אבלטון לייב נחשבת לאחת התוכנות המובילות כיום ליצירת מוזיקה וביצועי לייב מכל הסוגים, ולא סתם. מעבר לממשק המשתמש הנוח ותוספים כמו מקס פור לייב שהופכים אותה לידידותית ויצירתית במיוחד, היא גם מגיעה עם מספר רב של כלי נגינה ואפקטים מובנים איתם ניתן לעצב סאונד וליצור חותמת שמע מקורית בקלות. במאמר הזה נספר על כמה מהכלים המובנים בתוכנת אייבלטון לייב שאנחנו ממליצים בחום להשתמש בהם, במיוחד אם אתם אוהבים סאונד-דיזיין.
פלאגינים לעיצוב סאונד באבלטון לייב שמומלץ להכיר
לפני שאתם רצים להוריד פלאגינים חינמיים, הנה כמה כלים שיגיעו יחד עם התוכנה ברגע הרכישה (משתנה לפי גרסאות Intro, Standard ו-Suite) שכדאי להכיר:
Multiband Dynamics
מולטי-בנד דיינמיקס הוא כלי עיצוב דינמי במולטי-בנד. השימוש במושג ‘עיצוב דינמי’ הוא מכוון, מהסיבה שלא מדובר בקומפרסור בלבד – המולטי-בנד דיינמיקס יכול לבצע תהליכים של צמצום והרחבת הטווח הדינמי, תוך כדי חלוקה של הסיגנל ל-3 אזורי תדרים עם האפשרות לבחור את תדר הקרוס-אובר בין הבנדים השונים. לכל אזור תדרים יש 2 ספי-עוצמה (Threshold) שבאפשרותכם להגדיר – עליון ותחתון, ובאפשרותכם לצמצם או להרחיב את הטווח הדינמי באופן עצמאי לסיגנל שהעוצמה שלו מעל לסף העליון או מתחת לסף התחתון.
האפקט המתקבל בשימוש נכון יכול להיות מגוון למדי, עם אפשרויות עיבוד סאונד עדינות עד קיצוניות, מה שהפך אותו לפופולארי מאוד בקרב מפיקים אלקטרוניים, אנשי מיקס ומעצבי סאונד. למעשה, אחד מהפריסטים שמגיעים עם האפקט בתוכנה הפך עם הזמן לפלאגין בפני עצמו (OTT). בנוסף לשימוש הקלאסי בו, יכולת ההפרדה המדויקת שלו בין תחומי תדרים והאפשרות לבצע סולו על כל אחד מהם הופכת אותו לאידיאלית ליצירת הפרדה לתחומי תדרים שונים לעיבוד מקביל באמצעות ראקים.
Corpus
קורפוס הוא ללא ספק אחד מהאפקטים המיוחדים יותר שיש לתוכנת לייב להציע, והרבה יוצרים שעובדים בתוכנה נוטים לפספס אותו בגלל החזות המורכבת שלו. מטרת הקורפוס היא להחיל תכונות אקוסטיות של חומרים שונים על הסאונד שתעבירו דרכו, בין אם מיתר, צינור, פלטה ועוד מגוון אפשרויות – מה שמאפשר יצירה של סאונדים עם תחושה ריאליסטית או פשוט מיוחדת.
הקורפוס מצריך מעט התעסקות עם הפרמטרים לפני שנשמע תוצאות ייחודיות, אך עם מעט שינויים אפשר להגיע במהירות לתוצאות מעניינות. פרט חשוב לשינויים אלו – באפשרותנו לבצע סיידצ’יין לאפקט הקורפוס, שמאפשר לאפקט לבצע את פעולה שלו בהתאם לפיץ’ שננגן בכלי בו אנו משתמשים, מה שעוזר מאוד לתחושת המציאותיות שלו. השתמשו בו לצד פרמטרים חשובים נוספים כמו Decay (אורך הזנב של הצליל המתווסף), Dry/Wet לאיזון נכון אל מול המקור, Brightness לעיצוב בהירות הגוון כדי להגיע לתוצאה הרצויה, ותיהנו!
Vocoder
את הווקודר וודאי רוב יוצרי המוזיקה מכירים מגוונים רובוטיים כאלה ואחרים שכיף מאוד ליצור בשילוב של סינתיסייזרים וקטעי ווקאל (במידה ולא מוזמנים לקרוא את המדריך שלנו על וקוודרים), והווקודר של אבלטון עושה עבודה מצוינת בכך. אבל במידה וזה השימוש היחידי שלכם לווקודר של תוכנת לייב, אולי תופתעו לגלות שמדובר בכלי וורסטילי במיוחד לעיצוב סאונד!
