Ableton Live זוכה לעדכון גרסה חדש שמגיע מוקדם מהצפוי, ומביאה עושר ענקי של פיצ’רים חדשים ושיפורי וורקפלואו שמאגר המשתמשים חיכה לו כבר המון! במאמר הזה ניתן לכם סקירה מקצועית על כל השינויים המרכזיים בגרסה החדשה – אייבלטון לייב 11!
רוצה ללמוד ליצור להפיק עם אייבלטון לייב בגרסתה העדכנית ביותר? לפרטים על קורס אבלטון לייב במכללת BPM יש ללחוץ על הלינק
Ableton Live 11, מה חדש?
אבלטון לייב 11 מראה התעמקות של התוכנה ביכולות עריכה והקלטה מתקדמות יותר, מה שעוזר לה לתת קרב אמיתי לתוכנותיה המקבילות, זאת לצד הוספה של המון כלי נגינה ואפקטים חדשים ויצירתיים והשבחה של אפקטים ישנים.
למי שחושב על תזמון טוב לקנות את התוכנה – כל מי שרכש את אייבלטון לייב 10 החל מה-10.11.20, יקבל שדרוג לגרסה 11 חינם! בנוסף, משתמשים קיימים של גרסת 10 Suite יכולים להנות ממבצע זמני של שדרוג ב-20% הנחה. גרסת לייב 11 צפויה לצאת לאור ברבעון הראשון של 2021.
בואו ניכנס לכמה מהחידושים בגרסה 11:
Comping וטייקים, שדרוג ממשק הקלטות האודיו וה-MIDI
קומפינג הוא אולי הפיצ’ר המבוקש ביותר מצד משתמשי התוכנה מזה שנים. קומפינג מאפשר לכם להקליט מידע מספר פעמים על אותו חלק בציר הזמן בתוכנה, ובמקום שההקלטה החדשה תדרוס את הקודמת לה, ההקלטות יחולקו באופן אוטומטי לטייקים שונים (הנקראים Lanes) – מה שמאפשר לכם ליצור מספר טייקים שונים לאותו תפקיד!
בסוף התהליך הזה, תוכלו באופן אינטואיטיבי להסתכל על כל הטייקים שלכם ברשימה, להאזין לכל אחד מהם בנפרד, ולברור מכל טייק את החלק האהוב עליכם, ובכך להרכיב טייק אחד המורכב מהמיטב של כל טייק אינדיווידואלי. קומפינג תקף להקלטות של MIDI ואודיו כאחד!
ביצועים חיים מקבלים שדרוג עם Tempo Following
אחת המורכבויות של ביצועי לייב מודרניים בשילוב תוכנה היא ההכתבה מראש. בהרבה מקרים, רוב ככל הנגנים יצטרכו לשמוע קליק אשר יתנגן להם באוזנייה בזמן ההופעה, על מנת שישארו בסנכרון עם שאר הדברים המתרחשים בפרויקט, מה שבהרבה מובנים מצמצם את רמת הגמישות והחיות של הביצוע.
בגרסה 11, אייבלטון מספקים פיתרון יצירתי במיוחד לבעיה, והיא האופציה החדשה של מעקב טמפו. הכוונה היא שעם חיווט קל של מיקרופון ליחידת הקצב שלכם, התוכנה תדע באופן חכם להאזין לקצב הנגינה (על כל הדינמיות שבו), ולהשתמש בו כדי להכתיב את הטמפו (BPM) של הפרויקט!
מסתמן שהפיצ’ר הזה הולך לשכלל את הצורה בה אמנים יתייחסו לאלמנט הקצב והסינכרון בין הנגנים בזמן הופעה, וממשיך למסד את לייב בתור התוכנה המובילה להפקת מופעי לייב.
שדרוג ממשק ה-MIDI
חלונית ה-MIDI Clip עוברת מתיחת פנים קטנה ותוספת משמעותית של כמה פיצ’רים, המאפשרים לכם להוסיף אלמנט של אקראיות לתוך ה-MIDI הצפוי מטבעו. מבין השדרוגים תוכלו למצוא אפשרות ליצירת טווח Velocity, כך שתפקיד מסוים ינגן ערך אקראי מתוך טווח ערכים שתגדירו לו במקום לנגן תמיד באותה עוצמה, ובכך יכול להוסיף תחושה אנושית לתפקיד מתוכנת. ניתן להגדיר טווח דומה להסתברות שהתו המסומן ינוגן או לא – מה שגם כן יכול להוסיף המון חוסר-צפיות לתפקידי ה-MIDI שלכם.
