פלאגינים יכולים במהרה להפוך לאחת ההוצאות הגדולות ביותר של מפיקים מוזיקליים מתחילים ומתקדמים כאחד, אך עם השנים שעוברות, צצות להן יותר ויותר אופציות חינמיות בשוק, והרף של הכלים החינמיים כיום כה מפותח שיכול להוות בסיס מעולה בפני עצמו, עם חלק מהכלים שמשמשים גם יוצרים ומפיקים בשלב מתקדם מאוד בקריירה. במאמר זה ניתן לכם המלצה ל-5 סינתיסייזרים חינמיים שנותנים פייט לא קטן לאלו שבתשלום.
Vital
ווייטאל / Vital הוא פלאגין סינתיסייזר ווייבטייבל (בדומה למוכרים יותר כמו Serum) שיצא לאור בשנים האחרונות ובמהרה הפך לאחד השחקנים המרכזיים במגרש הסינתיסייזרים ליוצרים ומעצבי סאונד למוזיקה אלקטרונית. מעבר לסאונד המעולה שהוא מביא ומאפשר, ווייטאל מתהדר בממשק משתמש גמיש ואינטואיטיבי במיוחד שהולך ומתרחב בתדירות גבוהה להפליא, וכיום נחשב לא פחות מיריבים מפורסמים כמו סרום או Massive.
למי מכם שיוצר מוזיקה אלקטרונית או נהנה מעיצוב סאונד מתקדם, ניתן להוריד את הגרסה הבסיסית של ווייטאל (Vital Basic) בחינם, והחלק המטורף באמת בדיל הזה הוא שהגרסה הבסיסית אינה באמת מוגבלת מבחינת יכולות הסינתיסייזר, אלא שגרסותיו המורחבות יתנו לכם יותר פריסטים, שולחנות גל וחומרי גלם לשחק איתם כנקודת פתיחה. אם אתם שואלים אותנו? חובה להוריד!
Surge XT
סרג’ הוא פלאגין סינתיסייזר עוצמתי שהוכרז לראשונה ב-2006, ועד לפני כמה שנים עלה סכום לא מבוטל. הוא עובד בשיטת סינתזה חיסורית היברידית עם מנוע סינתזה כפול, שלושה אוסילטורים על כל קול, 8 אלגוריתמים על כל אוסילטור, 2 פילטרים בעלי 8-מצבים ועם מקומות רבים ונוספים ל-LFO ומעטפות.
ב-2018, סרג’ הפך לפתוח לציבור בצורה חינמית, והצוות שעובד עליו דואג לשחרר לו עדכונים חדשים באופן כמעט יומיומי. זה כיף לדעת שבעולם מוצף בכלים שעולים המון כסף, קיים כלי חינמי שעובדים עליו כל כך קשה ודואגים לשכלל ולעדכן אותו בתדירות כזו גבוהה.
Tyrell N6
טיירל של יצרנית הסינתיסייזרים הוירטואליים המוערכת u-He היה שנים רבות נושא הכתר של הסינתיסייזרים החינמיים. מדובר בסינתיסייזר עם עיצוב מינימליסטי יחסית ביחס לסרג’ ווייטאל עליהם דיברנו מוקדם יותר, אך תכנות ה-DSP המשובח שכל כך אופייני ליצרנית הופך אותו לכלי חשוב בארגז של רוב ככל המפיקים והיוצרים המוזיקליים.
הרעיון לסינתיסייזר התחיל בכלל בפורום בו כמה חובבי סינתיסייזרים התחילו לבנות יחד קונספט לסינתיסייזר האידיאלי שלהם, מה שהצית אצל Urs Heckmann, יזם ומייסד חברת u-He, את ההשראה והקונספט ליצירת טיירל N6, המציג זוג אוסילטורים ומחולל רעש, לצד זוג מעטפות ADSR, פילטר בתצורה כפולה מתוך אבטיפוס מוקדם של Diva (אחד ממוצרי הדגל של החברה) ועוד המון פיצ’רים כיפיים מאוד. עדיין שווה את זה, ושווה בהזדמנות זו להזכיר גם את 2 הסינתים הנוספים של u-He שזמינים להורדה חינמית, Zebralette ו-Podoslki.
VCV Rack
עם שגעון הסינתזה המודולארית שנכנס לרמה חדשה של פופולאריות בשנים האחרונות עם הנגשתו הוירטואלית, עלו גם לא מעט אופציות חינמיות להתנסות. על ה-VCV Rack דיברנו כבר בעבר, ומאז הוא המשיך להשתדרג ולהתפתח ונשאר אחד מהדרכים הפופולאריות ביותר להתנסות בגישה המודולארית לסינתזה.
חשוב לציין שה-VCV Rack זמין באופן רשמי וחינמי אך ורק כאפליקציית סטנדאלון, אך אם תאהבו את אופן העבודה איתו ותרצו לאמץ אותו כחלק מהעבודה שלכם בתוכנות DAW, תוכלו לקנות אותו לבסוף בגרסתו המלאה ולקבל אותו בגרסאות VST.
OB-Xd
אחד מהסינתיסייזרים החינמיים הפופולאריים ביותר בשנים האחרונות הוא ה-OB-Xd של חברת DiscoDSP. מדובר בשחזור של הסינתיסייזרים האנלוגיים מסדרת Oberheim, דוגמת ה-OB-6, שנחשבים לכמה מהסינתים שהגדירו את הסאונד של שנות ה-80.
אחד היתרונות החזקים של ה-OB-Xd, מעבר לממשק הנוח מאוד והסאונד הגמיש והאיכותי שלו, הוא הפריסטים המרובים שמייצרים לו עקב כך שנהפך לחביב ביותר בקרב מעצבי סאונד, וכיום קיימים מגוון פריסטים חינמיים שנוצרו ע”י מעצבי סאונד מפורסמים, מה שנותן גישה לכלי עוצמתי וגמיש במיוחד, בחינם לגמרי.