עם צלילה עמוקה יותר לממשק של הווקודר, נגלה שהוא כולל בתוכו המון כלים מאוד נפוצים לעיצוב סאונד, כמו פורמנט פילטר, עיצוב באמצעות אוסילטור רעש, עיצוב מעטפת ועוד. יחד עם שימוש בסורסים שונים ומגוונים, תקבלו בקלות מרקמי סאונד מיוחדים מאוד שאפשר להשתמש בהם כ”Ear Candy” בהפקות שלכם. חשוב לעשות זאת תוך כדי התנסות במצבי פעולה שונים של הווקודר, עם דגש על מצבי Noise ו-Modulator.
Erosion
אירווז’ן הוא אחד הנשקים הסודיים של תוכנת אבלטון. הוא בעל ממשק מאוד מאוד פשוט, אך עקב האפקט הייחודי שלו, לא תמיד פשוט להבין כיצד משתמשים בו. ברמת האפקט, אירווז’ן מבצע שחיקה לאיכות הסאונד דרך החלה של דיליי קצר עם רעש שעבר פילטר או גל סינוס, מה שמביא לתוצאות של דיסטורשן דיגיטלי, לעיתים חריף.
אך כמו כל אפקט חריג שיודעים לבצע בו שימוש מווסת ומאופק, גם הדיסטורשן הדיגיטלי החריף של אירווז’ן יכול לעזור לכם ליצור מרקמי סאונד ייחודיים, שיכולים מהצד האומנותי לעזור לכם להשיג חותמת סאונד אישית, או ברמה הטכנית ובשימוש עדין יותר, לעזור לסאונדים להתבלט יותר במיקס וללא מחיר כבד על איכות הסאונד.
Resonators
אם כבר עסקנו בווקודר, בואו נעיף מבט על השכן הרחוק שלו, רזונייטורס. רזונייטורס הוא גם אחד מהאפקטים הפחות שכיחים בשימוש יומיומי של משתמשי אבלטון, ותפקידו החלה של תהודה הרמונית ע”פ צלילים לבחירתכם על כל סאונד שתעבירו דרכו. הרזונייטורס עובד בצורה פשוטה יחסית, למרות החזות המבלבלת שלו. עם האפקט אנו מקבלים שליטה על 5 צלילים (אוברטונים), ברמת הווליום וברמת הפיץ’. האוברטון הראשון יקבע את תו היסוד ממנו יבנו שאר הרזונטורים, אשר גובה הצליל שלהם נקבע ע”פ מרווח מוזיקלי ביחס לתו הבסיס. בנוסף לכך, יש לנו בחלק השמאלי של הפלאגין אפשרות לשלוט באורך הצליל שהאפקט יוצר (Decay), שליטה בגוון שלו דרך פילטר, ובהמשך גם שליטה ברוחב הסטריאופוני של התוצאה שתתקבל מהשימוש באפקט.
בשימוש עם טקסטורות אווירתיות ולופים ריתמיים, תוכלו להפוך סאונדים ולמצוא להם שימוש אחר לחלוטין ממה שאולי תכננתם במקור, ויחד עם משחקי אוטומציות, קיבלתם מגוון של כלי נגינה הרמוניים חדשים!
פלאגינים באבלטון לסאונד דיזיין, סיכום
אבלטון מגיעה עם סט כלים מרשים במיוחד, שצפוי לתת לכם הרבה ממה שתצטרכו בתהליכי עיצוב הסאונד המתקדמים ביותר. לעיתים, תצטרכו להכיר אפקטים שהם מעט יותר מורכבים מהאפקטים הבסיסיים שכולנו מכירים ומשתמשים בהם באופן יומיומי, אבל אם חשוב לכם להגיע במהירות לתוצאות ייחודיות שיבדלו את הסאונד שלכם, אנחנו ממליצים לצלול אל האפקטים האלו, ולבחון את ההשפעות שלהם על הסאונד שלכם. רוצים ללמוד את כל האפקטים האלו לעומק? מוזמנים לקורס אבלטון לייב אצלנו במכללת BPM, אנחנו כבר נדאג לכל השאר.