צלילים מהעתיד: שילוב תוכנות AI למוזיקה בתוכנית הלימודים שלנו

הבינה המלאכותית (AI) היא העתיד של עולם הטכנולוגיה, וכנראה של העולם כולו. בשנים האחרונות, תחום ה-AI התפתח בקצב מדהים, וכלים ומנועים חדשים מבוססי AI מציפים את השוק, ומחוללים מדי יום מהפכות באופן שבו אנחנו יוצרים, כותבים, מפיקים, ועוד.

במציאות החדשה הזו, חשוב לנו במכללת BPM להתאים את תכני הלימוד בקורסים ובמסלולים השונים לעידן ה-AI, כולל שימוש מעשי בטכנולוגיות האלו, שהשימושים בהן רק הולכים ומתרבים מדי יום.

איפה תוכנות AI למוזיקה נכנסות לתוכניות הלימוד שלנו?

מחזורים חדשים של קורסים ומסלולים נבחרים במכללת BPM כוללים כיום שיעורים עם מרצים אורחים, המתמקדים ביישומים השונים של AI בתחום הנלמד. בשיעורים אלו, לומדים על ההשפעה של תוכנות AI למוזיקה על התחום בהווה ובעתיד, מכירים את הכלים שה-AI מעמיד לרשותנו בתהליך היצירתי, ואיך ניתן להשתמש בהם כדי למנף את הקריירה המקצועית בתחום המוזיקה.

הקורסים והמסלולים שתוכניות הלימוד בהם עודכנו בתכנים חדשים בנושא AI:

“מוזיקאים שלא יאמצו את ה-AI יישארו מחוץ למשחק”

ביקשנו מיריב עציון, מנהל המחקר והפיתוח במכללה ואחד מבעלי BPM, להרחיב קצת בנושא.

יריב, למה בעצם להוסיף AI לתוכניות הלימוד?

הבינה המלאכותית היא לא טרנד חולף. זו המהפכה הגדולה הבאה של האנושות. כמוסד לימודים מוביל בתחומו בעולם, חשוב לנו תמיד להיות עם אצבע על הדופק, וללמד את הסטודנטים על הכלים החדישים ביותר, כדי שיוכלו להישאר רלוונטיים ולהוביל את התעשייה בעתיד.

איך לדעתך לימודי התחום ישפיעו על בוגרי המכללה בעתיד? 

מי שלא יאמץ את ה-AI, פשוט יישאר מחוץ למשחק. לבוגרים שלנו יהיה יתרון משמעותי על פני מוזיקאים, יוצרים ומפיקים בתחום שיישארו “תקועים” בעולם הישן. תוכנות של יצירת ביטים AI, של כתיבת מלודיות AI, ותוכנות רבות אחרות, יכולות לעזור להם לסיים כמות פרויקטים אדירה, ביחס להספק כיום, ללא כלי AI.

יש כיום שפע עצום של תחומים וכלים בתחום ה-AI. איך בחרתם במה להתמקד?

הדבר החשוב באמת ב-AI הוא שאסור להתמקד בכלי מסוים. קצב הפיתוח הוא כל כך מהיר, שכל חודש עשויים לצאת כלים חדשים וטובים יותר. לכן, הדבר החשוב ביותר עבורנו כמוסד לימודי, הוא ללמד היטב את יסודות התחום, ולגרום לסטודנטים לרצות ללמוד, לחקור ולעקוב אחר חידושים. אחרת, כל מה שילמדו היום לא יהיה רלוונטי תוך תקופה קצרה מסיום הלימודים.

מה מקבלים מלימודי AI?

כלי ה-AI זמינים כיום בכל אחד מהתחומים שאנחנו מלמדים, כולל כלים שעוזרים במחסומי יצירה, בכתיבת טקסט לשיר, בקיצור זמני עבודה במיקס והפקה, או בייצור כל סמפל שתוכלו לתאר או לדמיין. יש – ועוד יהיו – אינספור כלים שימושיים, מכלים להפקת שיר שלם שיכולים לשמש כמקור השראה, ועד כלים חזקים במיוחד לשיווק וקידום עצמי.

איך לדעתך ה-AI הולך להשפיע על תעשיית המוזיקה?

במבט לאחור, כל התפתחות טכנולוגית בעולם המוזיקה הגדילה את כמות המשתמשים. אני מאמין שכלי ה-AI יאפשרו להרבה יותר אנשים לעסוק בתחום. חסם הכניסה יירד, התחרות תגבר, וללא ספק יצוצו שילובים חדשים ודרכי יצירה שעד היום לא חשבנו עליהם. מבחינתנו ב-BPM, הכי חשוב זה שתמיד נהיה שם כדי ללמד את הכלים האלו, ונמשיך להיות בית חם ומטפח לכל מי שרוצה לעסוק בתחום הנפלא של עולם המוזיקה והסאונד.