ממשק ה-MIDI נהנה משדרוגים נוספים עם הוספת האפשרות להגדרת סולם מוזיקלי, ובכך יכול להוות לכם עזר תיאורטי לכתיבה או עריכה של תפקידים מלודיים והרמוניים במסגרת מוזיקלית מסוימת!
תמיכה בממשק MPE
אחד הפיתוחים הטכנולוגיים המשמעותיים של השנים האחרונות הוא פרוטוקול ה-MPE (ר”ת MIDI Polyphonic Expression), המהווה מין שדרוג לממשק ה-MIDI הקיים בכך שמאפשר עריכת MIDI מתקדמת ברמת התו הבודד – גם לעריכות אשר בעבר היו צריכות להשפיע באופן גורף על כל התווים המנוגנים, דוגמת Pitch Bend, Modulation ועוד רבים!
גרסה 11 מציגה תמיכה מלאה בממשק ה-MPE, ומאפשרת לכם להביא לידי ביטוי קונטרולים התומכים ב-MPE, דוגמת המקלדות המפורסמות של Roli. בנוסף, לייב תתחיל לתמוך החל מגרסה 11 בפלאגינים אשר יכולים לעבד מידע MPE, ואף הוסיפה יכולות MPE לכמה מהכלים הקיימים בתוכנה, דוגמת Wavetable, Sampler ו-Arpeggiator! התמיכה נכונה גם לקונטרולר ה-Push, שמאפשר שליטה בפרמטרים שמתווספים ע”י ה-MPE באמצעות Aftertouch.
שדרוג ממשק ה-Follow Action
ממשק ה-Follow Actions הוא אחד מהכלים היצירתיים והטכניים החזקים שיש ללייב להציע, המאפשר לכם ליצור חיווטים מתקדמים לרצף אירועים בביצוע, או לחילופין ליצור מכונת נגינה אקראית ואוטומטית של קליפים שנאספו מראש לכדי יצירה של משהו חדש.
אז החברים מאייבלטון לא פוסחים על הממשק הזה בגרסה 11, והופכים אותו לאף נגיש יותר עם חידושים כמו: אפשרות לביצוע קישור אורך הפעולה (Link) לאורך הקליפ עצמו או בהתאם לאורך נקבע מראש ביצירה, ביצוע קפיצה מקליפ אחד לקליפ מסוים אחר, כיבוי והדלקה גלובליים של הממשק, ואולי הכי מרגש – Follow Action לסצינות שלמות, המאפשר לכם ליצור עיבודים מרובי-כלים מתוחכמים ומתפתחים לאורך זמן דרך מסך ה-Session View!
שדרוג הראקים והרחבת המאקרואים
הראקים של לייב הופכים לשימושיים אף יותר, עם האפשרות להרחיב ולצמצם את תצוגת המאקרואים (שעכשיו גם מורחבים בכמות שלהם לעד 16 מקרואים לראק!). זה בנוסף לפיצ’ר חדש המאפשר לכם לבצע Snapshots – תצורות מסוימות של המאקרואים הניתנות לברירה ושליפה מהירה ובכך מאפשר לכם ליצור מספר וריאציות של אותו סאונד והצורה בה אתם מעצבים אותו עם המאקרואים שלכם. גם פיצ’ר זה צפוי לשדרג את עולם ביצועי הלייב משמעותית!
שיפור תצוגת ניצול משאבי המערכת (CPU)
תצוגת מדד ניצול ה-CPU מקבלת שדרוג קוסמטי קטן אך משמעותי, שגם מאפשר לכם לברור בין ניצול CPU ממוצע בטווח זמן ארוך יחסית, לבין ניצול משאבים על פי כל רגע נתון. ניטור זה חשוב בעולם בו גם מחשבי האודיו החזקים ביותר לא תמיד יכולים לעמוד בעומס הפלאגינים שיוצרים מודרניים נוטים להעמיס עליהם.
אך גולת הכותרת האמיתית בשדרוג הזה היא שהחל מגרסה 11 תוכלו לראות את מידת ניצול ה-CPU ברמת הערוץ הבודד, מה שמאפשר לכם לדעת אילו ערוצים הכי מכבידים על ה-CPU ובכך לקבל החלטות מהירות ויעילות לגבי ביצוע רינדור לאודיו ע”י Freeze & Flatten!
