בעידן שבו כל מחשב בינוני יכול להריץ את התוכנות הכבדות של אולפני ההקלטות הגדולים ,כולם יודעים שהיום לא צריך אולפן גדול כדי להפיק תקליטים מצליחים. המחשב המודרני הוא מכונה אימתנית שיכולה לספק את כל צרכיו הטכניים של האומן העצמאי, החל משלב הסקיצה ועד לשלבי ההקלטה, העריכה המיקס והמאסטר הסופי. בראיין אינו, ג’זי ג’ף, Junkie XL ,חיים לרוז, גל פדה, רמי שפירא ואייל מידין הם רק רשימה חלקית של טכנאים ומפיקים שעברו לעבוד באולפן ביתי מבוסס מחשב.
אז מה אנחנו צריכים בשביל להתחיל לעבוד ?
בראש ובראשונה הרכיב החשוב ביותר באולפן המודרני הוא המחשב: המחשב משמש כמכשיר ההקלטה, העריכה ואף כלי הנגינה.
מאחר והוא “המלך” של האולפן הביתי , חשוב שנשקיע במחשב חזק עם זיכרון פנימי גדול ודיסק קשיח בעל נפח גדול לשמירת כל קבצי האודיו במחשב. במידה ואתם לא בקיאים בתחום, אתם יכולים להיעזר בחנויות המתמחות בהרכבת מחשבים לאולפנים כדוגמת PC POWER, שם תוכלו לקבל את כל הטיפים על הגדרות נכונות למערכת ההפעלה במחשב.
סיקוונסר ?
הסיקוונסר היא תוכנת מחשב, שלמעשה מחליפה את הצורך במיקסר, מכונות הקלטה ושלל אפקטים יקרים וחיבורים מסורבלים באולפן.
כל תהליך ההפקה, החל מכתיבה, ההקלטה ,העריכות והמיקס מתבצעים בתוכנה זו. בעולם קיימות מס’ תוכנות סיקוונסר פופולאריות שלכל אחת היתרונות והחסרונות שלה. התוכנה הנפוצה באולפן הממוחשב כיום היא ה- Cubase, חוץ מזה יש את ה- LOGIC שמתאימה רק למשתמשי MACINTOSH וה- PROTOOLS שמיודעת יותר לאולפנים מסחריים. מחירי התוכנות נעים בין 1600- 3500 ₪ ,אך חשוב לציין כי במידה והנכם סטודנטים במוסד המלמד את התוכנה באופן רשמי (בישראל רק מכללת BPM) , תוכלו לרכוש אותה בחצי מחיר. כמו כן ניתן להתקין על גבי תוכנות אלה מגוון רחב של תוספות תוכנה כגון אפקטים, מעבדי צליל וכלי נגינה וירטואליים. את כל החידושים בתחום האפקטים הוירטואלים תוכלו למצוא באתר: http://www.kvraudio.com/ המכיל גם איזור של תוכנות חינמיות להורדה.
לאן הכל מתחבר ?
כרטיסי קול הינם מרכיב הכרחי בכדי שנוכל להקליט ולשמוע בצורה טובה את המוסיקה שאנו יוצרים. כרטיס הקול הוא למעשה ממיר מאות אנלוגי לדיגיטלי (גיטרה לשפה בינארית) או מדיגיטלי לאנאלוגי ( פקודות מחשב לסאונד). סוג, איכות ומחיר הכרטיס יהיו תלויים בעיקר בכמות וסוג הכניסות והיציאות בתוך הכרטיס ורמת הממירים שמורכבים בתוכו. כרטיס סביר המכיל שתי כניסות המיועדות להקלטת כלי נגינה או מיקרופון מתחילים במחיר של 1200 ₪ ונגמרים באלפי שקלים. לפני הרכישה תחשבו טוב על צרכי העבודה באולפן וכך תוכלו לצמצם את האפשרויות לכרטיס המתאים לכם. ברכישת כרטיס חשוב שתשאלו את המוכר את הפרטים הבאים: האם הכרטיס בעל יציאות מאוזנות (לשמיעה יותר טובה וחזקה), האם הכרטיס בחיבור USB או FIREWIRE (תלוי במפרט המחשב שאתם עובדים עליו) והאם קיים PREAMP הכולל מתח פאנטום (להקלטת מיקרופון קונדנסר) ויציאה נפרדת לאוזניות.
