מאת ניצן פינקו, שדרנית ומפיקה ברדיו הקצה, המשדר מאולפני מכללת BPM.
עריכה מוזיקלית היא יותר ממקצוע – היא אמנות: תכנית רדיו ערוכה היטב יכולה לגלות למאזינים אמנים שהם מעולם לא שמעו עליהם, או לחשוף פנים אחרות באמנים מוכרים. היא יכולה לספר סיפור, להעביר רגש או מצב רוח ולהפוך לחוויה ממש כמו סרט קולנוע. עורך מוזיקלי יכול להפוך תכנית רדיו סטנדרטית למדהימה באמצעות עריכה מוצלחת. למרות השינויים הרבים בעולם המדיה, מעמדו של הרדיו לא דועך אלא הולך ומתחזק – ולמרות כניסתן של תחנות הרדיו האינטרנטיות, נתוני ההאזנה של רדיו ה FM אינם יורדים אלא מתחזקים עם השנים. זו כנראה חלק מהסיבה שהקורס ללימוד רדיו במכללת BPM הוא אחד מהקורסים הפופולריים ביותר.
1. לפני שניגשים לעריכה, יש להבין מה הנושא והאופי של התכנית ומי קהל היעד שלה. הפלייליסט צריך להתאים לקונספט ולאווירה של התכנית; עריכה לתכנית אקטואליה שונה מעריכת תכנית לסוף השבוע. כמו כן, יש להתחשב בשעת השידור: בתכנית בוקר נשתדל לשמור על אוירה אנרגטית ובתכנית ערב נשמור על אוירה שקטה ונעימה.
2. על העורך המוזיקלי להיות רגיש לסדר היום הציבורי. למשל, בחגים ומועדים חשובים נשלב שירים בעלי קשר קונספטואלי (שירי חופש בפסח למשל), כשסוער וגשום ננסה להתאים את השירים לאווירה חורפית וכו’.
3. לעורכים מוזיקליים חייב להיות ידע עמוק ויסודי במגוון רחב של ז’אנרים. חשוב לעקוב אחרי אמנים חדשים בולטים ומבטיחים, ולהתעדכן באופן תמידי במגמות ובשינויים הבולטים בעולם המוזיקה. במקביל, יש לחקור את ההיסטוריה של המוזיקה המקומית והבינלאומית. כלומר, לצד תשומת לב מתמדת להתרחשויות מסקרנות עכשוויות, חשוב ללמוד את ההתפתחות התרבותית של ז’אנרים גדולים יותר ופחות, ואת ההשפעה שלהם. מדובר בתהליך תמידי ואינסופי: ובשביל מי שחיים ונושמים מוזיקה מדובר לא רק בחובה מקצועית אלא בתענוג אמיתי. ככל שתכירו יותר ז’אנרים לעומק- התוכניות שתערכו יהיו מעניינות ועשירות יותר.
4. בפתיחת התכנית, נסו לבחור בשיר חזק שמעורר עניין. אפשר לבחור בשיר מוכר כדי למשוך את המאזינים, או בשיר נשכח שיכול לעורר אפקט נוסטלגי. כנ”ל לגבי שיר הסיום: כדאי לבחור בשיר מרשים שישאיר אימפקט חזק, או טעם של עוד.
5. בבניית רשימת השידור יש להקפיד על בנייה נכונה. ישנן מגוון אסכולות עריכה: אפשר לבחור בשיטה כרונולוגית, או בשיטה הנרטיבית, ולספר סיפור דרך המוזיקה: למשל, לאחר Crystal של ניו אורדר נשבץ שיר של The Killers – שלקחו את שמם מהקליפ של ניו אורדר לשיר זה. אפשר גם לערוך את השירים לפי ה BPM שלהם, כלומר לפי הקצב שלהם, מבלי קשר לתוכן. בכל שיטה שבה תבחרו, יש להקפיד לבחור שירים תוך התאמה לקהל היעד ואופי התכנית ולא רק לפי טעמכם האישי.
6. תשתדלו להפתיע את המאזינים. לצד השירים המוכרים, נסו לשלב להיטים פחות זכורים על מנת לשמור על עניין ועל גורם ההפתעה.
7. קרוסים – קרוס הינו מעבר בין שירים. קרוסים היא אמנות בפני עצמה. עורך מוזיקלי טוב מכיר את השירים ויודע כיצד ישמע הקרוס. תשתדלו להמנע ממעברים חדים מדי: אם חייבים לבצע שינוי משמעותי (למשל, לעבור מקטע ג’אז למטאל) כדאי להשתמש בג’ינגל או בפרסומות.
8. תוך הרכבת הרשימה, הקפידו להשתמש ב radio edit – כלומר, בגרסאות שערוכות עבור שידור רדיו. כך תמנעו מתכנים לא הולמים (בשירי היפ הופ למשל) או מגרסאות ארוכות מדי.
9. האזינו לתכניות שלכם: העבודה אינה מסתיימת ברגע שבו הגשתם את רשימת השידור. האזינו לדרך שבה השירים משתלבים זה בזה ולסיפור שהם מספרים. בידקו אם חשתם בנפילת מתח בין השירים או בדיסהרמוניה בין חלקי התכנית. זו הזדמנות טובה לבחון גם איך המגיש/ה מגיבים לשירים והאם דרך ההגשה שלהם מתאימה למוזיקה שבחרתם. זו הדרך שלכם להתפתח, לגוון את טכניקות העריכה שלכם וללמוד מטעויות.
10. האזינו לתחנות אחרות. תוכלו ללמוד המון מההאזנה למתחרים שלכם, וגם לתחנות אחרות לחלוטין: האינטרנט ואפליקציית Tune In מנגישים את הרדיו הבינלאומי וכל תחנה בעולם, בין אם ב FM או באינטרנט, זמינה לכם בלחיצת כפתור. זהו את השחקנים החזקים במגרשים השונים ( BBC6 ו KEXP במוזיקה אלטרנטיבית למשל) והאזינו לשידורים שונים שלהם על מנת להרחיב את האופקים שלכם.
רוצים להיות עורכים מוזיקליים? בואו לקורס הרדיו של מכללת BPM – לפרטים נוספים לחצו כאן
האזינו לתכנית RIOT! של ניצן פינקו ברדיו הקצה