אבלטון לייב, אחת התוכנות המובילות ליצירה והפקה מוזיקלית, מקבלת עדכון גרסה מיוחל במיוחד עם גרסה 11.1, שמביאה מבין השאר תמיכה במעבדי הסיליקון החדשים של מחשבי המאק (סדרת ה-M1), שיפורים ביכולות הניווט וההתמצאות במצב האריינג’מנט, שיפורים לאפקטים קיימים ועוד. במאמר זה נסקור את השינויים המרכזיים שגרסה 11.1 מביאה איתה.
אבלטון 11.1, תמיכה במעבדי M1
עד עדכון הגרסה הזה, המשתמשים במחשבי מאק לעבודה בתוכנה היו צריכים להסתמך על האימולטור Rosetta, שנועד לגשר בין תוכנות שטרם הותאמו לארכיטקטורת מעבדי המחשב החדשים, מה שיצר ביצועים לא אופטימליים ובאגים בלתי צפויים בעבודה בתוכנה.
עדכון הגרסה החדש מביא איתו תאימות מלאה ונייטיבית לסדרת המעבדים החדשה של אפל, שנראה כי מכתיבים פריצת דרך בטכנולוגיות העיבוד הממוחשב בהקשר של ביצועים וויסות טמפורטורה שטרם נראו, במיוחד בהקשר של יצירה והפקה מוזיקלית במחשב.
רוצים ללמוד ליצור ולהפיק מוזיקה עם אבלטון לייב? לפרטים על קורס Ableton במכללת BPM
אבלטון לייב 11.1, מכשירים חדשים ושדרוגים
אבלטון 11.1 מתהדרת בכמה אפקטים חדשים וחידוש אחד מרגש לאפקט קיים. אפקט ה-Frequency Shifter הקלאסי עבר מתיחת פנים ומוצג לנו בשם חדש, Shifter. מעבר למתיחת הפנים הרצינית שעבר האפקט, השיפטר מציג פיצ’רים חדשים עם מודול LFO פנימי משודרג, מודול דיליי חדש ורחב, אפשרות להחלה דינמית של האפקט עם מעקב מעטפת (Envelope Follower) ומצב פעולה חדש בשם ‘Pitch’, המאפשר הנמכה והגבהה של הסיגנל לפי מרווחים מוזיקליים במקום לפי תדר המחושב לפי הרץ.
בנוסף, גרסה 11.1 מציגה 2 מכשירי Max4Live חדשים הנכנסים לספריית הכלים המרכזית (Core Library): מכשיר ה-Align Delay, המאפשר יישור מדויק בטיימינג של הסיגנל עליו הוא מוחל כדי לפצות על עכבות (Latency), ומציג מספר מצבי פעולה אפשריים לפי כמות דגימות, שניות, או אפילו לפי מרחק הנמדד במטר/רגל. המכשיר השני הוא ה-Shaper MIDI, המאפשר החלה של מעטפת עם מספר נק’ שבירה (Breakpoints) הניתן למפות לכל פרמטר שתרצו ליצירת מודולציה מדויקת.
שדרוגי כלים באייבלטון 11.1
גרסה 11.1 של אבלטון מציגה גם מספר שינויים יותר מאחורי הקלעים באופיים, עם שדרוג מודולי הפילטר של Cytomic, המוטמעים במכשירים Wavetable, Echo, Simpler, Sampler, Operator ו-Auto Filter. הפילטרים שודרגו מבחינת סאונד וביצועים, מה שמורגש במיוחד בשימוש באופציית ה-Drive, בדגש על מודולי ה-MS2 וה-SMP (ניתן לשנות אליהם ע”י לחיצה על חלונית ה-Clean בסקשן הפילטר של המכשירים שציינו).
בנוסף, הסינתיסייזר Wavetable שודרג עם אפשרות לביטול מצב Hi-Quality (שעד כה פעל כברירת מחדל וללא אפשרות שינוי), מה שמאפשר לו לצרוך פחות משאבי מערכת דרך צמצום גודל הבאפר, הפעלה של גרסאות חסכוניות במשאבים של הפילטרים הפנימיים בסינתיסייזר ובכך מאפשר גם לייטנסי נמוך יותר בעבודה איתו.
אייבלטון לייב 11.1, שדרוג ממשק המשתמש
גרסה 11.1 של אבלטון מביאה איתה שדרוגים לשיפור הוורקפלואו בתוכנה:
שיפור הניווט עם מקשי החיצים
מגרסה 11.1, מקשי החצים שמאלה וימינה מקבלים תפקיד חדש ומרכזי בניווט, עם האפשרות למעבר קליל בין שורות אוטומציה ונתיבי טייקים (כחלק מממשק הקומפינג החדש של אבלטון 11), קיפול ופתיחה של ערוצים באריינג’מנט, ופתיחה של שורות אוטומציה חדשות. בנוסף, שימוש במקשי החיצים לניווט בין הערוצים במצב סשן כבר לא מדלג על ערוצי החזרה (Return Tracks).
הוספת מכשירים לשליפה מפרויקטי עבר
המשתמשים הותיקים יותר בתוכנה ודאי מכירים את האפשרות להוספת תיקיית הפרויקטים של אבלטון לתפריט ה-Places בדפדפן (Browser) של התוכנה לשליפה מהירה של ערוצים מסטים אחרים בזמן עבודה על סט קיים.
עד כה, התאפשר למשתמש לשלוף את הפרויקט מרמת כלל ערוצי הפרויקט ועד רמת הערוץ הבודד. מגרסה 11.1 מתאפשרת רזולוציה קטנה אף יותר, המאפשרת שליפה של מכשירים ספציפיים עם ההגדרות הפרטניות שלהם מתוך ערוץ בפרויקט עליו מסתכלים בבראוזר. פעולה של שליפת מכשיר בודד תביא אותו עם ההגדרות שלו כפי שהן בפרויקט, אך ללא מידע אוטומציות (שעובר רק אם שולפים את הערוץ על כלל מכשיריו).