טיפ – במידה ואתם עובדים על מוסיקה המבוססת רק על מחשב ללא הקלטות חיצוניות אתם יכולים להשתמש בתוכנה חינמית המחליפה את הצורך בכרטיס קול, תוכלו להוריד אותה באתר http://asio4all.com/ ולהגדיר אותה בתור כרטיס הקול שלכם בסיקוונסר.
לנגן עם העכבר ?
היתרון באולפן הממוחשב הוא היכולת לנגן תפקידים שונים בדיוק רב גם אם לא התחלנו ללמוד לנגן רחמנינוב בגיל ארבע. ניתן לכתוב את כל התפקידים ע”י העכבר, אך בכדי לנגן תפקידים שונים בתוך התוכנה בצורה חיה יותר, אנו נשתמש ב”מקלדת שליטה”. מקלדת שליטה נראית למעשה כמקלדת אורגן ,אך היא אינה מכילה בתוכה בנק של צלילים אלה למעשה שולטת על כל כלי הנגינה הוירטואליים בתוך התוכנה. המקלדות המודרניות מתחברות למחשב ע”י חיבור USB ונוחות מאוד להפעלה. מקלדת פשוטה מתחילה ב- 400 ₪ ועד ל- 2500 ₪ למקלדות מתקדמות מאוד.
איך נשמע ?
ישנן שתי אופציות לשמיעה של כל החומרים באולפן. מוניטורים ואוזניות. היתרון במוניטורים הוא האיכות הטובה יותר של הצליל, האפשרות לעבוד שעות רבות יותר מבלי לפגוע באוזניים וכמו כן ניתן להשתמש בהם כרמקולים לשמיעה ביתית לכל דבר.
האוזניות אמנם מוגבלות במרבית הסעיפים שציינתי אך היתרון הגדול הוא היכולת לעבוד בכל שעה של היום מבלי להפריע לאף אחד וכמובן המחיר שמשמעותית זול יותר. במידה ואתם שוקלים לרכוש רמקולים חשוב שתטפלו בחדר העבודה שלכם מבחינה אקוסטית. מרבית החדרים בבתים בנויים בצורה מקבילית וכוללים קירות חשופים המייצרים הדהוד רב של הצליל הנמצא בתוכם. לכן חשוב “לייבש” את החדר ע”י ספוגים מתאימים הניתנים להשגה ברוב חנויות הציוד המובילות.
סאונד של אלבום
כיום אלבומים רבים מופקים באולפנים ביתיים וזאת מבלי לגרוע מהתוצר הסופי. החשיבות העיקרית להפקה טובה מתחילה בידע רב במוסיקה ,סאונד והרבה דמיון. החשיבות הגדולה ביותר היא לחומר הגלם ולתכנון נכון של ההפקה, כלומר: התאמת הנגנים לסגנון , רמת הביצוע, איכות כלי הנגינה ורק אח”כ איכות הציוד עליו תקליטו ותפיקו את השיר. במידה ואתם מעוניינים להגיע לסאונד שאתם מכירים , תעבדו לפי רפרנס, כלומר לפי סאונד ומבנה של שיר שאתם מאוד אוהבים. לימוד מקיף של תוכנות הסיקוונסר ,התיאוריה המוסיקאלית ותחום הסאונד והפקה הינו חשוב ואף הכרחי בכדי להגיע לתוצאה ברמה גבוהה באמת.