Ableton Live 11, הכלים היצירתיים החדשים
הגרסה החדשה של לייב מביאה איתה גם עושר של כלים יצירתיים חדשים ושדרוגים לכלים ישנים, שצפויים לפתוח המון דלתות למימד הקומפוזיציה בתוכנה. הנה כמה מהם:
Hybrid Reverb, ריוורב שמציג את הטוב משני העולמות
מהפכה בעולם הריוורב בתוכנת לייב! הריוורב ההיברידי החדש של לייב 11 מציג שילוב מרגש בין הריוורב בסגנון האלגוריתמי שכולנו מכירים ואוהבים, לבין ריוורב קונבולציה שעד כה היה זמין רק במסגרת כלי Max for Live או עם פלאגינים חיצוניים!
ה-Hybrid Reverb מאפשר לכם ליצור שילובים מרתקים בין הסאונד האלוגריתמי (המורכב מכמה אלגוריתמים שונים לבחירתכם) לריוורב הקונבולציה, עם אפשרות להעלאת IR (ר”ת Impulse Response, או דגימת הדהוד של חלל מסוים) משלכם. ותנו לנו לומר לכם משהו: מהקצת ששמענו אותו, הוא נשמע פשוט מהמם!
Spectral Time & Spectral Resonator, הבשורה החדשה לחובבי הגליץ’
אבלטון מפתיעים עם שני אפקטים חדשים ומעניינים במיוחד – Spectral Time ו-Spectral Resonator!
קשה להסביר בפשטות את האפקט שלהם, אך נגיד שהם מאפשרים ליצור בקלות רבה גוונים ייחודיים מכל מידע שתזרקו אליהם, מה שיכול לשדרג מאוד את אוהבי הסאונד-דיזיין למיניהם. בנוסף, הכלים החדשים יכולים להוות חלופות לכלים קיימים כמו Vocoder, Resonator, או אפילו Grain Delay, לצד היכולת ליצירת מעברים מוזיקליים מרתקים באינטואיטיביות רבה כאשר עובדים עליהם ברמת קבוצות הערוצים הגדולות ואף ערוץ המאסטר.
אבלטון לייב 11, פיצ’רים וכלים נוספים
קצרה היריעה מלכלול בסקירה הזו את כל העדכונים החדשים בהרחבה, הנה כמה שדרוגים קטנים יותר שמגיעים עם גרסה 11:
- 6 כלים יצירתיים בהשראת הטבע – אייבלטון מוסיפה 6 כלים חדשים לנגינה בהשראת תהליכים המתרחשים בטבע.
- חידוש כלים קלאסיים – Flanger ו-Phaser שופרו ושולבו לכלי אחד, Chorus הפך לממשק נרחב עם יותר אפשרויות, Redux שודרג, וכלים דוג’ Collision ו-Corpus עברו מתיחת פנים ויזואלית.
- PitchLoop89 – אפקט חדש המבוסס על מכונת עיבוד אודיו וטיים-סטרץ’ ותיקה בשם DHM 89.
- ספריות סאונד חדשות – מעכשיו יהיו זמינים להורדה כלי נגינה חדשים שהוקלטו בשיתוף Spitfire Audio: רביעיית כלי נשיפה, רביעיית כלי מיתר ופסנתר עומד.
- חבילות סאונד חדשות ושדרוג ה-Core Library – ספריית הסאונדים שמגיעה עם התוכנה שודרגה עם סאונדים יותר עכשיוויים, ומגוון החבילות הנוספות הניתנות להורדה ממשיך לגדול.
- אפשרות Link לערוצים – מגרסה 11 ניתן לבצע Link לערוצים, כך ששינוי שתבצעו באחד מהערוצים יוחל אוטומטית על הערוצים המקושרים אליו.
- אפשרות Random במאקרו – תנו לתוכנה להפתיע אתכם ע”י לחיצה על Random מעל כפתורי המאקרו שחיווטתם, שבאופן מיידי תחיל ערכים אקראיים על כולם.
- עדכון החבילות – ספריית המשתמשים מתרחבת עם ספריות סאונדים וקטעי MIDI לשימוש ישיר ביצירה שלכם.
- שיפור עריכת MIDI קבוצתית – תצוגת עריכת ה-MIDI הקבוצתית (כאשר מסמנים מספר קטעי MIDI במקביל) השתפרה משמעותית.
עוד מאמרים בנושא עדכוני גרסה של תוכנת אייבלטון לייב:
אייבלטון לייב – Creative Extensions