זה כבר מזמן לא סוד שהבינה המלאכותית היא העתיד של הטכנולוגיה, וכנראה גם של העולם כולו. בשנים האחרונות, תחום ה-AI התפתח בצורה אקספוננציאלית, וכלים ומנועים מבוססי AI מציפים את השוק ומציגים אפשרויות חדשות שכבר עושות מהפכה בצורה שבה אנחנו יוצרים, כותבים, מפיקים ועוד, לצד שימושים רבים נוספים שמתגלים מדי יום. מתוך ההבנה של המציאות החדשה שאנו מתקדמים לעברה, היה לנו במכללת BPM חשוב לוודא כי תכני הלימוד בקורסים והמסלולים שלנו ישקפו אותה, ויתנו מקום להבנה ושימוש בטכנולוגיות החדשות, שהשימושים שלהם בעולם המוזיקה רק הולכים ומתרבים.
איפה AI נכנס לתוכניות הלימוד שלנו?
החל מהיום, מחזורים חדשים שיפתחו בקורסים ומסלולים נבחרים יכללו שיעורי אורח שיתמקדו ביישומים השונים של בינה מלאכותית בתחום הנלמד. שיעורי האורח כוללים היכרות עם ההשפעה של כלי הבינה המלאכותית על התחום הנלמד, מה צופן העתיד של השימוש ב-AI בתחום, מה הכלים שעומדים לרשותנו כיום שניתן להשתמש בהם בתהליך היצירתי שלנו, ואיך אפשר להשתמש בהם כדי למנף את הקריירה המקצועית שלנו בתחום.
הקורסים והמסלולים שתוכניות הלימוד שלהן עודכנו עם תכנים בנושא AI
- מסלול BSP המקיף לסאונד והפקה מוזיקלית
- מסלול EMP המקיף ליצירה והפקה אלקטרונית
- המסלול המקיף לזמרים יוצרים
- קורס Mix & Mastering
- קורס פודקאסטים ותוכן דיגיטלי
- קורס כתיבת טקסטים
יריב עציון, מבעלי המכללה ומנהל המחקר והפיתוח
יריב, למה הבחירה להוסיף AI לתוכניות הלימוד?
“בינה מלאכותית היא לא טרנד חולף, מדובר במהפכה הגדולה הבאה באנושות. כמוסד לימודים מוביל בעולם תמיד חשוב לנו להיות עם היד על הדופק וללמד את הסטודנטים את הכלים החדישים ביותר על מנת שיוכלו להישאר רלוונטיים ולהוביל בתעשייה.”
איך אתה חושב שלימוד התחום ישפיע על הבוגרים שיצאו מהלימודים?
“מי שלא יאמץ את הבינה המלאכותית פשוט לא ישאר במשחק. לבוגרים שלנו יהיה יתרון משמעותי על פני מוסיקאים, יוצרים ומפיקים אחרים בתחום שיהיו “תקועים” בעולם הישן, מעבר לכך כלים אלו יעזרו להם לסיים כמות פרויקטים אדירה ביחס למה שהיו עושים ללא עזרתם של כלי AI.”
יש היום שפע ענק של תחומים שמושפעים מ-AI וכלים שאפשר להשתמש בהם – איך בחרתם במה להתמקד?
“הדבר החשוב באמת ב-AI הוא שאסור להתמקד בכלי מסוים, קצב הפיתוח הוא כל כך גדול שמחודש לחודש יכולים לצאת כלים טובים יותר. אני חושב שהדבר החשוב ביותר כמוסד לימודים הוא ללמד יסודות טובים של כל תחום ולגרום לסטודנט לרצות ללמוד, לחקור ולעקוב אחר החידושים, אחרת כל מה שהם למדו כבר לא יהיה רלוונטי תוך תקופה קצרה מסיום הלימודים.”
מה מקבלים בעצם מלימודי AI?
“כלי ה-AI היום נמצאים בכל אחד מן התחומים שאנו מלמדים, בין אם זה כלים שעוזרים במחסומי יצירה, כלים שעוזרים בכתיבת טקסט לשיר, כלים שמקצרים זמן עבודה במיקס והפקה, כלים שיודעים לייצר כל סאמפל שאתה חושב עליו ויודע לתאר אותו בטקסט, כלים שיפיקו שיר שלם שתוכל להשתמש כמקור השראה ועד לכלים חזקים במיוחד לשיווק וקידום עצמי.”
איך אתה חושב ש-AI הולך להשפיע על תעשיית המוזיקה?
“במבט לאחור כל התפתחות טכנולוגית בעולם המוסיקה הגדילה את כמות המשתמשים. אני מאמין שכלי ה-AI יאפשרו להרבה יותר אנשים לעסוק בתחום, חסם הכניסה ירד, התחרות תעלה וללא ספק יצוצו שילובים חדשים ודרכי יצירה שמעולם לא חשבנו עליהם. הכי חשוב ש-BPM תמיד תהיה שם ללמד את הכלים הללו ולהוות בית חם ומטפח לכל מי שירצה לעסוק בתחום הנפלא של עולם המוסיקה והסאונד.”
