומר מכה “דקירתית” של אקורד\צליל (1:08)
דוגמה לשימוש באותה טכניקת הסטאבים והפולים על כלי קשת!
רוצים ללמוד הפקה מוזיקלית באופן מקצועי ומקיף? לפרטים על מסלול BSP המקיף להפקה מוסיקלית של מכללת BPM.
קראו מאמרים נוספים בסדרת עיבוד, תזמור ותיווי:
מבוא לעיבוד ותזמור, הרכבים וטכניקות
טיפים לתזמור ממוחשב של תזמורת מיתרים
טיפים לעיבוד והקלטה של כלי נשיפה ממתכת