תוכנות AI למוזיקאים: שלושה יתרונות מרכזיים

גם מנהל הפדגוגיה במכללה, גיא בן צבי, חושב ש-AI הוא חלק בלתי נפרד מארגז הכלים של מוזיקאים בימינו.

מתי הרגשתם ש-AI צריך להפוך להיות חלק מתוכניות הלימוד?

צוות המרצים שלנו כבר מזמן עסוק בהתפתחויות החדשות בתחום, ומוצא דרכים לשלב את הכלים האלו באופן ספונטני בקורסים. אפילו בקורסים בנושאים כמו הרמוניה, סטודנט שאל אותי פעם במהלך השיעור “איך מהלך האקורדים הזה יישמע בשיר אמיתי?”. תוך דקות בודדות כבר היו לנו מילים לשיר שנכתבו על ידי ChatGPT, והשתמשנו בהן כבסיס לכתיבת שיר באמצעות האקורדים שהודגמו בכיתה.

לאורך זמן, ההתפתחויות בתחום הפכו כמובן ליותר ויותר מרשימות, וברור שיהיו להן השלכות משמעותיות על האופן שבו מוזיקאים יתנהלו בתעשייה מבחינה מקצועית. וזה בדיוק מה שהתחלנו לעבוד עליו, באופן פורמלי – הכנסת תכנים מעולמות ה-AI לסילבוסים שלנו.

איך אתה רואה את ה-AI משתלב בתעשיית המוזיקה?

בגדול, החידושים שה-AI הביא לעולם של יצירת והפקת מוזיקה מתחלקים ל-3.

הסוג הראשון הוא כלים שנועדו לקצר ולפשט תהליכים קיימים בעולמות הסאונד והיצירה, ע”י העצמה ומניפולציה של חומר מוזיקלי / אודיו קיים, לדוגמה פלאגינים כמו iZotope RX שיודעים לנקות אודיו בקלות ובאופן אוטומטי מרחשי הקלטה שנתפסו במיקרופון, או כאלו שמאפשרים להכניס הקלטה של פודקאסט ולעבד אותה, כך שהאיכות תישמע הרבה יותר גבוהה.

הסוג השני הוא כלים יצירתיים, שניתן להיעזר בהם כמו באדם נוסף השותף לתהליך היצירתי. כלים כמו תוכנת suno ליצירת מוזיקה AI, שיכולים לספק בשניות בסיס מוזיקלי לשיר (גם אם לא בהכרח משתמשים באודיו המקורי שיצרה התוכנה), או כמו ChatGPT ואחרים, שיכולים לכתוב שירים, או לשפר שירים קיימים דרך סיוע בחריזה, וכן הלאה.

הסוג השלישי הוא בכלל חוץ-מוזיקלי, וכאן אנחנו מדברים על כלים כמו Midjourney שיכולים ליצור תמונות וסרטונים. הם אמנם לא יתרמו ישירות לתהליך היצירה או ההפקה המוזיקלית, אך עשויים לתרום המון בפן השיווקי מסביב למוזיקה – עטיפות אלבומים, פוסטרים להופעות, גרפיקות לקמפיינים שיווקיים, גרפיקות לפרס קיט, ועוד.

להערכתנו, כל הכלים האלו יהפכו לחלק מרכזי בארגז הכלים של המוזיקאי החדש.

אתה מרגיש שה-AI הולך להשתלט על התהליך המוזיקלי היצירתי?

רבים מסתכלים על היכולת של כלי ה-AI החדשים ליצור מוזיקה ומילים בשניות, ומסיקים מכך שמקומו של המוזיקאי היוצר בתעשייה – ואולי בכלל – התערער. האמת, לפחות נכון להיום, הוא שגם בשילוב כלי AI, המוזיקאי לא יכול לשבת בחדר, לא לעשות כלום, והמוזיקה פשוט תיכתב בשבילו. התוצרים של כלי AI החדשים יכולים לרוב לשמש במקרה הטוב כבסיס, שממנו רק מתחיל תהליך העבודה. קיים עדיין צורך מאוד מוחשי במוזיקאים מנוסים ומלומדים, שיידעו איך להפוך את הבסיס הזה ליצירה מוזיקלית שלמה וסוחפת.

זו גם נקודת ההנחה שממנה יצאנו, כשצירפנו את התכנים לתוכניות הלימוד. ההבנה שבמצב הנוכחי ה-AI הוא “שחקן חיזוק”, שיכול להעשיר את העשייה המוזיקלית, ולעזור לפתור בעיות שונות, או אפילו לקצר תהליכים קיימים – אך כמובן שאינו מהווה תחליף לתהליך היצירתי או ליוצרים עצמם.