עטיפות סינגלים לפרויקט המחווה ליאיר רוזנבלום ז”ל בשיתוף ארומה מיוזיק וצאן ברזל, כולן הוכנו באמצעות כלי AI (לחצו להאזנה לאלבום)
גיא בן צבי, המנהל הפדגוגי של מכללת BPM
מתי הרגשתם ש-AI צריך להפוך להיות חלק מתוכניות הלימוד?
“צוות המרצים שלנו כבר מזמן עסוק בהתפתחויות החדשות בתחום, ומוצא דרכים לשלב את הכלים האלה באופן ספונטני בקורסים. אפילו בקורסים שלי בנושאים כמו הרמוניה, קרה לי שסטודנט שאל אותי במהלך השיעור “איך מהלך האקורדים הזה יישמע בשיר אמיתי?”, אז תוך דקות בודדות כבר היו לנו מילים לשיר שכתב ChatGPT והשתמשנו בהן כבסיס לכתיבת שיר באמצעות האקורדים שהודגמו בכיתה.
כמובן שלאורך זמן ההתפתחויות בתחום הפכו ליותר מרשימות, והיה ברור שיהיו להן השלכות משמעותיות על הצורה בה מוזיקאים יתנהלו באופן מקצועי בתעשייה, וזה מתי שהתחלנו לעבוד באופן פורמלי על הכנסת תכנים הקשורים בעולמות ה-AI לסילבוסים שלנו.”
איך אתה רואה את ה-AI משתלב בתעשיית המוזיקה?
“בגדול, החידושים שהביא AI לעולם יצירת והפקת המוזיקה מתחלקים ל-3: הסוג הראשון הוא כלים אשר נועדו לקצר ולפשט תהליכים קיימים בעולמות הסאונד והיצירה ע”י העצמה ומניפולציה של חומר מוזיקלי / אודיו קיים, דוגמת פלאגינים כמו iZotope RX שיודעים באופן קליל ואוטומטי לנקות אודיו מרחשי הקלטה שנתפסו במיקרופון, או כאלו שמאפשרים להכניס הקלטה של פודקאסט ולעבד אותה כך שתישמע באיכות הרבה יותר גבוהה.
הסוג השני הוא כלים יצירתיים, כאלו שאפשר להשתמש בהם כמו אדם נוסף שלוקח חלק בתהליך היצירתי, דוגמת Suno, שיכולים לספק בשניות בסיס מוזיקלי לשיר (גם אם לא בהכרח משתמשים באודיו המקורי שיצרה התוכנה), או כלים כמו ChatGPT ואחרים שיכולים לכתוב שירים בשבילנו או לשפר שירים קיימים דרך סיוע בהכנסת חריזה, וכו’.
השלישי הוא בכלל חוץ-מוזיקלי, וכאן אנחנו מדברים על כלים כמו Midjourney שיכולים ליצור תמונות וסרטונים. אמנם תרומתם לא בהכרח תתרום באופן ישיר לתהליך היצירה המוזיקלית או ההפקה שלה, אך יכולה לעזור המון בכל הפן השיווקי מסביב למוזיקה – בין אם לעטיפות אלבום, פוסטרים להופעות, גרפיקות לקמפיינים שיווקיים, גרפיקות לפרס קיט ועוד ועוד.
כל הכלים הללו להערכתנו יהפכו להיות חלק מרכזי ומעצב מארגז הכלים של המוזיקאי החדש.”
אתה מרגיש ש-AI הולך להשתלט על התהליך המוזיקלי היצירתי?
“הרבה מסתכלים על היכולת של כלי ה-AI החדשים ליצור מוזיקה ומילים בשניות ומסיקים מזה שמקומו של המוזיקאי היוצר בתעשייה, ואולי בכלל, התערער. האמת, לפחות נכון להיום, הוא שגם בשימוש בכלי ה-AI – זה לא שמוזיקאי יכול לשבת בחדר, לא לעשות כלום, ומוזיקה טובה תיכתב בשבילו. התוצרים של כלי ה-AI החדשים הם לרוב כאלו שיכולים לשמש במקרה הטוב כבסיס, ממנו רק יתחיל תהליך העבודה. עדיין קיים צורך מאוד מוחשי במוזיקאים מנוסים ומלומדים שידעו איך להפוך את אותו בסיס ליצירה מוזיקלית שלמה וסוחפת.
זו גם נקודת ההנחה ממנה אנחנו יוצאים כשצירפנו את התכנים לתוכניות הלימוד. ההבנה שבמצב הנוכחי AI הוא “שחקן חיזוק”, כזה שיכול להעשיר את העשייה המוזיקלית ולעזור לפתור בעיות שונות בה, או אפילו לקצר תהליכים קיימים בה, וכמובן שלא כתחליף לתהליך היצירתי או היוצר/ת.”